Her er dansk erhvervslivs ønskeliste til det nye Europa-Parlament
Europa-Parlamentsvalget er slut og nu lyder startskuddet til fem afgørende politiske år for de 15 danske parlamentarikere, som skal levere på valgløfterne. Der er akut behov for at styrke Europas konkurrenceevne, skrue op for tempoet i klimakampen og sikre europæisk forsvar og sikkerhed. Det bør stå øverst på parlamentarikernes to do liste, mener DI’s topchef.
Danskernes stemmer er gjort op, og 15 danske parlamentarikere skal de kommende fem år kæmpe for ikke bare Danmarks og dansk erhvervslivs interesser i Bruxelles, men hele Europas. Og der er rigeligt at tage fat på, mener DI’s adm. direktør.
- Europa er under hastig forandring og opbrud, og vi befinder os lige nu ved en skillevej, hvor de politiske beslutninger, der træffes får helt afgørende betydning for fremtidens udvikling, vækst og velstand. De rigtige forudsætninger og muligheder for at fastholde et stærkt og velstående Europa findes. Det gælder både i forhold til innovation, teknologisk udvikling, investeringer og meget mere. Men det er et stort og seriøst problem, at vi er ved at ødelægge disse muligheder for os selv i Europa, hvis EU ikke udviser handlekraft og hurtigt bliver moderniseret og reformeret, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, og fortsætter:
- Vi ønsker alle et sikkert, trygt og grønnere Europa, som vi med stolthed kan give videre til de næste generationer. Hvis de nyvalgte parlamentarikere skal sikre det, så skal de først og fremmest fjerne de mange snubletråde, der er for virksomhedernes udvikling i Europa. For det er virksomhederne, der både leverer de løsninger, der netop skal sikre tryghed og grøn omstilling, men så sandelig også den økonomi, der er motoren i vores samfund.
I dag halter væksten i Europa i forhold til i USA og i Kina. Udfordringerne i Europa står næsten i kø; bøvlede regler og lange sagsbehandlingstider på godkendelse af produkter, som gør det så meget nemmere at drive virksomhed uden for Europa, at vi risikerer at eksportere produktion og arbejdspladser i stedet for varer og tjenester.
- Når vi eksempelvis taler om grøn omstilling i Europa, drøner USA og Kina afsted med en hastighed og smidighed, som vi har svært ved at matche i Europa. De grønne virksomheder skal helst blive og udvikle sig i Europa. Hvis konkurrenceevnen ikke bliver styrket, så risikerer vi at tabe – ikke bare i den globale konkurrence, men også i klimakampen, siger Lars Sandahl Sørensen.
Mens der skal ryddes op i EU-regelsættet, haster det også med at få gennemført politik, der kan sætte turbo på den grønne omstilling. For ud over at klimamålstregerne nærmer sig, så stiger de globale temperaturer også.
- I år blev der målt det varmeste forår i Danmark nogensinde. Klimaforandringerne er altså til at mærke på, og jeg er både urolig og utålmodig, hvad angår klimahandling globalt. I Europa har vi alle forudsætninger for at tage globalt klimalederskab, og det nye Europa-Parlament skal meget hurtigt beslutte et 2040-klimamål på 90 pct. CO2-reduktioner, som sender et klart signal til markeder og lande om at skrue op for den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.
Derudover er det centralt, at der opbygges et stærkt forsvarssamarbejde i Europa, så vi kan sikre borgere, virksomheder og institutioner i en usikker geopolitisk verden præget af krig og øget trusselsniveau.
- Ingen kan stå alene i en usikker verden. Derfor skal EU stå stærkt sammen og vi skal sammen investere i vores forsvar. Jeg glæder mig da også over, at partierne langt hen ad vejen er enige om, at vi skal opruste indsatsen på europæisk niveau. Nu skal de så også bare levere på det, og det mener jeg bør ske allerede i 2024, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Kontakt presseafdeling på tlf. +45 3377 4500 (modtager ikke sms) for yderligere informationer og kommentarer.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Dansk Industri glæder sig over betinget ejerskab af Københavns Lufthavn2.12.2024 12:10:53 CET | Pressemeddelelse
Aktiemajoriteten i Københavns Lufthavn kan nu komme på danske hænder. Finansministeriet og ATP har lavet en betinget købsaftale af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne A/S. Det kan få betydning for hele Danmark, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).
DI: Erhvervslivet er klar til at spille aktiv rolle i det danske beredskab2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener, at erhvervslivet herhjemme skal spille en central og vigtig rolle i det danske beredskab. På den baggrund går DI nu sammen med en række medlemsvirksomheder aktivt med i initiativet ”Virksomhedsberedskabet”, som virksomheden Falck har taget initiativ til, og som lanceres i dag.
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum