Store industrispillere går sammen: Det skal være attraktivt at tage en erhvervsuddannelse
For få unge tager en erhvervsuddannelse. En fælles indsats fra nogle af dansk erhvervslivs største spillere vil vise folkeskoleelever, at det er attraktivt at arbejde med fremtidens teknologi.
Produktionsvirksomheder vil mangle faglært arbejdskraft i de kommende år. Kun 18 procent af folkeskolens afgangselever tager en erhvervsuddannelse som fx mekaniker, elektriker eller industrioperatør. Det kan få store konsekvenser for dansk produktion og eksport.
Til ROBOTBRAG i Odense i dag går Novo Nordisk, Danfoss, LEGO Koncernen, Teknologisk Institut og DIRA sammen for at synliggøre de spændende muligheder, der findes for unge i at gå i en erhvervsteknisk retning med deres uddannelse. Her kan folkeskoleelever prøve kræfter med robotteknologi og møde potentielle fremtidige arbejdspladser.
– Vi ønsker sammen med en bred skare af danske virksomheder at sætte spotlys på det spændende arbejdsliv, der gemmer sig i at arbejde med teknologi og produktion. Vi giver derfor i dag de unge en smagsprøve på, hvordan det er at arbejde med AI, robotter, droner, virtual reality og andre nye teknologier, siger Carsten Frank, corporate vice president for Training & Capability building i Novo Nordisk.
Stå med teknologien i hænderne
Som en del af ROBOTBRAG-læringsdagen kan en række 8. klasses-elever deltage i teknologi-workshops og hands-on aktiviteter hos lærlingeakademierne fra LEGO Koncernen, Danfoss og Novo Nordisk.
Teknologisk Institut og DIRA, som arrangerer ROBOTBRAG for syvende gang i år, oplever, at de unge viser stor interesse for teknologi, når først de står med den i hænderne. Især fordi de også får et kig i krystalkuglen og kan se, hvordan teknologi kan bidrage til at løse mange af samfundets udfordringer.
– I dag får de unge et praktisk indblik i, hvor spændende og varieret et job med en erhvervsuddannelse kan være. Dagen er både åben for folkeskoleelever og studerende på videregående uddannelser. Ud over at snuse til nutidens og fremtidens robotteknologier får de en fornemmelse af, hvordan de kan bringe deres kompetencer i spil ude i erhvervslivet, siger Henrik Jacobsen, centerchef på Teknologisk Institut.
Mere synlighed er vejen frem
Novo Nordisk, Danfoss og LEGO Koncernen håber på, at den fælles indsats og det nye valgfag ”teknologiforståelse” kan understøtte, at erhvervsuddannelserne får samme status som de gymnasiale uddannelser.
– Især i fremstillingsindustrien er der udfordringer med rekruttering på trods af indsatser målrettet de unge. Det er afgørende for produktionsdanmark, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse til. Vi ser derfor et kæmpe potentiale i fælles at gøre faglært arbejde mere synligt og spændende for børn og unge – for eksempel ved events som ROBOTBRAG, udtaler Janne Sandholdt, Head of HR Danmark i Danfoss.
Fakta om ROBOTBRAG-event for folkeskoleelever:
Eventet for 8. klasses-elever er arrangeret af lærlingeakademierne fra LEGO Koncernen, Danfoss og Novo Nordisk i samarbejde med DIRA og ErhvervsTanken fra Odense Kommune.
Nøgleord
Kontakter
Joan Jensen, seniorkommunikationskonsulent på Teknologisk Institut, tlf.: 7220 1957, mail: jjen@teknologisk.dk
Billeder
Links
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny rapport afslører barrierer for bæredygtig vandhåndtering i fødevareindustrien31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut offentliggør i dag en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.
Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend
Ny europæisk standard skal hjælpe virksomheder med at reducere metalforbruget22.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har ledet udviklingen af en ny europæisk standard, der kan hjælpe virksomheder med at mindske metalforbruget med op til 15 procent. Med metoden kan virksomheder måle såkaldte restspændinger i metalstrukturer, hvilket kan give både økonomiske og miljømæssige fordele.
Mikroalger på rumrejse: Kan astronauter dyrke protein i vægtløs tilstand?21.1.2025 09:41:45 CET | Pressemeddelelse
Til april sender Teknologisk Institut mikroalger på rumrejse for at undersøge, om de kan dyrkes under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Lykkes det, kan astronauter i fremtiden dyrke protein i rummet.
Varmepumper kan gøre den energitunge industri mindre klimabelastende20.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu skal Europas tunge industri kunne skifte til varmepumper. Nyt stort EU-projekt skal udvikle og demonstrere praktiske løsninger, som kan fremme overgangen fra fossil energi til grøn strøm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum