SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«
Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.
Urban Content of NDCs. Det er titlen på den 200 sider lange rapport, som FN i dag har offentliggjort, og som er udarbejdet af UN-Habitat, UNDP og SDU.Resilience fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.
Sammen har de gennemgået de nationale klimapolitikker under Paris-aftalen, de såkaldte NDC'er, fra 194 lande. I NDC’erne har de ledt efter konkrete strategier og mål for klimahandling og klimatilpasning i byområder.
Og der er plads til forbedring, konkluderer rapporten. Ikke mindst set i lyset af, at den nuværende revidering af NDC'erne skal være færdig inden udgangen af 2025.
Det er kun 27%, som har et stærkt fokus på byerne, mens 39% har et moderat niveau af indhold om byerne og 35% har lidt eller slet ingen specifikke strategier og mål for byerne.
I rapporten opfordrer forfatterne verdens regeringer til at gøre noget ved denne mangel.
Byområder er ansvarlige for 70% af verdens energiforbrug og 60% af drivhusgasudledningerne. Desuden kan byer være særligt sårbare over for effekten af klimaforandringer, for eksempel ekstremt vejr.
Byerne udgør dermed et uudnyttet potentiale til at reducere udledninger, tilpasse sig klimakatastrofer og nå nærmere Paris-aftalens mål, skriver de.
Danmark bør tage lederskab i EU
Danmark er blandt de lande, hvor byer slet ikke er nævnt i NDC'en. Det gælder i øvrigt for alle EU-lande, eftersom de har skrevet under på en fælles NDC.
Og spørger man professor Nicola Tollin, leder af SDU.Resilience og en af hovedforfatterne af rapporten, er det problematisk.
- Danmark er det første land i verden, hvor alle kommuner har lavet en lokal klimahandleplan. Netop derfor er det et problem, at Danmark ikke har byerne med i sin primære klimapolitik under Paris-aftalen. Danmark bør gå forrest i EU, tage lederskab og udarbejde en ny europæisk NDC med et stærkt fokus på byerne, siger Nicola Tollin.
- At inkludere byerne i de nationale klimapolitikker kan højne ambitionen i klimapolitikkerne, og det er også afgørende i forhold til at støtte byer i implementeringen af deres klimaindsatser.
Kontakter
Nicola Tollin, professor på SDU
Tlf. +45 23 43 94 69
Mail: nto@iti.sdu.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Patienter med øjensygdom kører bil, selvom de er utrygge4.2.2025 12:43:47 CET | Pressemeddelelse
Øjensygdommen våd AMD påvirker synet. Et nyt studie fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital viser, at hver femte patient, som kører bil og har våd AMD, er utrygge i trafikken.
Ny forskning om borderline personlighedsforstyrrelse4.2.2025 12:19:56 CET | Pressemeddelelse
Psykolog Ole Jakob Storebø har forsvaret sin doktorafhandling om, hvordan man bedst undersøger behandling af personer med borderline personlighedsforstyrrelse (BPF). Forsvaret fandt sted den 24. januar på Syddansk Universitet.
International konference om softwarearkitektur kommer til Danmark for første gang4.2.2025 08:43:38 CET | Pressemeddelelse
Fra 31. marts til den 4. april finder International Conference on Software Architecture (ICSA) sted på Syddansk Universitet i Odense. Konferencen bliver kaldt en af verdens vigtigste af sin slags.
Professor Erik Albæk fylder 70 år31.1.2025 12:07:29 CET | Pressemeddelelse
Professor Erik Albæk fylder den 1. februar 70 år. Han blev i 2005 hentet til Syddansk Universitet for at lede forskningen ved universitetets nyoprettede journalistuddannelse. I løbet af de 20 år, der er gået, er det lykkedes ham at skabe et internationalt højt estimeret journalistikforskningsmiljø. I de første år efter sin ansættelse hjemtog han et betydeligt antal store forskningsbevillinger, som satte ham i stand til at ansætte og uddanne en række unge, kvikke ph.d.-studerende, hvoraf de fleste i dag har stillinger på danske eller udenlandske universiteter. Center for Journalistiks stærke forskningsprofil afspejles i, at Erik Albæk og hans unge kolleger har vundet adskillige internationale priser som anerkendelse af deres forsknings høje kvalitet. Blandt andet modtog han i 2016 sammen med tre kolleger Harvard Universitets prestigefulde ’Goldsmith Book Prize’ for bogen Political Journalism in Comparative Perspective. Erik Albæk er en afholdt underviser, som ofte har fungeret som akade
Forskere kortlægger hjernens selvhelbredende evner efter slagtilfælde24.1.2025 10:41:09 CET | Pressemeddelelse
Hjernen forsøger at reparere skader efter et slagtilfælde ved hjælp af sine egne reparationsceller, der fungerer som små håndværkere, men deres arbejde hæmmes ofte af betændelse. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet og Milano Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum