Energistyrelsen

Danske projekter vil hente 9,8 milliarder kroner hjem fra EU

Del

15 danske projekter har ansøgt om støtte til nye innovative klima- og energiteknologier via EU’s Innovationsfond. Projekterne søger om i alt 1,3 milliarder euro til løsninger, der sammenlagt skal kunne fortrænge 58 millioner ton CO2 over 10 år.

Grafik: EU-Kommissionen
Grafik: EU-Kommissionen

EU-Kommissionens omfattende Innovationsfond, der er finansieret af salget af CO2-kvoter i EU’s kvotehandelssystem, har udbudt i alt fire milliarder euro, der skal udmøntes til banebrydende energiteknologier i stor skala i 2024.

Med ansøgninger for 1,3 milliarder euro, har de danske ansøgere således ansøgt om en tredjedel af den tilgængelige pulje.

Blandt de ansøgte danske projekter er:

  • 4 pilotprojekter
  • 6 storskala projekter
  • 2 mellemskala projekter
  • 1 lilleskala projekt
  • 2 konstruktionsprojekter

Fælles for løsningerne er, at de vil fortrænge CO2 og dermed bidrage til EU’s net-zero målsætning. De 15 danske ansøgere angiver, at deres løsningerne har potentialet til samlet at fortrænge 58 millioner ton CO2 inden for projekternes 10 første operationelle år. Til sammenligning udledte Danmark knap 42 millioner ton CO2e i 2022. Projekterne vil ligeledes bistå Danmarks egne klima- og energipolitiske målsætninger samt bidrage til vækst og jobskabelse i Danmark.

Fonden har modtaget i alt 337 ansøgninger med ansøgere fra 27 forskellige lande, og der er sammenlagt søgt om hele 24,6 milliarder euro. Det er dermed kun en sjettedel af de ansøgte projekter, der kan forvente at modtage støtte.

I den kommende tid bliver ansøgningerne evalueret af eksterne eksperter. I oktober 2024 forventes det afgjort, hvilke af de mange projekter, der modtager tilsagn om støtte fra fonden.

Det forventes, at EU-Kommissionen igen åbner for et udbud i efteråret 2024.

Kontakt

Claus H Andersen, +45 33 95 13 17, clhka@ens.dk

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Danmarkshistoriens første tilladelser til at efterforske CO₂-lagring på land er tildelt20.6.2024 12:01:58 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks undergrund er særligt velegnet til CO₂-lagring, som kan medvirke til at forhindre den globale opvarmning. Energistyrelsen har anbefalet klima-, energi- og forsyningsministeren at tildele tre tilladelser til efterforskning af CO2-lagring i undergrunden på land. Hvis nærmere undersøgelser viser, at undergrunden som ventet er velegnet til sikker lagring af CO2, kan rettighedshaverne senere søge om tilladelse til at påbegynde lagring.

Ny dansk-vietnamesisk rapport viser, at det er økonomisk fordelagtigt at landets CO2-udledninger topper i 203019.6.2024 11:53:04 CEST | Nyhed

Ny analyse viser, at det ikke kun er teknisk muligt for Vietnam at indfri sit mål om klimaneutralitet i 2050 - det er også det mest økonomisk rentable af de analyserede scenarier. Vietnams CO2-udledning skal dog toppe i 2030, hvis ikke omstillingen skal blive unødigt dyr. Derfor er der behov for at accelerere den grønne omstilling af energisektoren massivt nu.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye