Greenpeace Danmark

Protester mod russisk olie får staten til at trække Greenpeace i retten

Del

Tirsdag morgen begynder en sag ved retten i Svendborg, hvor staten ønsker at flerdoble bødestraffen for Greenpeaces fredelige protester mod russisk olie tilbage i 2022. Mens myndighederne bekæmper os i retten, sejler Putins nedslidte og lyssky skyggeflåde fortsat gennem dansk farvand. 

Den 18. marts lavede Greenpeace Danmark den første af en række fredelige protest mod den russiske olietransport gennem dansk farvand. Her lægger kajakker sig i vejen for tankskibet Waikiki.
Den 18. marts lavede Greenpeace Danmark den første af en række fredelige protest mod den russiske olietransport gennem dansk farvand. Her lægger kajakker sig i vejen for tankskibet Waikiki. © Will Rose / Greenpeace

I marts 2022, få uger efter russiske bomber for første gang faldt over Ukraine, valgte Greenpeace Danmark i sympati med den ukrainske befolkning, at udføre en række fredelige blokader af olietankere  for at gøre opmærksom på Danmarks import af russisk olie og medfinansiering af Putins krigsmaskine. Nu trækker de danske myndigheder os så i retten på grund af aktionerne, og i et forsøg på at skærpe straffen betydeligt tager de paragraffer i brug, der ikke tidligere har været anvendt i sager som denne. 

“Det her er ikke alene et voldsomt angreb mod hele retten til fredelig protest, men også en helt absurd situation. For mens myndighederne bekæmper os i retten, sejler der  dagligt adskillige tankere fra Putins rustne og lyssky skyggeflåde gennem de smalle danske stræder med sanktionsramt russisk olie. Olien finder stadig vej til danske forbrugere, og de nedslidte olietankere er mere end nogensinde en tikkende miljøbombe for vores havmiljø og kyststrækninger. Det virker ærlig talt som om, de danske myndigheder har lidt rod i deres prioriteter,” siger kampagnechef for Greenpeace Danmark, Sune Scheller.

null
I et døgn fra den 31. marts til den 1. april 2022 lå aktivister i vandet, i kajakker, og i små gummibåde, i vejen for en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe I Ålbæk Bugt ved Skagen © Kristian Buus / Greenpeace

Sagen kort

Tirsdag den 18. juni, skal Greenpeace møde i retten i Svendborg, hvor organisationen står anklaget for fire af de fredelige aktioner, vi udførte mod russiske olietransporter. Der er tale om aktionerne den 18., 19., 25. og 31. marts 2022. De tre første forhold handler om, at vi ved hjælp af svømmere, kajakker og i et enkelt tilfælde også det mindre sejlskib Tanker Tracker forsøgte at lægge os i vejen for flere gigantiske russiske olietankere, der passerede forbi i farvandet syd for Langeland på deres vej fra en russisk oliehavn, op gennem Storebælt og op forbi Skagen.

Med den fjerde aktion forsøgte aktivister at forhindre en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe i Ålbæk Bugt lige sydøst for Skagen. Denne fredelige protest var med Greenpeace øjne den mest succesfulde. Med kajakker, svømmere og små gummibåde lykkedes det aktivisterne at blokere omlastningen af olie i mere end 24 timer, før politiet greb ind. Aktionen var medvirkende til at sætte spot på Danmarks medvirken til den russiske olieeksport, der fortsat medfinansierer den russiske krigsmaskine. 

Vil inddrage særlig paragraf som kan stoppe muligheden for fremtidige protester

Søfartsstyrelsen anklager blandt andet Greenpeace for at udvise dårligt sømandsskab og for at sætte liv på spil og vil have retten til at se det som en skærpende omstændighed, at der var tale om gentagne forseelser. Derudover har anklagemyndigheden fundet en særlig paragraf frem, som Greenpeace ikke tidligere er blevet tiltalt for, nemlig Straffelovens § 81 nr. 1, der siger, at det er en skærpende omstændighed, hvis gerningsmanden er tidligere straffet i lignende sager:“At bringe den paragraf i spil, kan set med vores øjne ikke tolkes som andet end et forsøg på helt at stoppe vores aktivisme ved at pålægge os nogle meget store bøder nu og i fremtiden. Det vidner om et stort demokratisk underskud, når et samfund fra magthavernes side ikke vil rumme fredelige protester. Det gælder især, når der er tale om protester mod eksistentielle trusler som klimakrisen, men i høj grad også når det gælder vores store afhængighed af russisk olie, der finansierer bomberegn over den ukrainske civilbefolkning. Det er helt ude af proportioner, så det bliver vi nødt til at kæmpe kraftigt imod, siger Sune Scheller, der selv deltog i tre af de fredelige protester og blandt andet var en af de svømmere, der blev kastet i vandet foran et af tankskibene.

null
Greenpeaces kampagnechef, Sune Scheller, deltog selv i tre af de fredelige protester, der er indgår i retssagen. Her ligger han i vandet foran olietankeren SCF Baltica ved aktionen den 19. marts 2022. På banneret står der "Oil Fuels War" © Will Rose / Greenpeace

Greenpeace frifundet i lignende retssager i andre lande

Aktionerne udført af Greenpeace Danmark i farvandet syd for Langeland og ud for Frederikshavn stod i 2022 langt fra alene. Fredelige protester mod import af russiske fossile brændsler fandt sted i mange europæiske lande, mens de folkevalgte vaklede i deres beslutsomhed. I både Storbritannien og Finland har aktionerne også efterfølgende ført til retssager.

I november 2022 blev ti Greenpeace-aktivister pure frifundet af en britisk domstol, efter de i maj ‘22 havde lænket sig til en anløbsbro, hvilket tvang en olietanker til at vende om. Her udtalte dommeren efterfølgende: “I mine øjne er det mere den russiske krig, som kan beskrives som terrorisme. Som jeg ser det, er det losningen af olie, der er den potentielle forbrydelse.” 

Og i maj 2023 blev ni Greenpeace-aktivister ligeledes fritaget for straf ved en finsk domstol, efter de i april ‘22 havde forhindret et fragtskib i at losse sin last af russisk kul ved et kraftværk i Helsinki. Her lagde retten vægt på, at aktivisterne havde handlet ud fra en moralsk pligt, at protesten foregik fredeligt, og at skaden måtte anses som minimal. Aktivisternes klatreudstyr, som var blevet konfiskeret efter aktionen, blev endda dømt tilbageleveret.  

Greenpeace kræver frifindelse

Greenpeace går efter fuld frifindelse også i denne sag. I aktionerne har vi benyttet vores ret til fredelig protest og retten til at ytre sig gennem demonstrationer. Det er rettigheder, der er sikret gennem Menneskerettighedskonventionens artikel 10 og 11. 

“Vi mener ikke, at vi har gjort noget ulovligt. Der er tale om fredelige protester, der er udført for at gøre opmærksom på vigtige samfundsmæssige forhold. Derfor er det også helt uhørt, at anklageren kræver en flerdobling af bødestraffen. Skulle retten alligevel være enig med anklagemyndigheden i, at Greenpeace har overtrådt søfartsreglerne, så skal straffen under alle omstændigheder være proportional,” siger Sune Scheller.

SLUT

Hvis du ønsker at se anklageskriftet i sagen, kan du kontakte Rikke Agerbæk, 24214530, rikke.agerbaek@greenpeace.org  

Nøgleord

Kontakter

Sune SchellerKampagnechefGreenpeace Danmark

Sune er ansvarlig for og driver kampagnerne på det danske kontor. Han dykker selv og har en særlig interesse for havet og skibstrafikken.

Tlf:+45 27144257sune.scheller@greenpeace.org

Billeder

Den 18. marts lavede Greenpeace Danmark den første af en række fredelige protest mod den russiske olietransport gennem dansk farvand. Her lægger kajakker sig i vejen for tankskibet Waikiki.
Den 18. marts lavede Greenpeace Danmark den første af en række fredelige protest mod den russiske olietransport gennem dansk farvand. Her lægger kajakker sig i vejen for tankskibet Waikiki.
© Will Rose / Greenpeace
Download
Greenpeaces kampagnechef, Sune Scheller, deltog selv i tre af de fredelige protester, der er indgår i retssagen. Her ligger han i vandet foran olietankeren SCF Baltica ved aktionen den 19. marts 2022. På banneret står der "Oil Fuels War"
Greenpeaces kampagnechef, Sune Scheller, deltog selv i tre af de fredelige protester, der er indgår i retssagen. Her ligger han i vandet foran olietankeren SCF Baltica ved aktionen den 19. marts 2022. På banneret står der "Oil Fuels War"
© Will Rose / Greenpeace
Download
I et døgn fra den 31. marts til den 1. april 2022 lå aktivister i vandet, i kajakker, og i små gummibåde, i vejen for en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe I Ålbæk Bugt ved Skagen
I et døgn fra den 31. marts til den 1. april 2022 lå aktivister i vandet, i kajakker, og i små gummibåde, i vejen for en omlastning af russisk olie mellem to tankskibe I Ålbæk Bugt ved Skagen
© Kristian Buus / Greenpeace
Download

Links

Greenpeace Danmark

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream. 

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Greenpeace: EU’s sanktioner er et lille men vigtigt skridt på vejen mod at stoppe den russiske skyggeflåde16.12.2024 12:59:27 CET | Pressemeddelelse

EU har netop vedtaget en ny sanktionspakke, der tilføjer endnu 49 olie- og LNG-tankskibe til listen af sanktionerede skibe fra den såkaldte russiske skyggeflåde. Greenpeace har længe presset på for at få flere af de miljøfarlige olietankere på listen og er tilfreds med, at udfordringen tages alvorligt. Der er dog fortsat lang vej, før vores farvande og kyster er sikret.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye