VIA University College

De har et af landets højeste snit - selvom over en tredjedel af eleverne er ordblinde

Del

19-årige Tina Granly og Christian Skytte oplevede gennem skoletiden, at de ikke fik den rigtige støtte til deres ordblindhed. I dag går de på HF i Nørre Nissum, hvor man har et af landets højeste snit for HF-uddannelser – selvom over en tredjedel af eleverne er ordblinde. 

Syv ud af ti ordblinde oplever fordomme om ordblindhed. Det viser en undersøgelse fra Nota. Det gjorde 19-årige Tina Granly og Christian Skytte også gennem deres folkeskoletid.

”Jeg startede på en folkeskole, hvor jeg fik rigtig god støtte, men da jeg skiftede skole i 8. klasse, var det noget helt andet. Vi blev set på som dumme. Så meget, at jeg faktisk tænkte ”er jeg det?” fortæller Tina Granly. Samme oplevelse havde Christian Skytte.

”Jeg havde en følelse af, at nogle lærere tænkte, at jeg ikke kunne blive til noget, fordi er jeg ordblind. Men det motiverede mig egentligt mest til at vise dem, at det kan jeg!”

Top fem blandt HF-uddannelser

Både Tina Granly og Christian Skytte læser i dag på HF i Nørre Nissum. Her har man specialiseret sig i undervisning af ordblinde, og det betyder blandt andet mindre hold og mere undervisning. Derfor kan den også tages over tre år fremfor de normale to, hvis eleven har brug for det.

Og meget tyder på, at de særlige initiativer virker. For kort tid siden udgav tænketanken CEPOS en oversigt over prøvekarakterer på danske gymnasiale uddannelser, og ser man på de rene HF-uddannelser, ligger Nørre Nissum i top fem – og det på trods af, at over en tredjedel af eleverne er ordblinde.

”Vi har en helt særlig ekspertise i undervisningen af ordblinde. Vi har førende forskere tilknyttet, som også underviser, og ud fra den viden har vi tilrettelagt forløbet for ordblinde elever, så vi sikrer dem bedst muligt støtte. Vi møder eleverne der, hvor de er,” fortæller Tina Kandborg Gade, der er uddannelsesleder på HF i Nørre Nissum.

Tør drømme om at blive lærer

Tina Granly er et eksempel på en af de studerende, der konkret har oplevet en faglig forbedring af at gå på HF i Nørre Nissum. I 8 klasse havde hun et karaktergennemsnit på 3, og i dag lyder snittet på 10.

”Den støtte, man får, gør hele forskellen. Jeg oplever nu at være på samme niveau som de andre i min klasse – og nu er jeg den, der får 12-taller. Det giver mig så meget gå-på-mod – også til at tage en videregående uddannelse bagefter,” fortæller Tina Granly, der drømmer om at blive pædagog eller laborant.

For Christian Skytte har den særlige undervisning på HF i Nørre Nissum også ændret synet på fremtidsmulighederne.

”Da jeg var yngre, tænkte jeg, at min eneste mulighed var at blive noget praktisk, fx håndværker. Men nu har jeg fået meget mere selvtillid og tør drømme om at blive ejendomsmægler eller lærer,” fortæller han.

Karakterer er ikke alt

På HF i Nørre Nissum er det særligt tilrettelagte forløb for ordblinde kun en del af det, skolen tilbyder – og ifølge uddannelseslederen er det ikke kun den særlige støtte, der giver det høje snit.

”Vi tror på, at hele miljøet omkring er med til at sikre de gode resultater. De unge skal mødes med faglige ambitioner, nærvær og engagement. For det er jo ikke kun karaktergennemsnittet, der er det vigtige, det er i høj grad også trivslen,” mener Tina Kandborg Gade.

Kontakter

Kontakt:
Tina Kandborg Gade, uddannelsesleder, HF i Nørre Nissum
T: +4587553266
E: TIG@VIA.DK

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerende på flere end 40 videregående uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved at uddanne og efteruddanne blandt andet lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, ingeniørere, bygningskonstruktørere og designere – i samarbejde med arbejdslivet og med afsæt i forskning og et globalt udsyn.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i 10 forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye