Folkekirkens Nødhjælp

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger

Del
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport
Folkekirkens Nødhjælps nye rapport

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet.

Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen.

En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner.

Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres.

Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, siger:

”Globale drivhusgasudledninger bliver ved med at stige og de fattigste lande mærker for alvor klimaforandringerne. Jeg har netop stået midt i de ødelagte boligområder i Mombasa i Kenya, som den seneste måneds oversvømmelser har forårsaget. Oversvømmelserne har blandt andet bragt livstruende sygdomme med sig blandt en befolkning, som i forvejen er udfordret af fattigdom. Hvis vi ikke skal risikere at miste årtiers investering i udvikling og skabe håb for fremtiden, skal vi finde nye måder at tackle både udvikling og klimakrisen i en mere helhedsorienteret tilgang, hvor nye grønne løsninger også indtænkes i fremtidens udviklingsindsatser.”

I en ny rapport ’Two challenges, one soluton’, som lanceres ved eventen, sætter Folkekirkens Nødhjælp fokus på forholdet mellem klimatilpasning og udviklingsprojekter med eksempler fra Kenya, Etiopien, Uganda og Nepal, der allerede er hårdt ramt af klimaforandringer.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, siger:

”Det er helt afgørende, at udviklingsprojekter både er klimatilpasset og sikrer udvikling for verdens fattigste samfund i det globale syd. De to ting går hånd i hånd, og den ene del risikerer at kollapse uden støtte fra den anden og vice versa. Samtidigt må vi ikke glemme den bredere udviklingsagenda, når der investeres i flere og mere i klimarelaterede aktiviteter.”

International direktør fra CONCITO, Jarl Krausing siger:

”Integration af klima og bæredygtig udvikling er en hjørnesten i en retfærdig grøn omstilling. Det betyder, at klima og bæredygtighed skal indtænkes i alle politikker på alle niveauer i alle lande, og kræver samarbejde på tværs af regeringer og mellem offentlige og private samfundsaktører. Derfor sætter konferencen fokus på, hvordan danske aktører kan styrke samarbejder på tværs af aktørgrupper, sektorer og niveauer.”

Eventet ’Integrating climate and development, bliver afholdt d. 31. maj, kl. 14.00-16.00, Eigtveds pakhus, Strandgade 25D. For mere information skriv til CopenhagenEvent@dca.dk eller ring til Folkekirkens Nødhjælps klimarådgivere Mattias Söderberg på 29700609.

Læs rapporten her:

climate-twochallenges-onesolution-webversion.pdf (noedhjaelp.dk)

Kontakter

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

Ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp29.4.2024 10:11:51 CEST | Pressemeddelelse

50-årige Jonas Vejsager Nøddekær er udpeget til ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Stillingen blev slået op, da Birgitte Qvist-Sørensen forlod posten tidligere på året. Jonas Nøddekær har været fungerende generalsekretær i de seneste 3 måneder og kommer fra en stilling som international direktør i organisationen. Marianne Hoff Andersen, forperson for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, siger: “Vi er meget glade for det stærke felt, der søgte stillingen som generalsekretær - og selvfølgelig også meget stolte over, at Folkekirkens Nødhjælp selv kunne levere den stærkeste kandidat til den vigtige post. Ansættelsesudvalget og bestyrelsen pegede enstemmigt på Jonas Nøddekær på baggrund af en grundig ansættelsesproces." “Jonas Nøddekær har stærke kvalifikationer både fagligt og ledelsesmæssigt. Han er den rette til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps værdidrevne engagement i samarbejde med vores kirkelige og folkelige bagland og drive vores stærke nødhjælps- og udviklingsarbejde b

Sportens verden spist af med halvt ton overskudsris24.4.2024 15:31:20 CEST | Pressemeddelelse

Flere end 1.000 deltagere ved Idrætsmødets konference i Aalborg får i disse dage serveret 540 kg. økologiske ris og krydderipasta fra madspildssupermarkedet Wefood, som Folkekirkens Nødhjælp driver. Det flugter med Idrætsmødets fokus på klima og bæredygtighed, som i år diskuteres i en række paneldebatter og workshops. Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær er glad for samarbejdet med Idrætsmødet og Restaurant AKKC by MEST i Aalborg Kongres & Kultur Center, der bidrager til at bekæmpe madspild ved at bruge økologiske ris og krydderipastaer fra Wefood-supermarkedet i Aalborg til at bespise idrættens organisationer, deltagende kommuner, universiteter, politikere, ngo’er osv. “Det er et konkret og bæredygtigt indspark på Idrætsmødet, at AKKC by MEST bruger overskudsvarer fra Wefood i menuen til deltagerne,” siger Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der selv deltager i en række debatter om idrættens ansvar i forhold til klima og

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye