Danske Regioner

Årets sundhedsdebattør satte fokus på sundhed, superstimuli og manipulation

Del

Årets sundhedsdebattør Nicklas Brendborg satte gang i en debat om sundhed, superstimuli og manipulation af vores belønningssystem foran et veloplagt publikum. Prismodtageren åbnede folkemødet 2024 i Danske Regioners telt, hvor formand Anders Kühnau bød ham velkommen. Nicklas Brendborg får prisen for sin seneste bog 'Vanedyr'.

- Superstimuli giver os anerkendelse på meget kort tid, og det udnytter mange. Lige fra fødevareindustrien til udviklere af dating-apps”, sagde årets sundhedsdebattør, Nicklas Brendborg foran et meget veloplagt publikum i Danske Regioners telt på Folkemødet.

Nicklas Brendborg har fået prisen for at gøre sig bemærket med bogen ”Vanedyr” og vise ”hvordan virksomheder manipulerer med vores hjerner og får os til at leve dårligere liv”. Formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, overrakte prisen med disse ord:

- Jeg tror godt, man kan sige, at Årets Sundhedsdebattør er lidt af en super-kommunikatør. Han har med sin bog ”Vanedyr” hjulpet os med at forstå vores dårlige vaner og giver svar på, hvorfor de kan være så svære at slippe af med. Han giver os et enestående indblik i, hvordan videnskaben også fungerer. Og han rejser en interessant og vigtig debat om ansvar, forebyggelse og lovgivning, når det kommer til vores alle sammens sundhed.

Regulering er nødvendig
Efter Nicklas Brendborgs oplæg var der godt gang i spørgelysten. Et af spørgsmålene var, hvad politikere skal gøre ved de stigende problemer med overvægt:

- Selvom der er noget dystopisk ved at regulere, så mener jeg, det er nødvendigt at regulere fødevareindustrien for at komme problemerne til livs, sagde Nicklas Brendborg. Han blev også spurgt om, hvad han selv gør for at holde sig sund:

- Jeg lever efter et 20 – 80 princip, der går ud på, at jeg godt kan spise kage hos mine bedsteforældre en enkelt dag om ugen, mens jeg 80 procent af tiden holder igen, passer på mit blodtryk og iøvrigt er opmærksom på at leve sundt.

Udpeget af dommerpanel
Dommerpanelet, der har udpeget Nicklas Brendborg som modtager af Danske Regioners pris, består af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, formand og næstformand i Danske Regioner, Anders Kühnau og Mads Duedahl samt sundhedsreporter og -analytiker hos DR Anders Heissel, sundhedsredaktør på Politiken Lars Igum og journalist på Jyllands-Posten Tea Krogh Sørensen. 

28-årige Nicklas Brendborg er ph.d.-studerende hos Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet. Han udgav i 2021 bestselleren ”Gopler ældes baglæns”, hvor han gennemgår videnskabens kamp mod aldring og peger på, hvad man selv kan gøre for at leve længere.

Det er anden gang, Danske Regioner uddeler prisen som 'Årets sundhedsdebattør'. I 2023 gik prisen til forfatter Anne Juul. 

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye