Giv din søskende et lån: Sådan er reglerne
Det er velkendt, at man kan give rentefri anfordringslån til børn, men at det også er muligt blandt søskende, er ikke så kendt. Landsskatteretten har i en sag tilbage i 1997 fastslået, at der også kan ydes rentefrie anfordringslån mellem to brødre, uden at det medfører beskatning af hverken den ene eller den anden bror.
Lånet skal dog opfylde alle formalia som fx, at der indgås en skriftlig aftale, og at det af gældsbrevet fremgår, at yderen til enhver tid kan kræve hele restgælden indfriet med kort varsel på ”anfordring”. Det anbefales at få sagkyndig bistand til udarbejdelse af lånedokumentet.
Kan gaver mellem søskende anvendes til at nedbringe et anfordringslån?
Ja, men man skal huske på, at gaver mellem søskende ikke er omfattet af reglerne for gaveafgift, hvorfor en gave mellem søskende skal beskattes som personlig indkomst med en beskatning på op til ca. 52 %. Søskende kan heller ikke give hinanden skatte-/afgiftsfri gaver, som tilfældet er med gaver fra forældre til børn, hvor de første 74.100 kr. i 2024 er fritaget for gaveafgift.
"Vi møder jævnligt personer, som ikke er opmærksomme på, at der gælder forskellige regler, men tror, at de samme regler gælder for søskende som for børn. Selvfølgelig kan man give en gave til sin søskende, fx i forbindelse med en fødselsdag, men selv her skal gaven være af en 'rimelig' størrelse. Præcis hvor grænsen går, er vanskeligt at sige,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.
Er det muligt at "slippe" billigere?
Folketinget har netop vedtaget at sænke boafgiften ved død for arv mellem søskende fra de nuværende 36,25 % til 15 %, dog først fra 2027. Forslaget er en del af den skattereformpakke, som regeringen indgik med Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre samt Nye Borgerlige i december 2023.
Søskende er allerede nu fritaget for en tillægsboafgift, men kun hvis vedkommende har haft fælles bopæl med afdøde i de sidste 2 år før dødsfaldet. Så er afgiften kun på 15%. Man skal være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at oprette et testamente, hvis man vil udnytte de kommende regler. Hvis en barnløs ikke har oprettet testamente, vil arven nemlig i første omgang gå til vedkommendes forældre.
Hvis man har udlånt et beløb på anfordringsvilkår til en søster eller bror, har man som långiver mulighed for at indsætte sin søskende som arving i sit testamente, så denne arver restgælden på anfordringsgældsbrevet. Ved denne fremgangsmåde opnår man, at den låntagende søster eller bror slipper for at betale en skat på 52 %, hvis det gives som gave, og i stedet kan nøjes med at betale en boafgift på 15 % på lånet, når restgælden på et senere tidspunkt falder i arv til skyldneren.
Det kan ydermere i et testamente bestemmes, at boafgiften skal betales af boet, så den bror eller søster, der skal arve sit eget "gældsbevis" - anfordringslånet, ikke skal foretage nogen indbetaling til boet, når boafgiften skal betales.
"Det er fint, at søskende, som ikke er samboende, også kommer ind under de samme regler som arv til børn på 15 % i stedet for 36,25 % - men altså først fra 2027. Vi kommer til at opleve flere søskende fremover uden børn i takt med, at fødselsraten falder, og så er det fint, at man kan give hinanden en økonomisk håndsrækning i levende live, uden at det koster en herregård ved død. Men husk endelig også her at få sagkyndig bistand med testamente, lån mv., så alle formalia er opfyldt,” afslutter Søren Bech.
Nøgleord
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Mindre skat for de fleste i 2025: Her er de vigtigste ændringer27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Større beskæftigelsesfradrag, højere topskattegrænse og bedre vilkår for aktieindkomst betyder, at mange danskere kan se frem til en lavere skattebetaling næste år.
Øgede forventninger driver et stigende fokus på bæredygtighed i installatørbranchen23.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Installatørvirksomheder oplever et stigende fokus på bæredygtighed i branchen, der især er drevet af øgede forventninger fra både offentlige og erhvervskunder. Det viser PwC’s brancheanalyse for installatørvirksomheder.
Ny afgørelse fra Landsskatteretten: Kørselsfradrag kan begrænses ved valg af længere rute20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Landsskatteretten har med en nylig afgørelse skærpet fokus på, hvilken rute der kan danne grundlag for kørselsfradrag. I sagen blev en længere rute via Storebæltsbroen ikke godkendt, da en kortere og mere økonomisk rute via Odden-Aarhus/Ebeltoft vurderedes som "den normale transportvej".
Investorer: AI vil ikke fjerne behovet for medarbejdere18.12.2024 08:05:39 CET | Pressemeddelelse
7 ud af 10 investorer opfordrer virksomhederne til at investere i både AI og opkvalificering af medarbejdere. Investorer ser således vigtigheden i at investere i mennesker sammen med teknologi, og 74 % forventer, at virksomhederne vil øge investeringerne i opkvalificering. Det viser PwC’s Global Investor Survey 2024.
Høje skattefrie fradrag ved udlejning i både Danmark og udlandet17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye regler åbner for midlertidige bundfradrag ved udlejning gennem bureauer – også for fritidsboliger i EU-lande. Fradragene gælder allerede fra 2023, men kræver dokumentation for udlejning via et bureau med indberetningspligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum