Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Trygheden i aften- og nattetimerne i København stiger til det højeste niveau i 15 år

Del

Københavns Kommune har årligt de sidste 15 år målt trygheden i byen. I år viser undersøgelsen, at antallet af københavnere, der føler sig trygge i aften- og nattetimerne, aldrig har været højere. Samtidig stiger den generelle tryghed i byen.

Foto: Astrid Maria Rasmussen.
Foto: Astrid Maria Rasmussen.

Fire ud af fem københavnere føler sig trygge efter mørkets frembrud, og andelen af københavnere, der føler sig trygge efter mørkets frembrud, er den højeste, der nogensinde er målt. Det viser Københavns Kommunes nyeste tryghedsundersøgelse.

Samtidig er den generelle tryghed i byen steget fra 87 til 88 procent sidste år. Dermed er byen tilbage til udgangspunktet inden bandekonflikten i 2017-18.

“Ingen frihed uden tryghed. Derfor skal København være en tryg by for alle – uanset hvor du bor og på hvilket tidspunkt af døgnet, du bevæger dig rundt. Derfor er jeg stolt af, at fire ud af fem københavnere nu føler sig trygge i aften- og nattetimerne, og at den generelle tryghed også stiger. Men der er stadig områder, hvor for mange københavnere føler sig utrygge. Derfor er det afgørende, at vi bliver ved med at forebygge organiseret kriminalitet og fastholde de gode indsatser, vi har opbygget igennem årene,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Igen i år har undersøgelsen fokus på trygheden for hhv. mænd og kvinder. Selvom mænd og kvinders tryghed generelt er på samme niveau, så er der fortsat flere mænd end kvinder, der er trygge i aften- og nattetimerne. Dog går udviklingen den rigtige vej. Trygheden i aften- og nattetimerne stiger nemlig for begge køn.

Unge er blevet vant til ubehagelige oplevelser på nettet
De seneste år har der været et øget fokus på den digitale verden og især unges oplevelser med den grænseoverskridende og kriminelle del af den. Derfor stiller tryghedsundersøgelsen, som noget nyt i år, skarpt på unges oplevelser med kriminalitet på nettet.

En række unge har i en periode besvaret spørgsmål om deres digitale liv, vaner og erfaringer online. Resultaterne viser, at selvom deltagerne generelt set har et positivt syn på den digitale verden, så har mange oplevet at se ubehagelige videoer, der indeholder dødsfald, ulykker, skyderier, krig og slåskampe. De unge giver udtryk for, at de er begyndt at betragte den slags oplevelser som et grundvilkår for digital tilstedeværelse. Og det vækker bekymring hos overborgmester Sophie Hæstorp Andersen:

”Børn og unge skal ikke eksponeres for kriminalitet, alvorlige ulykker og vold på nettet eller sociale medier, og det er en bekymrende tendens, at flere unge betragter det som et grundvilkår for at være på sociale medier. Den præmis skal vi ikke acceptere, og derfor lancerer vi senere på året en kampagne, som sætter fokus på unges digitale adfærd,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Læs hele tryghedsundersøgelsen 2024 her. 

Læs særundersøgelsen om unges digitale tryghed her. 

Fakta

  • I 2024 føler 88 pct. af københavnerne sig trygge i deres nabolag, hvilket er det højeste niveau, der er målt siden 2016. 80 pct. af københavnerne er trygge i aften- og nattetimerne.  Det er højere end i 2023 og det højeste niveau, der er målt i de 15 år, Københavns Kommune har målt trygheden i byen.

  • I 2024 er 80 pct. af københavnerne trygge i aften-og nattetimerne. I 2023 var det 77 pct. Udviklingen i tryghed i aften-og nattetimerne har været stigende siden 2017, og udviklingen i perioden 2009-2024, 2022-2024 og 2023-2024 er statistisk signifikant.

  • I 5 ud af 13 bydele føler færre end 85 pct. sig trygge i deres nabolaget. Det drejer sig om bydelene Christianshavn, Bispebjerg, Indre Nørrebro, Brønshøj-Husum og Amager Øst. Det er især bekymringen for tilstedeværelse af rocker- og bandeaktivitet i nabolaget, der fylder i de mindre trygge bydele.

  • Den borgervendte kriminalitet er faldet fra 40 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2022 til 39 anmeldelser pr. 1000 indbyggere. Tyveri fra borgerne er den mest udbredte type borgervendt kriminalitet, men antallet af anmeldelse er ulige fordelt på tværs af byen.

  • De tre situationer, som flest københavnere bekymrer sig for at blive udsat for, er: cykeltyveri (29 pct), hensynsløs kørsel (19 pct) og kriminalitet på nettet (13 pct). Kriminalitet på nettet er en ny kategori i årets undersøgelse.

  • I 2024 er de kriminalitetstyper/øvrige gener som flest københavnere har været udsat for: Hensynsløs kørsel (38 pct), er blevet tilbudt eller har set nogen købe euforiserende stoffer (21 pct) og cykeltyveri (17 pct).

  • Som noget nyt i år opgøres utrygheden ved særlige utrygge steder på køn. Det er især på stationer, grønne områder og stier, at kvinder føler sig mere utrygge end mænd. Forskellen mellem mænd og kvinder er her 13 procentpoint.

  • Årets tryghedsundersøgelse er gennemført af Epinion i perioden den 5. december 2023 til den 11. februar 2024. I alt har 4.294 københavnere deltaget.

Nøgleord

Kontakter

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Nikolai Evereth Hansen

Tlf:+4540447446p33u@kk.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye