Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd

Del

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026.

Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind.

Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til.

”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden.  Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De permanente medlemmer er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

De ti valgte medlemmer sidder i Sikkerhedsrådet i to år ad gangen. Der er to pladser til lande i den vestlige gruppe. Afrika har tre valgte pladser i Sikkerhedsrådet, mens Asien/Stillehavsregionen og Latinamerika hver har to, og Østeuropa én. Danmark stiller op i den vestlige gruppe sammen med Grækenland for perioden 2025-2026.

De indvalgte lande har de seneste år spillet en stadig større rolle i Sikkerhedsrådet. Tidligere i år stemte Sikkerhedsrådet eksempelvis en resolution igennem om våbenhvile i Gaza, der var fremsat af de indvalgte medlemmer i fællesskab. 

”Når de store lande som USA, Rusland og Kina ikke kan blive enige, kan vi mindre indvalgte nationer være brobygger i de svære politiske diskussioner,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.  

Valget foregår i FN’s Generalforsamling, hvor alle FN’s medlemslande hver har én stemme. Afstemningen er hemmelig, så man kan ikke se, hvilke lande der har stemt på Danmark. Indvalg til Sikkerhedsrådet kræver, at man får mindst 2/3 af de afgivne stemmer. Sidst Danmark stillede op til Sikkerhedsrådet, fik vi 181 stemmer.

Fakta om FN’s Sikkerhedsråd:

FN's Sikkerhedsråd har det primære ansvar for at opretholde international fred og sikkerhed. Det er det eneste organ i verden, der kan træffe beslutninger, der er juridisk bindende for alle FN’s 193 medlemslande. Sikkerhedsrådet råder over mange instrumenter for at kunne opretholde international fred og sikkerhed. Udgangspunktet er normalt at fremme dialog og mægling mellem de stridende parter for at sikre en forhandlet, politisk løsning på konflikter.

Danmark har været medlem af Sikkerhedsrådet fire gange før, senest i 2005-2006.
Du kan læse mere om Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd her: www.dk4unsc.dk

Danmarks profil i Sikkerhedsrådet

Hvis Danmark bliver valgt ind i Sikkerhedsrådet, vil Danmark indtage sin traditionelle rolle som brobygger og arbejde konstruktivt for, at Sikkerhedsrådet kan fungere og opnå resultater under vanskelige forhold. Danmark vil herudover have særligt fokus på én tværgående prioritet og tre tematiske mærkesager.

Den tværgående prioritet er at forsvare folkeretten, herunder den internationale humanitære folkeret og arbejde for et mere ansvarligt, effektivt og repræsentativt Sikkerhedsråd.

Respekten for de fælles spilleregler er under pres i disse år. Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark stå vagt om den internationale retsorden, der er så afgørende for international fred og sikkerhed – og i særdeleshed små landes sikkerhed. Uden folkeretten ser vi ind i en verden, hvor det er de stærkeste, der bestemmer.

Danmarks tre tematiske mærkesager sigter på at:

1. Tilpasse Sikkerhedsrådets krisehåndtering og konfliktforebyggelse til en ny virkelighed:

FN er med over 66.000 udsendte til 11 fredsbevarende operationer og cirka 30 særlige politiske missioner verdens største ’leverandør’ af krisehåndteringsløsninger. Fremtiden for FN’s fredsoperationer er dog stadigt mere usikker.

Der er behov for nytænkning, hvis FN også fremover skal kunne tage hånd om de mange komplekse konflikter og kriser, der truer stabiliteten i Danmarks nærområde. Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark blandt andet arbejde for at styrke samarbejdet med Den Afrikanske Union om kriser på det afrikanske kontinent.

2. Adressere klimaforandringernes indvirkning på fred og sikkerhed:

Klimaforandringerne påvirker i stigende grad international fred og sikkerhed. For de små østater udgør havstigninger en direkte eksistentiel trussel. Andre steder betyder ekstremt vejr, oversvømmelser og ørkenspredning, at kampen om allerede knappe naturressourcer spidser yderligere til.

Bliver Danmark valgt ind, vil vi arbejde for at fastholde og styrke Sikkerhedsrådets fokus på sammenhængen mellem klima, fred og sikkerhed.

3. Styrke implementeringen af kvinder, fred og sikkerhedsdagsordenen:

Når Danmark forhåbentligt sidder i Sikkerhedsrådet, vil det være 25 år siden, at kvinders rettigheder blev anerkendt som en integreret del af FN’s fredsarbejde.

Al forskning viser, at fredsprocesser, der involverer kvinder, er mere holdbare. Derfor vil Danmark arbejde for at styrke kvinders muligheder for at deltage i fredsprocesser og sikkerhedsindsatser.

For yderligere kontakt: Presserådgiver Carl-Emil Søe +45 21 63 89 86, carlem@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye