Hakket oksekød endnu en gang årsag til salmonellaudbrud
For anden gang på under en måned er forbrugere i Danmark ramt af salmonellainfektion. Gennemsteg burgerbøffen og lad være med at smage på råt kød, advarer myndighederne.
Et nyt salmonellaudbrud med 43 patienter er i gang i Danmark. Det omfatter indtil videre 27 mænd og 16 kvinder i alderen 3-85 år. Det viser tal fra Statens Serum Institut, som overvåger og efterforsker fødevarebårne sygdomsudbrud sammen med DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
”Vi ser lige nu et hurtigvoksende udbrud med 43 patienter, der har fået salmonella. Vi ved, at det faktiske antal syge er langt højere, da ikke alle går til læge eller får taget en prøve. Ved hjælp af undersøgelse af bakterierne kan vi se, at salmonellatypen er helt ens på DNA-niveau. Det betyder, at patienterne er smittet af den samme kilde. Interviews med patienter peger igen på hakket oksekød, som vi så med det seneste udbrud,” siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.
Efterforskning i gang
Det er endnu uklart, hvor oksekødet kommer fra, men myndighederne er i gang med patientinterviews og gennemgang af indkøbsoplysninger. Målet er at finde fællestræk blandt patienternes indkøb for ad den vej at forsøge at få et gennembrud i efterforskningen.
”Vi har konstateret, at to tredjedele af de aktuelle patienter enten har smagt på det rå kød eller brugt almindeligt hakket oksekød til tatar. Det vil vi kraftigt fraråde,” understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.
Årsagen er, at der kan være bakterier i hakket kød, som kan give sygdom. Det kan være salmonella, men det kan også være særligt farlige E. coli-bakterier. Derfor lyder rådene fra Fødevarestyrelsen da også:
- Hvis du vil spise tatar, så køb hakket kød, som er specielt beregnet til tatar. Det står på pakningen - ellers spørg slagteren.
- Vask hænder, inden du går i gang med at lave mad og efter at have rørt ved råt kød
- Undlad at smage på råt kød, fx rå fars
- Hold det rå kød adskilt fra den spiseklare mad, fx salat
- Gennemsteg eller gennemkog hakket kød
For under en måned siden blev 64 patienter i Danmark smittet med en salmonellatype, der viste sig at stamme fra hakket oksekød fra England. Myndighederne i den centrale udbrudsgruppe har endnu ikke fundet oprindelsen til smittekilden til det seneste udbrud.
Fakta om Salmonella
Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv. Hvis man får vedvarende symptomer, bør man henvende sig til sin egen læge.
Læs mere om udbruddet
Læs mere om salmonellainfektion
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Opdateret covid-19-vaccine giver markant beskyttelse til ældre21.11.2024 12:31:46 CET | Nyhed
En ny stor nordisk undersøgelse ledet af Statens Serum Institut (SSI) viser, at den opdaterede covid-19-vaccine fra efteråret 2023 effektivt beskytter ældre mod alvorlig sygdom.
Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter7.11.2024 13:39:31 CET | Nyhed
En ny omfattende dansk registerundersøgelse ledet af forskere fra Statens Serum Institut viser, at behandling med såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud2.11.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
Nyt stort studie: Trygt for piger og drenge at få HPV-vaccination23.10.2024 14:57:34 CEST | Pressemeddelelse
Den nye HPV-vaccine øger ikke risikoen for autoimmune- og inflammatoriske lidelser, fastslår forskere fra Statens Serum Institut (SSI).
Længerevarende udmattelse efter covid-19 er mindre udbredt end frygtet9.10.2024 08:08:00 CEST | Pressemeddelelse
Udmattelse som senfølge efter smitte med covid-19 er mindre udbredt end frygtet, viser nyt studie fra Statens Serum Institut. Udviklingen ses især efter, at vaccinationerne blev indført, og at omikron-varianten blev den fremherskende covid-19-variant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum