Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har fået superkræfter til billeddiagnostikken

Del

Det seneste år er der rullet et nyt og moderne IT-system til billeddiagnostik ud på hospitalerne – patienterne får fx hurtigere svar på screening for brystkræft og medarbejderne får bedre hjælp til deres arbejde i en tid, hvor opgaverne er mange, og datamængden er stigende.

Efter tre års forberedelse og et års grundig implementering har hospitalerne i Region Hovedstaden taget en ny, moderne billeddiagnostisk løsning i brug. Den samlede løsning er leveret af svenske Sectra og har været regionens største IT-investering siden indførelsen af den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen.

”Det er ingen hemmelighed, at de mange udfordringer med Sundhedsplatformen sidder dybt i os, så derfor har der været et ekstremt højt fokus på at lære af erfaringerne og få et nyt billeddiagnostik system taget rigtigt i brug. Kæmpe ros til ledelser og medarbejdere på hospitalerne og i vores IT-organisation. De har sammen haft et helt afgørende samspil med leverandøren, som jeg tror bliver et forbillede for kommende IT-projekter - ikke bare i sundhedsvæsenet, men andre steder i samfundet, hvor vi kæmper med at få indført IT og få det optimale ud af det,” siger regionsdirektør Jens Gordon Clausen, der roser hospitalsledelserne for at have taget et klart ejerskab til implementering og uddannelse på hvert enkelt hospital.

Regionsdirektøren understreger, at regionens digitaliseringsstrategi i høj grad handler om at styrke og modernisere diagnostiske systemer, så patienterne oplever både hurtigere og sikker udredning. Hvis regionen skal overholde patienternes rettigheder, så er det nødvendigt at give personalet driftssikre værktøjer, så de kan arbejde effektivt.

Stabilt system

Rasmus Møgelvang, hospitalsdirektør på Rigshospitalet, er formand for styregruppen for den nye løsning til billeddiagnostikken, og han er utrolig glad for den kæmpe ildhu, som alle har lagt i en kæmpe implementering af meget kompleks IT.

"Medarbejdere fortæller, at den nye løsning generelt er let og intuitiv at bruge i udredningen af patienterne. Det er afgørende for regionens hospitaler, der nogle dage laver op til 4.500 billeddiagnostiske undersøgelser inden for en lang række specialer fra kræft, karsygdomme, mavetarmsygdomme, operation i leveren, medfødte misdannelser, hjertesygdomme, skadestuepatienter, traumer til neurologiske sygdomme og hurtig behandling efter blodpropper i hjernen. Jeg er meget imponeret over indsatsen fra hospitalerne og vores IT-afdeling, som i den grad har medvirket til succesen, og at den billediagnostiske løsning gør hverdagen bedre for patienter og personale – det er virkelig lykkedes,” siger Rasmus Møgelvang."

Intuitivt og hurtigere svar

Ilse Vejborg, cheflæge på Afdeling for Brystundersøgelser på Herlev og Gentofte Hospital, der har knoklet for at få det nye værktøj godt indført i sin afdeling, understreger, at det har været et kæmpe arbejde for afdelingen, men resultatet er godt og bidrager til, at kvinder får hurtigere svar på brystkræftscreening og har diagnostisk forløb for brystkræft uden forsinkelser grundet nedbrud på IT-systemet.

”Brystkræft er et af de områder, hvor vi har virkelig mange patienter, og vores arbejde er meget afhængig af vores muligheder for at stille en hurtig og korrekt diagnose. Det nye system er langt mere driftssikkert og intuitivt. Og så har vi på screeningsdelen sluppet af med en masse manuelle processer – det giver kvinderne hurtigere svar og gør hverdagen nemmere for medarbejderne,” siger Ilse Vejborg.

Samtidig foretages billedbehandling og -vurdering i en mere moderne brugerflade, og det giver afdelingerne bedre mulighed for at udnytte nye teknologier som kunstig intelligens i fremtiden.

Regionen har valgt at købe én samlet løsning, fra én leverandør for at sikre stabil drift, moderne løsninger og brugervenlighed for personalet. Med det nye system ønskede Region Hovedstaden heller ikke et udviklingsprojekt, men at løsningen skulle findes i forvejen og være i produktion - gerne i et sundhedsvæsen af tilsvarende størrelse og kompleksitet som vores. Derfor var det også et mindstekrav til prækvalifikation af tilbudsgiverne. Der vil efter sommerferien være en optimeringsfase, hvor der blandt andet skal inddrages flere kliniske afdelinger, og der skal implementeres flere kunstig intelligens algoritmer.

FAKTA

Tidsplan

  • Tidsplanen for udrulningerne til hospitalerne er overholdt i forhold til det kontraktsatte med leverandøren.

  • Der har, inden udrulningerne startede, været en enkelt justering i rækkefølgen af hospitalerne, men den overordnede tidsplan er overholdt, og den planjustering der var i rækkefølgen, er blevet overholdt også i forhold til udrulningsdatoer.

Økonomi

  • Den økonomiske ramme for projektet er overholdt, og der har ikke været behov for ekstra bevillinger.

  • Den billeddiagnostiske løsning koster 470 mio. kr. i perioden 2022-2027.

Billeddiagnostisk

  • Hver dag bliver der udført op til 4.000 billeddiagnostiske undersøgelser i Region Hovedstaden -nogle dage op til 4.500.

  • De billeddiagnostiske afdelinger understøtter stort set alle typer af kliniske specialer.

  • Billeddiagnostikken består primært de to diagnostiske specialer, Radiologi og Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, der bistår en lang række kliniske specialer med undersøgelser.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye