Finans Danmark

Unge har ikke råd til at bo i de største danske byer

Del

Mange unge har svært ved at få deres boligdrømme til at matche deres økonomi. I landets fire største byer er udgifterne til at bo i både lejeboliger og ejerboliger nemlig så høje, at særligt de yngste på boligmarkedet vurderer, at de ikke ville have råd til det. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

En nyopført privat lejebolig på 60 kvm. koster i gennemsnit mellem knap 6.000 og 9.500 kr. om måneden at leje i landets fire største byer: København, Aarhus, Odense og Aalborg. For en ejerlejlighed på samme størrelse er der tilsvarende udgifter for mellem knap 10.000 og 17.500 kr. om måneden. Det er der mange unge, der ikke har råd til. Knap fire ud af ti af de unge i alderen 18-24 år kan nemlig højst afsætte 5.000 kr. til boligudgifter om måneden. Lidt over hver femte svarer, at de højest kan betale mellem 5.000 og 7.500 kroner, og kun knap hver femte kan betale mere end 7.500 kr. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har foretaget for Finans Danmark. 

”Det er dyrt at bosætte sig i og omkring de større byer, og det er særligt her de unge gerne vil bo. Det kan bl.a. hænge sammen med, at mange studerer i de større byer og gerne vil bo tæt på studiet. Men for mange kan det være en kamp at finde en bolig, der er til at betale. I København, hvor lejeboligerne er dyrest, vil mindst seks ud af ti af de adspurgte unge i undersøgelsen fx ikke selv kunne betale for en gennemsnitlig nyopført privat lejebolig på 60 kvm. Især for enlige og de helt unge, der fx flytter hjemmefra for første gang, kan det være svært at få det månedlige budget til at gå op,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark. 

Finans Danmark kom tidligere i år med tre konkrete forslag, som kan gøre adgangen til boligmarkedet lidt nemmere. Grænsen for rentefradrag skal hæves for førstegangskøbere med aftrapning over fem år, afgiften ved tinglysning af skøde skal fjernes, og lokale størrelseskrav ved nybyggeri skal fjernes. Sidstnævnte vil gøre det muligt at bygge flere mindre ejer- og lejeboliger. Samtidig har mange danske banker allerede i dag en række tiltag, der kan hjælpe unge, der gerne vil ind på ejerboligmarkedet. 

”For at gøre det lidt nemmere for flere at komme ind på boligmarkedet har Finans Danmark foreslået tre tiltag, der kan mindske udgifterne ved at købe ejerbolig en smule og skabe bedre rammer for flere mindre boliger. Det vil også højne mobiliteten på boligmarkedet, så flere i højere grad end i dag har mulighed for at skifte bolig, når deres livssituation og boligønsker ændrer sig,” siger Ane Arnth Jensen, og fortsætter: 

”Spørger vi boligejere, synes syv ud af ti, at det er en god idé at fjerne tinglysningsafgiften, og for seks ud af ti ville det have været en økonomisk hjælp i nogen eller højere grad, da de skulle købe deres første bolig.” 

Læs hele nyheden

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye