Man tager hvad man har! Når børn og voksne digter med H.C. Andersen

Del

20. juni 2024 – 5. januar 2025

”Man tager hvad man har!” skrev H.C. Andersen med snirklede bogstaver i det håndskrevne eventyr ’I Børnestuen’, som nu for første gang bliver udstillet på Bakkehuset.

På den lille udstilling ’Man tager hvad man har! Når børn og voksne digter med H.C. Andersen’ vises det originale manuskript til eventyret ’I Børnestuen’. Her kan man se, hvordan H.C. Andersen har streget ud, ændret ord og sætninger og fundet på en ny titel. Eventyret ’I Børnestuen’ udkom let tilpasset 17. november 1865 som en del af samlingen Nye eventyr og historier. På det tidspunkt var H.C. Andersen 60 år gammel, men forskning har vist, at dele af eventyret kan spores tilbage til de tidligst bevarede tekster fra hans barndom.

H.C. Andersens tekster er en vigtig del af Bakkehusets samling. Som ung digterspire var H.C. Andersen gæst på Bakkehuset, og han har varmt beskrevet både værtinden Kamma Rahbek og stedet. Ligesom andre af tidens digtere og forfattere læste han sine tekster højt for Kamma for at få hendes mening. Ifølge H. C. Andersen var Kamma Rahbek også den første, der kaldte ham “digter”.

Eventyret ’I Børnestuen’ handler om et barn og en voksen, der digter en komedie sammen, mens resten af familien er i teateret. De bruger tingene omkring dem til at skabe deres fortælling. En handske, en pibe, en vest og en støvle bliver derfor hovedpersoner i en kærlighedskomedie. De forestiller sig også teksten til en teaterplakat og laver en lille scene af bøger og en gammel æske. Som den voksne i eventyret siger: ”Man tager hvad man har” og digter ud fra det.

Med denne lille udstilling er børn og deres voksne inviteret til at gøre H.C. Andersen kunsten efter og digte løs sammen. På Bakkehuset kan børn og voksne se, læse og lytte til det originale eventyr. De kan også digte videre eller skrive noget helt nyt. I et lille lydstudie kan børnene indtale deres historier, og hvis de får lyst til at lege, kan de åbne en af Eventyrakademiets mange skuffer og lege eventyret frem. Alle børn får udleveret et eventyrhæfte, når de besøger museet.

Børn og deres voksne er velkomne til udstillingsåbningen torsdag d. 20. juni kl. 15.30-17 på Bakkehuset, Rahbeks Allé 23, 1801 Frederiksberg C.

Om Bakkehuset:

Bakkehuset er en del af Frederiksbergmuseerne. Det er et autentisk guldalderhjem og sammen med den omkringliggende have giver museet et stemningsfuldt indblik i 1800-tallets livsformer og indretning. I ægteparret Rahbeks tid kom koryfæer som H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg og mange flere i hjemmet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

'I Børnestuen'
'I Børnestuen'
Frederiksbergmuseerne Frederiksbergmuseerne
Download
Eventyrakademiet
Eventyrakademiet
Frederiksbergmuseerne Frederiksbergmuseerne
Download
Eventyrakademiet
Eventyrakademiet
Stuart McIntyre Stuart McIntyre
Download
'I Børnestuen'
'I Børnestuen'
Frederiksbergmuseerne Frederiksbergmuseerne
Download

Vedhæftede filer

Links

Følg pressemeddelelser fra Frederiksbergmuseerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frederiksbergmuseerne

Rune Bering: Net Works28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

22. juni - 1. september 2024 Fernisering fredag den 21. juni Hen over sommeren præsenterer Rune Bering soloudstillingen ”Net Works” i Møstings. Som den flertydige titel slår an, er udstillingens overordnede omdrejningspunkt de net og strukturer, der omgiver os socialt og digitalt. Titlen refererer også til udstillingens skulpturelle objekter af net i varierede formater, til sociale og kulturelle netværk samt til de digitale systemers nærmest invasive indvirkning på stort set alle aspekter af vores tilværelse.

Fortid og nutid forbindes i ny udstilling af Anette Harboe Flensburg på Bakkehuset11.4.2024 15:46:58 CEST | Pressemeddelelse

25. april – 29. december 2024 I det historiske Bakkehuset, der var hjem for ægteparret Rahbek, blomstrede oplysningstidens idéer side om side med romantikkens naturfilosofi, mens hverdagslivet flettede sammen med kunstnerisk udfoldelse. Denne syntese viser sig ligeledes hos billedkunstneren Anette Harboe Flensburg. I særudstillingen 'Sten – Skelet – Silhuet' udfolder sig en fintfølende udveksling mellem kunstner og Bakkehuset.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye