Danske Regioner

Danske Regioner om struktur-rapport: Mange gode takter, nu skal vi huske ambitionerne

Del

Der er grund til at rose Sundhedsstrukturkommissionen for et meget grundigt stykke arbejde, og der er mange gode takter i den rapport, som netop er fremlagt. Især er det positivt, at Kommissionen i høj grad har taget ideen om at samle ansvaret for sundhed til sig.

Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand i Danske Regioner
Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og næstformand i Danske Regioner Danske Regioner

- Vi har en historisk chance for at samle ansvaret for danskernes sundhed ét sted og få det nære sundhedsvæsen op i en anden liga. Den mulighed skal udnyttes - for borgernes og patienternes skyld. Og vi mener, at det er oplagt at gøre det i de fem nuværende regioner. Mit budskab til regeringen og folketing er derfor: Husk nu ambitionerne, siger Anders Kühnau.

Danske Regioner har de seneste måneder fremlagt konkrete forslag til, hvordan det nære sundhedsvæsen skal se ud i fremtiden. Fælles for forslagene er, at de bidrager til sammenhæng for den enkelte patient og sikrer god forebyggelse og behandling hjemme, sådan at færre får behov for en hospitalsseng. 

Gode anbefalinger på almen praksis

En anden positiv ting er, at Kommissionen kommer med meget klare anbefalinger i forhold til praktiserende læger og speciallæger. De skal fordeles bedre geografisk, og de skal have større ansvar i det nære sundhedsvæsen.

- Her er kommissionen virkelig visionær i forhold til at skabe mere lighed i sundhed – og vi i regionerne er på linje. Det er afgørende, at lægerne kommer mere på banen i det nære sundhedsvæsen og får flere opgaver. Og det er også uhyre vigtigt, at lægerne i højere grad skal være der i landet, hvor der er brug for dem, siger Anders Kühnau.

Folkevalgte politikere

Uanset hvordan man skruer en reform sammen, så bør det være et bærende princip, at sundhedsvæsenet er for vigtigt til at overlade til embedsmænd eller uigennemsigtige bestyrelser.

- Vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at langt de fleste stemmer i debatten nu anerkender værdien af direkte folkevalgte politikere til at styre vores sundhedsvæsen. Sundhed er det vigtigste velfærdsområde for danskerne. Så lad os slå fast, at der også i fremtiden skal være et direkte folkevalgt regionalt demokrati, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner.

Regionerne har geografien og kompetencerne til at beskytte miljø og klima

De kommende uger vil Danske Regioners bestyrelse nøje studere rapporten. Men allerede nu står det klart, at det er et stort problem, at Kommissionens sundhedseksperter ikke har indtænkt miljø, klima og transport og uddannelse. Her er masser af opgaver, som i dag løses i regionerne – og endnu flere, som med fordel i fremtiden kunne løses i regionerne.

- Rene sundhedsregioner vil være en fejltagelse. For eksempel gælder det for en række miljø- og klimaopgaver, at kommunerne er for små og staten for langt væk. Det vil være forkert, hvis regionernes kompetencer vrages til fordel for nye, dyre institutioner, som på ingen måde matcher regionernes indsigt og effektivitet, siger Mads Duedahl, som håber, at det står klart for alle, at kommissionens ekspertise ligger på sundhedsområdet og ikke på alle de øvrige regionale opgaveområder.

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye