Vegetarisk Forening: På tide at kødproducenter tegner forsikringer mod sygdomme, de selv er med til at skabe
I Folketingets nye fødevareaftale er der flere positive tiltag at spore. Særligt er der grund til at rose en mulig model, hvor kødproducenterne selv skal være med til at betale ved udbrud af farlige sygdomme, som de gør i udlandet.

Samtlige af Folketingets partier har i dag indgået en ny fødevareaftale, der indeholder flere positive initiativer.
Stærkest står det politiske ønske om en ny model for udbetaling af erstatninger ved smitteudbrud i landbrugsbesætninger. Folketinget vil ifølge aftaleteksten undersøge en model, hvor landbruget selv skal være med til at betale regningen.
Dansk Vegetarisk Forening fremførte allerede i 2020 i et høringssvar til Miljø- og Fødevareudvalget argumentet om, at erhvervet selv må tage de økonomiske konsekvenser, hvis man helt eller delvist må lukke en produktion af hensyn til folkesundheden og risikoen for smittespredning. Hvis man opdrætter dyr under forhold, som vi i årtier har vidst øger risikoen for epidemier, og dermed kan få alvorlige konsekvenser for folkesundheden, er det problematisk, hvis staten skal betale regningen, den dag erhvervet må lukkes ned.
Derfor er det meget glædeligt, at politikerne nu ønsker dette undersøgt nærmere.
Det er et kendt faktum, som forskere fra ind- og udland har råbt højt om i årevis. Den systematiske dyremishandling, som dyrene i den intensive animalske produktion udsættes for, giver en markant risiko for spredning af smitsomme sygdomme, herunder mange sygdomme, der kan mutere, sprede sig til mennesker og føre til epidemier eller sågar pandemier. Det gælder bl.a. en lang række influenzavira, der florerer lystigt i danske svinebesætninger, og som Statens Serium Institut overvåger nøje.
“Risikoen, den intensive husdyrproduktion udgør for folkesundheden, er et grundvilkår i landbruget. Derfor er det naturligvis også en risiko, erhvervet må påtage sig ansvaret for. Det er ikke urealistisk, at vira fra den intensive husdyrproduktion igen kan mutere og sprede sig til mennesker, og forløbet med milliarderstatninger til minkavlerne har vist, hvor dyrt det kan blive for resten af samfundet. Derfor er jeg utrolig glad for, at der er politisk vilje til at se på sagen,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Rune-Christoffer Dragsdahl kalder det “vigtigt”, at politikerne tager skridt for at sikre, at det ikke igen bliver resten af samfundet, der skal betale regningen, hvis et erhverv må helt eller delvist lukkes som følge af, at et virus muterer og slipper ud af staldene.
Flere positive initiativer i aftalen
Et andet positivt islæt i aftalen er, at Danmark vil bede EU-Kommissionen om lov til at arbejde med berigelse af plantebaserede drikke, herunder også økologiske, med relevante næringsstoffer. Noget, der længe har været efterspurgt af danske virksomheder, som producerer plantebaserede produkter. I mange var en calciumrig alge tilsat i de fleste plantedrikke, også de økologiske, men for nogle år siden satte en EU-dom en stopper for dette. Det vil være godt for folkesundheden at genindføre den calciumrige alge.
“Det er særdeles positivt for os, der arbejder med disse områder, at politikerne viser en vilje til at fortsætte det gode arbejde for at fremme danskproducerede plantebaserede produkter. Det er afgørende, hvis Danmark skal forblive et foregangsland for udvikling af plantebaserede produkter. Vi er glade for, at Folketinget har prioriteret dette, ” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Dansk Vegetarisk Forening noterer sig også med glæde, at partierne er enige om, at Fødevarestyrelsen fortsat skal prioritere arbejde med at revidere alle kostanbefalinger, herunder de officielle kostråd samt de supplerende kostråd til bl.a. vegetarer og veganere.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / Tlf 50 56 18 17
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner30.9.2025 08:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Lidl Danmark og Wolt Market vil fremover måle og følge andelen af plantebaserede proteiner i salget. Vegetarisk Forening håber, at andre kæder vil følge eksemplet.
European Farmers meet Hollywood at Plant Food Summit in Copenhagen25.9.2025 07:43:56 CEST | Press release
On 20-21 October, Copenhagen will become the center of the debate on the future of food systems when the EU Presidency conference, Plant Food Summit, brings together participants from all across Europe at the Royal Danish Playhouse.
Hollywood møder europæiske landmænd til plantebaseret topmøde i København25.9.2025 07:43:56 CEST | Pressemeddelelse
København bliver den 20.-21. oktober centrum for debatten om fremtidens fødevaresystem, når EU-formandskabskonferencen Plant Food Summit samler hundredevis af deltagere fra hele Europa i Skuespilhuset.
“Den smager pissegodt”: Plantebaseret burger overrasker på populær sønderjysk grillbar29.7.2025 05:53:00 CEST | Pressemeddelelse
Hos grillbaren Drej Ind i Jels sælger de stadig masser af kød – men en ny plantebaseret burger overrasker både ejer og stamkunder. Den traditionelle grillbar har knækket en del af koden til, hvordan man kan sælge flere grønne retter.
Ny pris hylder Danmarks bedste plantebaserede takeaway2.7.2025 05:58:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Plantebranchen og Danmarks Restauranter og Caféer hylder Dansk Vegetarisk Forening de bedste plantebaserede takeaway-måltider og produkter i fire kategorier, hvor et kompetent dommerpanel vurderer smag, innovation og kvalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum