Cepos

Ny CEPOS-analyse: Kæmpe kommunale forskelle på folkeskolelæreres sygefravær

Del

Der er store forskelle mellem kommunerne, når det handler om folkeskolelærernes sygefravær, viser ny analyse fra CEPOS

Karsten Bo Larsen
Karsten Bo Larsen Fri afbenyttelse med kreditering: Jakob Melgaard

Der er store geografiske forskelle, når det handler om, hvor tit børn i folkeskolen møder en vikar istedet for deres faste lærer. Det viser en ny analyse fra CEPOS.

I den lave ende ligger blandt andet kommunerne Dragør og Lemvig med 8-9 sygedage i 2023, mens Sorø og Frederikssund ligger højst med 17-18 sygedage, og dermed dobbelt så mange.

På landsplan havde folkeskolelærerne et gennemsnitligt sygefravær på 13,2 dage i 2023 mod 10,5 dage ti år tidligere.

Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, kalder det tankevækkende, at der er så store forskelle kommunerne imellem.

”Det interessante er, hvordan det kan være, at nogle kommuner i den grad er i stand til at holde et lavt sygefravær, mens andre ikke er. Vi skal tage ved lære af de kommuners måder at lede og drive skoler på,” siger Karsten Bo Larsen og fortsætter:

”Det lyder nemt at sige, at kommunerne bare kan gøre noget ved det. Men det er svært, og det kræver et langt, sejt træk, en stor indsats og et vedholdende fokus, hvis man skal problemet til livs,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Lærernes sygefravær er en indikator for kvaliteten af, hvad der foregår i skolen, mener Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Sygefraværet er nemlig et udtryk for, hvor tit eleverne kommer til at møde en anden lærer end deres faste lærer. Det er vigtigt, at der ikke er for mange lærerskift og for meget vikar, mener han.  

”Sygefravær er også tit en indikator for, hvor god ledelsen er, og hvordan organisationen fungerer. Det ser vi i næsten alle de analyser, vi laver. Motiverede medarbejdere har typisk et lavere sygefravær. Kommunerne kan bruge deres sygefravær til at se på, om der er noget galt i deres skolevæsen, som de skal have kigget nærmere på,” siger Karsten Bo Larsen.

Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.

Se listen over, hvor din kommune ligger, her.

For at se dette indhold fra infogram.com, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye