HK Privat

Løn er lukket land – særligt for kvinder

Del

Mange tror, at de ikke må tale med kollegerne om deres løn, viser undersøgelse. Men uforklarede lønforskelle kan trives, når ingen kender til dem. HK Privat ønsker derfor yderligere fokus og krav til virksomheder om lønåbenhed.

”Det taler vi ikke om her”.

Det ser ud til at være kulturen på mange arbejdspladser, når det gælder løn.

Ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet blandt medlemmerne af HK Privat, er næsten hver anden ikke klar over, at de gerne må tale med kollegerne om, hvad de tjener.

Og det er alarmerende, mener formand for HK Privat, Kim Jung Olsen.

- Alle har en lovsikret ret til at tale frit om deres løn, men den bliver tydeligvis ikke brugt. Både fordi løn ofte er et tabu på arbejdspladsen, og fordi mange bliver mødt med, at ”det taler vi ikke om her”. Men så længe løn er en sort boks, som vi ikke har indblik i, så kan vi jo ikke udfordre den. Det gavner kun én, og det er arbejdsgiveren, siger han.

I undersøgelsen er der forskel på, hvordan mænd og kvinder svarer. Mens 66 procent af mændene er bevidste om, at de gerne må tale om løn med kollegerne, gælder det for 45 procent af kvinderne.

Undersøgelsen viser også, at flere mænd end kvinder rådfører sig med kollegerne som forberedelse til lønsamtalen.

Kim Jung Olsen opfordrer alle til at vende deres løn med kollegerne inden lønsamtalen.

- Dem, der taler om deres løn, hjælper sig selv og kollegerne til at få mere i løn. For jo mere vi ved om lønniveauerne på arbejdspladsen, jo bedre kan vi vurdere, om vores egen løn er rimelig i forhold til vores stilling, ansvar osv., og vi kan bedre bede chefen svare på, hvad der skal til for at stige. Desuden peger al erfaring, fra både Danmark og udlandet, på, at når der er åbenhed om lønnen på en arbejdsplads, så udligner det de lønforskelle, som der ikke er nogen åbenlys forklaring på, siger han.

Mere lønåbenhed på vej

Senest i 2026 skal et EU-direktiv om lønåbenhed implementeres i dansk lov. Direktivet lægger bl.a. op til, at virksomheder med over 100 ansatte skal fremlægge kønsopdelte lønstatistikker hvert 3. år, mens virksomheder med over 250 ansatte skal gøre det årligt.

HK Privat så gerne, at virksomheder med 10 ansatte og op bliver omfattet.

- Flere hundrede tusinde lønmodtagere får ikke gavn af de kommende krav, hvis ikke vi tilpasser dem til Danmark, hvor mange hver dag går på arbejde i små og mellemstore virksomheder, siger Kim Jung Olsen.

Fakta: Sådan svarer medlemmerne

"Er du af den opfattelse, at du må tale med dine kolleger om, hvad I får i løn, hvis I vil?"

Mand Kvinde Total
Ja 66 % 45 % 51 %
Nej 17 % 38 % 32 %
Ved ikke 18 % 17 % 17 %

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

HK Privat

HK Privat er HK Danmarks største sektor med cirka 65.000 erhvervsaktive medlemmer. De er især  ansat i administrative stillinger inden for industri og service – men arbejder også som laboranter, tandklinikassistenter, grafikere, it-medarbejdere mm.

Følg pressemeddelelser fra HK Privat

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Privat

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye