Ny teknologi baseret på kunstig intelligens kan afsløre kræft tidligere end standard-metoder
Forskere fra Aarhus Universitet har været med til at udvikle en ny teknologi, der ved hjælp af kunstig intelligens gør det muligt at opdage selv meget små mængder kræft-DNA i blodprøver. Det baner vej for tidligere og mere præcis behandling af patienter.

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle en revolutionerende teknologi, der ved hjælp af kunstig intelligens kan opdage selv de mindste mængder kræft-DNA i blodprøver.
Teknologien kan ifølge forskerne bane vej for tidligere og mere præcis behandling af kræftpatienter.
Den nye teknologi er baseret på en kunstig intelligens-algoritme, der kan skelne mellem normalt DNA og kræft-DNA i en blodprøve fyldt med millioner af DNA-fragmenter.
Algoritmen er i stand til hurtigt og effektivt at gennemgå disse fragmenter og identificere kræft-DNA, hvilket gør teknologien mere sensitiv og nøjagtig end tidligere metoder.
Kan opdage mindre tumorer end tidligere
Studiet, der netop er publiceret i tidsskriftet Nature Medicine, viser, at teknologien kan finde kræft-DNA i blodprøver hos patienter med forskellige kræftformer, herunder lungekræft, malignt melanom, brystkræft, tyktarmskræft og forstadier til tyktarmskræft.
"Med den nye teknologi opnår vi en bemærkelsesværdig signal-til-støj-forbedring, som gør det muligt at opdage kræfttilbagefald måneder eller endda år før standard kliniske metoder," siger professor Claus Lindbjerg Andersen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Den forbedrede følsomhed ved den nye teknologi betyder, at forskerne kan identificere kræft-DNA i blodet med meget mindre tumorer end tidligere.
”Det har stor betydning, da det viser, at det i princippet er muligt at bruge blodprøver til at screene for kræftforstadier og dermed potentielt helt undgå, at de udvikler sig til kræft, forklarerAmanda Frydendahl, postdoc ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og delt førsteforfatter til studiet.
Kan anvendes på forskellige kræftformer
I modsætning til andre teknologier, der fokuserer på enkelte kræft-DNA-forandringer, udnytter den nye teknologi hele genomet, hvilket øger følsomheden og effektiviteten markant.
Denne alsidighed gør teknologien anvendelig på tværs af forskellige kræftformer og patienter uden behov for at tilpasse analyserne individuelt.
"At teknologien kan bruges bredt, gør implementeringen i klinikken nemmere," siger Amanda Frydendahl.
Forskerne har påvist, at den nye teknologi kan identificere tegn på kræfttilbagefald flere måneder, og i nogle tilfælde år, før det opdages ved traditionelle metoder som scanninger.
Den tidlige diagnose er livsvigtig for mange patienter, understreger Amanda Frydendahl.
"Jo hurtigere vi kan identificere restsygdom, desto bedre kan vi tilpasse behandlingen og øge chancerne for helbredelse," siger hun.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Eksperimentelt forskningsstudie
Samarbejdspartnere: Postdoc, MD Adam Widman og professor Daniel Landau fra Weill Cornell Medicine, the New York Genome Center og fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, USA
Ekstern finansiering: Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelse
Link til videnskabelig artikel: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03040-4
Kontakter
Professor Claus Lindbjerg Andersen
Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling
Mobil: 2980 4321
Mail: cla@clin.au.dk
Postdoc Amanda Frydendahl
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling
Mobil: 53658769
Mail: amandafbj@clin.au.dk
Billeder

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Tidlig pubertet øger risiko for overvægt senere i livet for piger19.5.2025 09:13:01 CEST | Pressemeddelelse
Unikt dansk langtidsstudie med over 136.000 målinger afslører sammenhængen mellem pubertetsudvikling og vægt gennem ungdommen.
Health får ny klinisk lærestolsprofessor i ortopædkirurgi15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ole Rahbek er nyansat klinisk lærestolsprofessor i ortopædkirurgi ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Ortopædkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Han tiltræder stillingen den 1. september 2025.
Mangel på D-vitamin er forbundet med øget risiko for ADHD, skizofreni og autisme15.5.2025 11:51:13 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet finder i hidtil største studie klar sammenhæng mellem lavt D-vitaminniveau hos nyfødte og senere udvikling af ADHD, skizofreni og autisme.
Health-forsker fremmer diversitet i forskningsmiljøet15.5.2025 11:50:37 CEST | Pressemeddelelse
Professor Lene Niemann Nejsum fra Aarhus Universitet modtager Lundbeckfondens diversitetspris for sit engagerede arbejde med at skabe et inkluderende og mangfoldigt forskningsmiljø i sin forskningsgruppe.
Ny doktor vil forbedre behandlingen af bugspytkirtelkræft15.5.2025 10:13:26 CEST | Pressemeddelelse
Jakob Kirkegård er læge, lektor og nu også doktor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital. Han har netop opnået doktorgraden i kirurgisk behandling af bugspytkirtelkræft – en af de mest dødbringende kræftformer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum