Landdistrikterne roser anbefalinger om nærhed i sundhed: Hjælpen skal langt tættere på dem, der har mest brug for den
Sundhedsstrukturkommissionen har netop præsenteret sine længe ventede anbefalinger. I Landdistrikternes Fællesråd hæfter man sig særligt ved anbefalingerne om at styrke det nære sundhedsvæsen og øge antallet af læger i land- og yderkommuner, især i de lægedækningstruede områder.
For at nedbringe den geografiske og sociale ulighed i sundhed, anbefaler Sundhedsstrukturkommissionen bl.a., at der udarbejdes en national sundhedsplan, som skal tilpasse ressourcefordelingen på tværs af sundhedsvæsenet og geografi. Derudover skal praktiserende læger og speciallæger fordeles bedre geografisk, og de skal have større ansvar i det nære sundhedsvæsen.
Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
- Det handler om, at patienter skal behandles ordentligt uanset postnummer, og statistikken viser tydeligt, at der er flere ældre, kronikere og multisyge, når vi kommer ud i landdistrikter og yderområder, som mange steder også er lægedækningstruede. Derfor har vi kæmpet for bedre lægedækning og mere nærhed i sundhedsvæsenet, og vi håber, at man politisk også vil vedtage forbedringer på dette område, siger formand Steffen Damsgaard.
Ny honoreringsmodel skal også gavne landdistrikterne
Som et led i en større geografisk lighed, foreslår Sundhedsstrukturkommissionen en ændret honoreringsmodel, hvor klinikker med en stor andel af ressourcestærke og raske patienter skal varetage flere patienter indenfor den nuværende honorering, mens klinikker med en stor andel af sårbare borgere og borgere med multisygdom får reduceret patientantallet, så der sikres en omfordeling af ressourcer efter sundhedsbehov. Dette vil komme landdistrikterne til gavn.
- Der skal være en ordentlig lægedækning i hele Danmark, og indenfor den ser vi meget gerne en differentieret honorering af lægerne, hvor de får mere tid med den enkelte patient. Det kan være med til, at det bliver mere attraktivt at dække land-, ø- og yderkommuner, hvor man ofte har flere og mere behandlingskrævende patienter, understreger Steffen Damsgaard.
Sundhedscentre styrker den nære sundhed
Anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommissionen italesætter også vigtigheden af sundhedscentre til gavn for den nære sundhed. Her ser Landdistrikternes Fællesråd gerne, at man er meget ambitiøs med antallet af disse.
- Vi ser gerne, at der i princippet kommer sundhedscentre i alle land- og yderkommuner, hvor man ikke altid skal ind på et akutsygehus, men kan få hjælp nært til det der ikke er svært, siger Steffen Damsgaard.
Sundhedsstrukturkommissionen har foreslået forskellige modeller til organisering af fremtidens sundhedsvæsen. For Landdistrikternes Fællesråd er det vigtigt, at en omorganisering bidrager til et land i bedre geografisk balance jf. regeringsgrundlaget, og ikke medfører større centralisering af sundhedsvæsenet.
- Der er fortsat behov for et niveau med folkevalgte, som tager et ansvar for de overordnede tværgående opgaver indenfor sundhedsområdet, herunder supersygehusene, som ikke ligger indenfor kommunerne. Det er vigtigt, så vi ikke får mere centralisering ind mod staten, afslutter Steffen Damsgaard.
Regeringen vil på baggrund af anbefalingerne komme med et sundhedsudspil senere på året.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.
Landdistrikternes Fællesråd står sammen med borgmestre om ny udligningsreform12.12.2024 06:31:00 CET | Pressemeddelelse
I dag samles borgmestre og kommunaldirektører fra 40 af landets kommuner samt økonomiministeren til Landdistrikternes Fællesråds topmøde om en ny tilskuds- og udligningsreform. En reform, der skal rette op på en massiv skævhed i kommunernes økonomi, og som har afgørende betydning for borgernes velfærd.
Presseinvitation: Landdistrikterne samler borgmestre og økonomiministeren til topmøde om kommunernes økonomi9.12.2024 09:24:54 CET | Presseinvitation
Landdistrikternes Fællesråd holder topmøde torsdag d. 12. december 2024 kl. 09:30 om en gentænkning af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum