3F: Lighed i sundhed skal have topprioritet de kommende år

Del

Ulighed i sundhed er en falliterklæring for velfærdssamfundet, mener 3F, der vil have mere fokus på forebyggelse.

Alle danskere skal have fri og lige adgang til gode sundhedsydelser. Det gælder uanset, om man er ufaglært eller akademiker og uanset, om man bor i Rødby eller i Gentofte.

Det siger 3F i en kommentar til det udspil fra Sundhedsstrukturkommissionen, som blev fremlagt tirsdag eftermiddag.

- Jeg er glad for, at Sundhedsstrukturkommissionen har taget fat i dette emne. Vores velfærdssamfund knækker over i et A-hold og et B-hold, når sundhedsydelser i stigende grad tilgår de mest velstillede, mens de socialt dårligere stillede får en lang næse. Det kan vi ikke være bekendt, siger Lene Krabbe Dahl, der er forbundssekretær i 3F med ansvar for sundhed.

Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler i den 3. anbefaling, at der udarbejdes en national sundhedsplan, som skal sætte en strategisk retning for tiltag, der sikrer tilpasning af ressourcefordelingen mellem både det primære og sekundære sundhedsvæsen og geografisk på tværs af landet. Formålet med anbefalingen er at sikre en mere hensigtsmæssig balance mellem det primære og det sekundære sundhedsvæsen, som skal muliggøre den ønskede omstilling af sundhedsvæsenet, hvor flere borgere har forløb i det primære sundhedsvæsen. Formålet er også at understøtte, at borgere i alle dele af landet har adgang til relevante sundhedstilbud og dermed nedbringe den geografiske og sociale ulighed i sundhed.

- Kommissionen anbefaler dermed politikerne at reducere den geografiske og sociale ulighed i sundhed. Det er jeg glad for, siger Lene Krabbe Dahl.

Siden 1980’erne er forskellen mellem velstillede og lavtlønnede danskeres levetid steget til mere end 10 år. En tredjedel af danskerne dør, før de fylder 75 år, og det rammer særligt danskere, der bor uden for de største byer, med korte uddannelser, hårdt fysisk arbejde og i lavtlønsjob.

- Det kan ikke være rigtig, at det kræver en doktor- eller kandidatgrad at navigere i sundhedssystemet. Det bliver vi nødt til at ændre på, hvis ikke uligheden skal stige yderligere, siger Lene Krabbe Dahl.

- I dag er det sådan, at vores sundhedstilbud er bedst i de dele af landet, hvor folk er mest velstillede og mindre godt de steder, hvor der bor flere udsatte. Det er helt skævt, siger Lene krabbe Dahl.

3F foreslår, at tilgangen til en praktiserende læge skal gøres lettere for folk i arbejde og i yderområder. Og så skal en styrket forebyggende indsats gøre det lettere at være sund.

- Vi skal have en markant styrket forebyggelsesindsats i både skoler og på arbejdspladser. Arbejdsgiverne skal indrette arbejdspladserne på en sundere måde, og skolerne skal lære unge mennesker om vigtigheden af sund kost og sund levevis, siger Lene Krabbe Dahl, der kvitterer for Sundhedsstrukturkommissionens tanker på netop disse områder.

- Det er ikke de svageste og de sygeste, der skal indrette sig efter sundhedssystemet. Det er sundhedssystemet, der i højere grad skal tilpasses de svageste og de mest syge. Det, synes jeg, skinner igennem i kommissionens tanker. Nu håber jeg også, at det resulterer i konkrete politiske tiltag, siger Lene Krabbe Dahl.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye