Energibesparelser skal understøtte et godt indeklima
Af Alice Andersen, Regional Sustainability Specialist, Lindab og Peter Svendsen, Produkt Specialist Automatik, Lindab
Høje energipriser har bragt energiforbruget i bygninger i fokus og blandt andet medført krav om, at offentlige bygninger skulle sænke temperaturen med en række dilemmaer til følge. Lindab vil i denne artikel evaluere dilemmaerne helhedsorienteret og herefter vise et eksempel på, hvordan man med en fleksibel løsning kan forbedre både indeklima og energiforbruget i eksisterende byggeri med en innovativ løsning.
Siden efteråret har energiforbruget i bygninger været ekstra højt på agendaen i medierne. Det er forståeligt i forhold til, at bygninger står for 40 procent af det samlede energiforbrug i EU og problemer med energiforsyning og -priser. Krisen betød, at en hurtig omstilling var nødvendig, så det blev politisk besluttet i oktober at anbefale, at temperaturen i offentlige bygninger skulle reduceres til 19 grader med henblik på at reducere opvarmningsbehovet. Vi ved, at HVAC står for en væsentlig del af energiforbruget, så det er en god idé at kigge på energireducerende tiltag heraf.
Vores primære bekymring var, at temperaturreduktionen er unuanceret og kan betyde, at:
- Det går ud over brugernes komfort og produktivitet - for eksempel børns indlæring i skoler.
- Det i flere tilfælde kan resultere i højere energiforbrug, hvis ændringen ikke udføres teknisk korrekt.
- Det kan resultere i fugtproblemer og usunde bygninger (SBS).
Lindab vil her evaluere dilemmaer helhedsorienteret og herefter vise et eksempel på, hvordan man med en fleksibel løsning kan forbedre både indeklima og energi i eksisterende byggeri med en innovativ løsning.
Husk brugerens behov og betydning af et godt indeklima
Krav om temperaturreduktion er unuanceret i forhold til, at det ikke tager hensyn til den individuelle bygnings fysiske forhold og indretning. Betragter vi en skole med store vinduespartier kan disse give meget træk, hvis radiatorerne ikke giver den samme varmeafgivelse og heraf lokal diskomfort langs facaden. Kravet tager heller ikke hensyn til skolernes nuværende indeklimaforhold. For eksempel hvordan er luftkvaliteten i den eksisterende skole? Forværrer vi det termiske indeklima, samtidig med at skolen har en dårlig luftkvalitet - hvilket den er i over halvdelen af de danske skoler, kan det betyde et stort samlet tab i børns indlæring. Dårlig luftkvalitet og diskomfort er en farlig kombination og kan tilsammen reducere indlæringen med mange procent. En større engelsk undersøgelse med over 3.700 elever viser, at reduktionen i indlæring kan være op til 16 procent, hvor temperatur og luftkvalitet har størst betydning
sammen med lys [1].
Flere empiriske undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem rum temperatur og produktivitet. For eksempel viser en anerkendt undersøgelse, at produktiviteten falder, når temperaturen er under 21 grader og over 23 grader, som vist i figur 3. I henhold til undersøgelsen reduceres produktiviteten med cirka 2 procent ved en sænkning fra 22 grader til 19 grader.
Figur 1.
Andre undersøgelser viser, at reduktionen kan være 5-8 procent ved en reduktion til 19 grader, som det ses i figur 4, der viser et sammendrag af forskellige undersøgelser. Hvis der ønskes et lavere energiforbrug af en bygning, er det ikke en god idé at reducere friskluftsskiftet, da man herved også reducerer produktiviteten og samtidig øger smittefaren mellem personer. Ved mindre luftskifte bliver viruspartikler hængende i længere tid i luften og smitterisikoen bliver større (se figur 5). Ligeledes vil luften også blive mere fugtig, og det vil kunne resultere i fugtproblemer og skimmel ved en reduceret rumtemperatur til 19 grader, som flere artikler også påviser, er sket i praksis i flere bygninger (se for eksempel HVAC Magasinet nr. 1-2023).
Figur 2. Indlæringsevnen er størst, mens vi er unge, så indeklima i skoler er afgørende for vores fremtid. Vi skal derfor huske at bevare børnene i centrum og optimere skolens forhold og energieffektivitet med det perspektiv in mente.
Risiko for højere energiforbrug og driftsudgift
Generelt vil ønsket om et lavere opvarmningsbehov - ved at skrue ned for opvarmningens setpunkt af rumtemperaturen - kunne resultere i et uhensigtsmæssigt øget energiforbrug til ventilation og aircondition. For at undgå at det sker, er det nødvendigt at se på samspillet mellem de forskellige HVAC-installationer og deres anvendelse.
Et scenarie kan være, at det generelle setpunkt af rumtemperaturen i bygningen reduceres til 19 grader. Hvis bygningen har store interne varmekilder og/eller solvarmetilskud, vil der herved i perioder kunne opstå en naturlig overskudsvarme, hvilket vil resultere i aktivering af de øvrige HVAC-anlæg. For ventilation vil det betyde ekstra ventilationsbehov. For aircondition kan det betyde aktivering af køling selv i vinterhalvåret.
I foråret kan det reducerede setpunkt af rumtemperaturen resultere i højere kølebehov, der er unormalt for årstiden. Det anbefales herved, at der foretages en grundig gennemgang og optimering af det individuelle HVAC-anlæg samt indstilling af de enkelte rumstyringsenheder.
Bæredygtig løsning i forhold til både energi og indeklima
Med behovsstyret ventilation opnås et lavere energiforbrug end med traditionel ventilation, hvilket både er til fordel for energi og indeklima. Behovsstyret ventilation er uden diskussion et krav i nyt byggeri, men det kan i høj grad også være en god mulighed i forbindelse med energirenovering af eksisterende byggeri, hvor der samtidigt opnås et lavere energiforbrug og bedre indeklima.
Lindab har i de sidste år udviklet en innovativ løsning, Ultra BT, der er velegnet til ventilation af både nye bygninger og skånsom renovering af eksisterende bygninger. Løsningen består af en UltraLink-regulator, der trådløst kommunikerer med Bluetooth-sensorer og Lindab-apps via smartphone. Løsningen er afprøvet i Lindabs kontor i Bargteheide i Tyskland i 2020-2021, og den viste, at den simple installation af Ultra BT og BTsensor på rumniveau i et eksisterende system reducerede energiforbruget med 68 procent efter installering, uden at rumtemperaturens setpunkt skulle reduceres til 19 grader.
Figur 3. Den relative produktivitet versus rumtemperaturen fra Seppän et. al., der er baseret på flere undersøgelser [2].
Figur 4. Sammendrag af forskellige forskningsundersøgelser, der viser fald i produktivitet i procent versus rumtemperaturen. Som det ses, sker der et stort fald i produktiviteten ved 19 grader.
Figur 5. En mulighed for at reducere energiforbrug kan umiddelbart være at reducere friskluftsskiftet. Det er ikke nogen god idé i forhold til smittefare, da viruspartikler som for eksempel covid-19 bliver hængende i luften. I figuren til venstre er der ikke tilstrækkelig ventilation, hvorved den smittede person har stor risiko for at smitte den raske person. I figuren til højre er der tilstrækkelig ventilation, hvilket minimerer smittebelastningen.
Ultra BT er en fleksibel løsning, der blandt andet kan anvendes i forbindelse med energirenoveringer. Her vil energiforbruget ifølge test kunne reduceres med 68 procent, uden at man skal reducere rumtemperaturen til 19 grader. Renoveringen betyder en fordel i forhold til både indeklima og energi.
Ultra BT kan let monteres i et eksisterende kanalsystem. Installeringstiden er lav, hvorved en opgradering af eksisterende ventilationsanlæg ikke kræver en langvarig nedlukning. Hvis Danmark ønsker et lavere energiforbrug og samtidig få sundere bygninger og bedre indeklima, kan denne løsning være en smart løsning ud fra en helhedsorienteret tilgang - inklusive energi og indeklima, der er i fokus her.
Kilder
1. “Clever Classrooms”, Peter Barrett et al, 2015.
2. Seppänen O, Fisk WJ, Lei QH. Room temperature and productivity in office work. Lawrence Berkeley Natl. Lab., vol. 1, Lisbon, Portugal; 2006.
Nøgleord
Kontakter
Thomas Skjøth Eriksen
Marketing Projektleder, Lindab A/S
thomas.eriksen@lindab.com
+45 73 99 73 35
Links
Om Lindab
Lindab er en international svensk koncern fremstiller produkter og systemløsninger til forenkling af byggeri og forbedring af indeklima til byggeindustrien og ventilationsbranchen.
Koncernen har 5.000 ansatte i 20 lande. Lindab har sit danske hovedkontor i Haderslev og beskæftiger 500 medarbejdere fordelt i flere afdelinger i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Lindab A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lindab A/S
Lindab julekalender29.11.2024 13:58:11 CET | Aktuelt
Nu har du chancen for at vinde en flot julegave hver dag frem til og med den 24. december
Kendte Lindab-ansigter skal skabe vækst med hver sit fokus8.10.2024 11:03:33 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver ikke nye mennesker, som skal sikre udvikling hos Lindab. Men derimod to samarbejdende ledere fra egen organisation, der hver især skal have et mere dedikeret fokus. Målet er at skabe succes for kunderne til Lindabs porte, profilplader og tagrender.
Ny salgschef7.10.2024 07:45:59 CEST | Pressemeddelelse
Frank Ohlrich er ny salgschef i ventilationsafdelingen hos Lindab A/S
Lindab køber den danske ventilationsvirksomhed Venti31.5.2024 14:23:41 CEST | Pressemeddelelse
Lindab supplerer sine nuværende aktiviteter i Danmark med opkøbet af Venti A/S. Opkøbet giver Lindab bedre geografisk dækning og øget produktion af ventilationskanaler. Venti fremstiller cirkulære og rektangulære ventilationskanaler og er distributør af ventilationsprodukter, såsom lyddæmpere, fittings og en lang række tekniske produkter til luftdiffusion. Salg og distribution foregår to steder i Danmark, uden for Aarhus og København. Venti sælger ikke Lindab produkter på nuværende tidspunkt. "Venti er en kundefokuseret virksomhed med solid viden om ventilation," siger Heino Juhl, administrerende direktør for Lindab Danmark. "Det danske marked sætter pris på kvalitetsprodukter, og ligesom Lindab producerer Venti ventilationskanaler i den højeste tæthedsklasse. Når Venti bliver en del af Lindab, vil vi sammen give vores kunder i hele Danmark den bedste service med de korteste leveringstider. Vi ser frem til at udvikle virksomheden yderligere sammen med administrerende direktør og medeje
Ny salgsingeniør til Lindabs ventilationsafdeling25.1.2024 09:53:36 CET | Nyhed
Vi er glade for at byde Steffen Bang velkommen til Lindab. Steffen er ny salgsingeniør i ventilationsafdelingen og skal rådgive vores kunder i det midt- og nordjyske inden for vores ICS (Indoor Climate Solutions) løsninger. Steffen er uddannet maskinmester og har tidligere været selvstændig. Han har stor erfaring med industriventilation, salg, projektering og ledelse. Tøv ikke med at kontakte Steffen til dit næste ventilationsprojekt. Han træffes på ☎ 26 46 45 49 eller 📧 steffen.bang@lindab.com.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum