Danske Regioner

Regionernes medicinudgifter vil overstige 18 milliarder i 2024

Del

En rekordstor stigning i udgifterne til medicin tvang regionerne til at spare i slutningen af 2023. Hvis vi skal undgå endnu en opbremsning, skal der findes en løsning for i år på de økonomiske udfordringer og de høje udgifter til tilskudsmedicin, lyder meldingen fra Danske Regioner.  

Danske Regioner forventer, at udgifterne til medicin vil stige med godt 400 mio. kr. i 2024.

Sidste år havde regionerne udgifter for i alt 18 mia. til medicin, hvilket var en stigning på 1,7 milliarder sammenlignet med 2022. Særligt drevet af eksplosiv vækst i udgifterne til tilskudsmedicin, herunder bl.a. medicin mod diabetes og ADHD samt blodfortyndende medicin.

Og medicinudgifterne stiger fortsat, både indenfor sygehusmedicin og tilskudsmedicin, til trods for prisnedsættelse på diabetesmedicin og et patentudløb på blodfortyndende medicin. Det viser en fremskrivning fra Danske Regioner.

Samlet set forventer regionerne medicinudgifter i omegnen af 18,4 mia. kr. Og det høje udgiftsniveau presser økonomien i sundhedsvæsenet, siger Mads Duedahl, som er næstformand i Danske Regioner.

Efter en stor stigning sidste år ser vi nu en ny normal, hvor vi skal forvente meget høje udgifter til medicin. Det betyder også, at medicinudgifterne igen i år kan påvirke regionernes samlede økonomi rigtig meget, præcis som vi oplevede i 2023, siger Mads Duedahl.

Nødvendigt at finde en løsning

Sidste år tvang de høje medicinudgifter regionerne til at bremse økonomisk op mod slutningen af året, hvor man måtte gennemføre en række besparelser på hospitalerne. Det indebar bl.a., at der blev skruet ned for tempoet i afviklingen af planlagte operationer. 

Regionerne har samtidig tømt alle kasser. Der derfor hårdt brug for at finde en løsning på de høje udgifter til medicin, hvis regionerne skal undgå nye besparelser og endnu en gang sætte tempoet ned i slutningen af 2024, siger Mads Duedahl. 

- Sidste år var vi nødt til at lave en opbremsning, som ikke var hensigtsmæssig i forhold til at få bugt med ventetiderne. Og problemet er ikke forsvundet, for medicinudgifterne er fortsat høje og stiger stadig. Vi risikerer, at vi bliver nødt til at bremse op igen i år, siger Mads Duedahl.

Regionerne overholdt budgetterne i 2023, men uden besparelser på hospitalerne og opbremsningen i slutningen af året, var de økonomiske rammer blevet sprængt. I henhold til budgetloven ville regionerne i så fald blive ramt af økonomiske sanktioner. 

Forventer afklaring i økonomiaftalen

I disse dage forhandler Danske Regioner med regeringen om næste års økonomiaftale for regionerne.  

Regeringen har flere gange givet udtryk for, at man forstår problemstillingen med de stigende medicinudgifter. Mads Duedahl håber derfor, at regionerne også i forhandlingerne vil møde forståelse. 

- Ingen af os kan være tjent med, at hele sundhedsvæsenet bliver kompromitteret af en nødvendig men også bunden udgift, som regionerne stort set ikke har nogen indflydelse på. Det skal vi finde en fornuftig løsning på sammen med regeringen, siger Mads Duedahl.  

Nøgleord

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye