Nye blodige hvaldrab på Færøerne
Mere end 130 hvaler blødte ihjel i den færøske bugt, Hvannasund på Færøerne efter, at have fået skåret rygraden over med hvaljægernes særlige ‘lansekniv’.
Kniven paralyserer hvalerne, indtil de dør en pinefuld død i deres eget blod.
Havet farves rødt på Færøerne. Den kontroversielle jagtsæson på færøske hvaler og delfiner er skudt i gang.
I Klaksvig for en måned siden blev en flok grindehvaler (Pilot Whales) på cirka 40 individer dræbt under den stærkt kritiserede drivjagt, der fordømmes bedt af dyreorganisationer verden over som barbarisk, uacceptabel og i strid med al god dyrevelfærd.
“Det er fortvivlende, at vi igen skal se de yderst følsomme og intelligente dyr blive udsat for de pinefulde drivjagter på Færøerne. Det bør stoppes øjeblikkeligt,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection i forbindelse med de seneste massedrab på to hval-flokke med kun en måneds mellemrum.
Senest sidste lørdag d. 1. juni blev en flok på mere end 200 grindehvaler drevet ind i den lavvandede bugt ved Hvannasund af lokale jægere i motordrevne kuttere og speedbåde.
Ifølge organisationen Sea Shepherd, der dokumenterede den blodige begivenhed, blev omkring 138 hvaler blev dræbt, mens resten af flokken blev efterladt traumatiserede og dybt stressede i vandet, hvor deres artsfæller var blevet mishandlet og dræbt kort tid før.
Kroge i hvalernes åndehuller
Under drivjagten skræmmes de intelligente pattedyr ind på lavt vand, hvor der blandt andet sættes kroge i deres åndehuller, hvorefter de under store smerter bliver trukket længere ind. Her stikker jægerne dyrene i nakken med lansekniven, der er beregnet til at skære hvalens rygrad og store blodårer over, så de teoretisk dør indenfor få sekunder.
Øjenvidneberetninger fortæller modsat om dyr, der drukner eller bløder langsomt ihjel, mens deres artsfæller kæmper for livet lige ved siden af.
“Vi har gang på gang appelleret til de ansvarlige på Færøerne, og bedt dem gribe ind overfor de helt uacceptable drivjagter, der ofte påfører dyrene langvarig smerte. Det hører ikke til i et moderne samfund”, siger Gitte Buchhave, World Animal Protection DK..
“Det er grotesk, at det er tilladt, at påføre dyr så voldsom angst og ekstreme lidelser,” siger den internationale organisations danske direktør.
Bløder langsomt ihjel
En rapport fra 2023 (‘Unravelling The Truth - Whale Killing on The Faroe Islands’) konkluderer, at den kniv jægerne på Færø benytter sandsynligvis lammer dyret, og skærer blodårerne over, men “at dyret hverken er dødt, eller bevidstløst, og at det efter al sandsynlighed ikke er fri for smerte”.
“Hvalerne dør typisk, mens de bløder langsomt ihjel”, konkluderer rapportens forfattere. (Side 2 samt side 3 i rapporten).
“Hvaler er stærkt intelligente dyr, der knytter tætte bånd til hinanden. De rejser, jager og lever sammen i komplekse familiestrukturer og passer endda hinandens børn. Hvalers hjerner har en størrelse på 1,5 % af deres egen kropsvægt, mod menneskers 2%. De kan genkende deres eget spejlbillede, udvise empati, huske, løse problemer, drage konklusioner og kommunikere over lange afstande. Det er komplekse og yderst følsomme dyr, som skal leve et frit liv i fred og ro i vores fælles natur”, siger Gitte Buchhave.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Vedhæftede filer
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Dyreorganisation advarer danske turister efter dødsulykke7.1.2025 15:22:20 CET | Pressemeddelelse
”Respekter dyrene og hold afstand – for deres og jeres egen sikkerheds skyld," lyder opfordringen fra World Animal Protections wildlife ekspert.
Nepal genoptager sport, hvor elefanter mishandles23.12.2024 09:00:00 CET | Nyhed
Protester hagler ned over Nepals regering, der nu giver grønt lys til at genoptage en række sportsarrangementer, hvor elefanter mishandles før, under og efter konkurrencerne.
Nye dødsfælder truer Brasiliens sjældne dyr18.12.2024 06:00:00 CET | Nyhed
Et ukendt antal truede dyr på den brasilianske savanne, bliver dræbt i kunstige vandingskanaler, der leverer vand til dyrkning af svinefoder på den afbrændte savanne, der ryddes i endnu højere tempo end den tilstødende regnskov i Amazonas.
Dyreorganisation om rystende svine-dokumentar: Danske landmænd er blevet 'staldblinde'.11.12.2024 13:14:20 CET | Pressemeddelelse
"Dyremishandling", konkluderer World Animal Protection op til TV2s dokumentar om den rystende mangel på dyrevelfærd i Danmarks konventionelle svinestalde. Dyreorganisationen frygter, at mange landmænd i landets industri-landbrug, er blevet blinde overfor de graverende dyrevelfærdsproblemer, der afdækkes ved Fødevarestyrelsens kontroller år efter år.
Dyreorganisationer raser: Ny handelsaftale er dræbende for EU's dyrevelfærd6.12.2024 17:38:45 CET | Nyhed
Dyreorganisationer kalder aftale om kød-import fra sydamerikanske industrifarme ødelæggende for Europas køer og kyllinger. "Det underminerer dyrevelfærden i hele EU," siger World Animal Protection DK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum