Topdanmark A/S

”Et wakeupcall”: Flere landmænd forsikrer deres levebrød mod ekstremt vejr

Del

Topdanmark forventer, at interessen for at købe en afgrødeforsikring vil stige yderligere, i takt med at vejret bliver mere ekstremt.

Efter flere ekstreme vejrhændelser det seneste år oplever Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber, en stigende interesse for at forsikre sine afgrøder. 

En opgørelse fra Topdanmark viser, at omkring 18 procent af de landbrugskunder, som det er relevant for, har tegnet en afgrødeforsikring. Til sammenligning var det fem procent for et år siden. 

Hundredvis af landmænd har dermed valgt at købe en afgrødeforsikring i Topdanmark det seneste år. Topdanmark er landbrugets foretrukne forsikringsselskab og forsikrer godt hvert andet landbrug. 

“Den stigende interesse for vores afgrødeforsikring kommer efter et begivenhedsrigt 2023, som bød på ekstreme vejrfænomener som tørke, skybrud og sommerstorm. Så der er ingen tvivl om, at sidste års vejrbegivenheder var et wakeupcall for en del landmænd, hvilket har fået flere til at forsikre deres afgrøder mod for eksempel tørke og store mængder regn,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Forventer endnu større efterspørgsel 
Med en afgrødeforsikring er det muligt at forsikre sine afgrøder mod for eksempel tørke og store mængder regn, da den dækker udbyttetab på bl.a. korn, græsser, roer, raps, kartofler og majs. 

”Det er et grundvilkår som landmand, at vejret er omskifteligt, men vi forventer, at endnu flere landmænd vil tegne en afgrødeforsikring i fremtiden, i takt med at vejret forventes at blive mere ekstremt. Med en afgrødeforsikring kan landmænd sikre, at de ikke taber penge efter en fejlslagen høst på grund af en række eksterne forhold.” 

Mens 2023 endte som det vådeste år nogensinde i Danmark, har starten af 2024 også været drivvåd. Med 104 mm endte april 2024 med at blive den vådeste april, som nogensinde er målt i Danmark.

Som landmand skal man nå at købe afgrødeforsikringen, inden man sår sine afgrøder, uanset om det er vår- eller vinterafgrøder. Det skal dog senest ske 1. november eller 1. maj.  

Disse områder tegner sig for flest afgrødeforsikringer hos Topdanmark:

  1. Sjælland og øerne: 35 procent.
  2. Sønderjylland: 14 procent.
  3. Østjylland: 14 procent.
  4. Nordjylland: 11 procent.
  5. Nordvestjylland: 11 procent.

Fakta: Afgrødeforsikring dækker mod uforudsigeligt vejr  

  • Forsikringen dækker udbyttetab på korn, raps, kartofler, majs, hestebønner, spinat, hundegræs m.fl.
  • Som det første forsikringsselskab i landet lancerede Topdanmark en afgrødeforsikring i 2019.
  • Dækningen omfatter bl.a. tørke, regn, frost, sne, storm, skypumper og skadedyr.
  • Landmænd vælger selv i samråd med Topdanmark, hvilken procentdel udbyttetabet skal overstige, før de kan få erstatning ved en skade – altså en udbyttetabsgrad. De kan vælge mellem 15, 20 og 30 procent, og overstiger deres tabte høstudbytte udbyttetabsgraden, får de dækket hele deres normale høst. 
  • Læs mere her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.
Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.
Download

Topdanmark er et af landets største forsikringsselskaber.

Vi er omkring 2.000 medarbejdere, der hjælper flere end 110.000  erhvervs- og landbrugskunder og 600.000 privatkunder i hele landet. Det har vi gjort siden 1898, hvor grundstenen til Topdanmark blev lagt.

Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Topdanmark advarer: Forbered dig på dårlig vejrcocktail i weekenden5.7.2024 13:11:27 CEST | Pressemeddelelse

Skybrud, hagl, torden og kraftige vindstød. Det er den dårlige vejrcocktail, som har kurs mod Danmark i weekenden. Derfor sender Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber, en opfordring til sine kunder om at forberede sig, inden det voldsomme vejr forventes at ramme dele af landet. “Som forsikringsselskab vil vi gerne hjælpe vores kunder med at forebygge skader. Derfor sender vi nu en opfordring til boligejere om, at de bør huske at tage deres forholdsregler, før der kommer skybrud. Vi følger naturligvis situationen tæt,” siger Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark. Udsendt varsel “Det er en god idé at få et familiemedlem eller en nabo til at se til huset, hvis man ikke er hjemme i weekenden for at minimere eventuelle skader. Og hvis jeg selv var på Roskilde Festival eller camping lige nu, ville jeg kraftigt overveje, om ikke det var en god idé at fastspænde teltet eller pavillonen ekstra for at være på den sikre side,” siger Helene Ibsen. DMI har fredag udsendt varsel for

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye