Bliver din virksomhed ramt af de nye lovkrav?
Den nye bekendtgørelse for energi- og klimasyn samt certificeret energiledelse træder i kraft den 1. juli. Men de fleste virksomheder ved ikke, at de skal tage stilling til nye regler, eller også er de i tvivl om, hvorvidt reglerne gælder for dem. Vi har spurgt energirådgiveren til råds.
Mange virksomheder er ikke klar over, at det velkendte energisyn, som skal foretages hvert fjerde år, nu ændrer sig. Det skyldes, at der i Danmark er truffet en beslutning om et øget fokus på CO2-udledning og klimapåvirkning i det lovpligtige eftersyn.
Den nye bekendtgørelse om energi- og klimasyn og om certificeret energiledelse træder derfor i kraft den 1. juli. Det ændrer på afrapporteringskriterierne sammenlignet med de hidtidige regler, der var bestemt ud fra regnskabsloven, og derudover ændrer det på, hvilke virksomheder der er omfattet.
- Nu er det virksomhedens samlede energiforbrug, som afgør, hvilke krav man er underlagt – i stedet for antal medarbejdere, omsætning osv. som det tidligere har været tilfældet, fortæller Steffen Heiden Clausen, energirådgiver hos Energi Fyn. Han fortsætter:
- Det nye ved energi- og klimasynet er, at der nu skal ske en kortlægning af minimum 90% af virksomhedens energiforbrug samt dokumentation for 90% af virksomhedens CO2-udledning fortæller Steffen Heiden Clausen.
Energi- og klimasyn
Har man som virksomhed et samlet energiforbrug på mellem 2,78-23,61 GWh, skal man have lavet et energi- og klimasyn.
- Det er energi- og klimasynet, der vil være gældende for langt de fleste virksomheder, og det vil også virke velkendt, hvis man har været vant til det "gamle" energisyn. Ligesom ved det gamle energisyn, skal det nye udføres hvert fjerde år. Dog skal klimasynet senest være foretaget i august 2026, så selvom du udførte energisyn for en måned siden, skal du stadig udføre det nye klimasyn senest i 2026, lyder det fra Steffen Heiden Clausen.
Certificeret Energiledelse
Har man et forbrug over 23,61 GWh er det certificeret energiledelse, som virksomheden skal implementere.
- Certificeret energiledelse er mere omfattende end energi- og klimasynet og gælder for virksomheder med et højt energiforbrug. Det er yderligere mere omfattende i den forstand, at certificeret energiledelse kun dækker selve energidelen. Det forventes, at man derudover skal have foretaget et klimasyn, uddyber Steffen Heiden Clausen.
Det får du ud af dit energi- og klimasyn
Som altid med nye tiltag, kan det hurtigt lyde som om, at man nu skal til at sætte sig ind i en hel masse. Men faktisk er det bare én ting, man skal have for øje: hvor stort et energiforbrug, der er i virksomheden.
- Når vi laver energi- og klimasyn, kommer vi med anbefalinger til konkrete energiforbedringer, CO2-besparelse, og du får en oversigt over din økonomiske besparelse. Det betyder, at du finder ud af, hvor meget energi og økonomi bliver der brug på belysning, ventilation, trykluft, køleanlæg, opvarmning og lignende. Og så bliver du rådgivet i, hvor det giver mening at arbejde med energi eller CO2-besparende tiltag, samt ikke mindst hvor besparelserne ligger gemt, siger Steffen Heiden Clausen.
Netop virksomhedens CO2-emissioner er vigtige at sætte sig ind i, for det er vedtaget, at der kommer en CO2-afgift fra 2025, hvor virksomheder skal rapportere om deres udledning. Men energi- og klimasynet synliggør også andre data:
- Hos Energi Fyn går vi op i lige at give 5% ekstra i vores udarbejdelse af energi- og klimasynet, så virksomhederne også kan bruge resultaterne i forbindelse med Environmental-delens scope 1 og 2 i deres ESG-arbejde og klimaregnskab. Det, synes vi, giver god værdi til vores erhvervskunder, uddyber Steffen.
Virksomhederne står med ansvaret
Når den nye bekendtgørelse for energi- og klimasyn samt certificeret energiledelse træder i kraft, er det op til den enkelte virksomhed selv at holde sig ajour med reglerne og undersøge, om man er underlagt de nye krav. Det indebærer et overblik over det samlede energiforbrug inklusive strømforbrug, varmeforbrug og brændstofforbrug.
Risikoen ved ikke at opfylde kravet fra den nye bekendtgørelse kan resultere i et påbud eller en bøde.
Er du i tvivl?
Hos Energi Fyn er energirådgiver Steffen Heiden Clausen en del af en afdeling, der arbejder dedikeret med energirådgivning for virksomheder, vurdering af krav, som virksomhederne skal overholde, beregning af energiforbrug og rådgivning om besparelsespotentiale. De står til rådighed for rådgivning af de danske virksomheder.
Nøgleord
Kontakter
Theis Riber FjordSalgschef for erhvervsafdelingenEnergi Fyn
Tlf:+45 20 52 91 15trf@energifyn.dkBilleder
Om Energi Fyn
Energi Fyn er en moderne energikoncern ejet af 220.000 fynske andelshavere.
Vi deltager aktivt i udviklingen af et bæredygtigt energisystem blandt andet via projekter inden for elektrificering, solceller, vindmøller, elbiler, varmepumper og energirådgivning.
Vi sælger el, naturgas, varmepumper og ladeløsninger. Vi udruller fibernet på Fyn og tilbyder forskellige bredbåndsløsninger. Vi etablerer og driver gadebelysningen i flere kommuner på Fyn, ligesom vi etablerer andre former for ude- og effektbelysning. Herudover håndterer vi afregning og kundeservice for flere forsyninger på Fyn.
Energi Fyns datterselskab, Vores Elnet, ejer og driver elforsyningsnettet på størstedelen af Fyn og har stort fokus på at udbygge elnettet, så vi også i fremtiden har et robust og stabilt elforsyningsnet, der understøtter den grønne omstilling.
Vi investerer i forskning, kultur og udvikling blandt andet via vores to fonde, som hvert år uddeler midler til projekter, der er til gavn for fynboerne og Fyn.
Vores hovedsæde er placeret i Odense, hvor vi beskæftiger over 420 medarbejdere på en række fagområder inden for teknik, it, administration, økonomi, kundeservice med mere.
Følg pressemeddelelser fra Energi Fyn
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energi Fyn
Energi Fyn advarer kunderne: Vores navn bliver brugt uden tilladelse16.12.2024 08:30:18 CET | Pressemeddelelse
Kunder, der er forvirrede, nervøse eller i direkte panik. Energi Fyn har den seneste måned modtaget flere og flere opkald fra kunder, der gerne vil flyttes tilbage til energiselskabet, efter at andre elselskaber har snydt sig til at oprette en elaftale i deres navn uden accept.
Højeste el-prisen siden 202211.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Torsdag slår elprisen rekord og nærmer sig 11 kroner inklusiv afgifter og tariffer. Elprisen har ikke været så høj siden energikrisen i 2022. Forklaringen skal findes i vejret.
Onsdag byder på meget svingende elpriser11.12.2024 08:55:14 CET | Pressemeddelelse
Onsdag bliver en grå og kold decemberdag med meget svingende elpriser. Der er mere end 3 kroner i forskel på den billigst og den dyreste pris pr. kilowatttime i løbet af onsdagsdøgnet.
20 år med fibernet på Fyn4.12.2024 10:32:37 CET | Pressemeddelelse
Den 16. december 2004 skrev man historie i den lille by Båring på Nordvestfyn, da de som den første by på Fyn blev koblet på fibernettet. 20 år med fibernet skal selvfølgelig fejres, og den 16. december 2024 inviterer energiselskabet Energi Fyn til jubilæum i Båring Forsamlingshus.
Er din ladeboks offentligt tilgængelig?3.12.2024 07:51:03 CET | Pressemeddelelse
Kender du typen, der hellere kører fem kilometer for at finde billig opladning til elbilen end at snuppe lynladeren på en tankstation? Som ejer af en ladeboks kan du stille din boks offentligt tilgængelig – og hjælpe naboen med at få svigermor hjem igen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum