De har et af landets højeste snit - selvom over en tredjedel af eleverne er ordblinde
19-årige Tina Granly og Christian Skytte oplevede gennem skoletiden, at de ikke fik den rigtige støtte til deres ordblindhed. I dag går de på HF i Nørre Nissum, hvor man har et af landets højeste snit for HF-uddannelser – selvom over en tredjedel af eleverne er ordblinde.

Syv ud af ti ordblinde oplever fordomme om ordblindhed. Det viser en undersøgelse fra Nota. Det gjorde 19-årige Tina Granly og Christian Skytte også gennem deres folkeskoletid.
”Jeg startede på en folkeskole, hvor jeg fik rigtig god støtte, men da jeg skiftede skole i 8. klasse, var det noget helt andet. Vi blev set på som dumme. Så meget, at jeg faktisk tænkte ”er jeg det?” fortæller Tina Granly. Samme oplevelse havde Christian Skytte.
”Jeg havde en følelse af, at nogle lærere tænkte, at jeg ikke kunne blive til noget, fordi er jeg ordblind. Men det motiverede mig egentligt mest til at vise dem, at det kan jeg!”
Top fem blandt HF-uddannelser
Både Tina Granly og Christian Skytte læser i dag på HF i Nørre Nissum. Her har man specialiseret sig i undervisning af ordblinde, og det betyder blandt andet mindre hold og mere undervisning. Derfor kan den også tages over tre år fremfor de normale to, hvis eleven har brug for det.
Og meget tyder på, at de særlige initiativer virker. For kort tid siden udgav tænketanken CEPOS en oversigt over prøvekarakterer på danske gymnasiale uddannelser, og ser man på de rene HF-uddannelser, ligger Nørre Nissum i top fem – og det på trods af, at over en tredjedel af eleverne er ordblinde.
”Vi har en helt særlig ekspertise i undervisningen af ordblinde. Vi har førende forskere tilknyttet, som også underviser, og ud fra den viden har vi tilrettelagt forløbet for ordblinde elever, så vi sikrer dem bedst muligt støtte. Vi møder eleverne der, hvor de er,” fortæller Tina Kandborg Gade, der er uddannelsesleder på HF i Nørre Nissum.
Tør drømme om at blive lærer
Tina Granly er et eksempel på en af de studerende, der konkret har oplevet en faglig forbedring af at gå på HF i Nørre Nissum. I 8 klasse havde hun et karaktergennemsnit på 3, og i dag lyder snittet på 10.
”Den støtte, man får, gør hele forskellen. Jeg oplever nu at være på samme niveau som de andre i min klasse – og nu er jeg den, der får 12-taller. Det giver mig så meget gå-på-mod – også til at tage en videregående uddannelse bagefter,” fortæller Tina Granly, der drømmer om at blive pædagog eller laborant.
For Christian Skytte har den særlige undervisning på HF i Nørre Nissum også ændret synet på fremtidsmulighederne.
”Da jeg var yngre, tænkte jeg, at min eneste mulighed var at blive noget praktisk, fx håndværker. Men nu har jeg fået meget mere selvtillid og tør drømme om at blive ejendomsmægler eller lærer,” fortæller han.
Karakterer er ikke alt
På HF i Nørre Nissum er det særligt tilrettelagte forløb for ordblinde kun en del af det, skolen tilbyder – og ifølge uddannelseslederen er det ikke kun den særlige støtte, der giver det høje snit.
”Vi tror på, at hele miljøet omkring er med til at sikre de gode resultater. De unge skal mødes med faglige ambitioner, nærvær og engagement. For det er jo ikke kun karaktergennemsnittet, der er det vigtige, det er i høj grad også trivslen,” mener Tina Kandborg Gade.
Kontakter
Kontakt:
Tina Kandborg Gade, uddannelsesleder, HF i Nørre Nissum
T: +4587553266
E: TIG@VIA.DK
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerende på flere end 40 videregående uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved at uddanne og efteruddanne blandt andet lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, ingeniørere, bygningskonstruktørere og designere – i samarbejde med arbejdslivet og med afsæt i forskning og et globalt udsyn.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i 10 forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I tvivl om uddannelse? Kom på besøg hos VIA i Aarhus til u-days30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan er hverdagen på studiet? Hvordan foregår praktikken? Hvad er en professionsbachelor egentlig? Dét og mange andre spørgsmål kan uddannelsessøgende få svar på til åbent hus på VIAs adresser i Aarhus 20.-22. februar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum