Agria Dyreforsikring

Undgå mavesmerter hos dit nyfødte føl

Del

Hos dyreforsikringsselskabet Agria viser skadestatistikkerne, at kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Der kan være flere årsager til, at føl får kolik. Her lister vi de mest almindelige – og Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at undgå dem.

Kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Agria Dyreforsikrings hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at dit nyfødte føl undgår sygdommen.
Kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Agria Dyreforsikrings hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at dit nyfødte føl undgår sygdommen. agria.dk

Når spædbørn får ondt i maven, siger vi, at de har kolik. Sådan er det også med føl: De får også koliksymptomer, når de har smerter i bughulen. 
Kolik er en samlet betegnelse for mavesmerter, der kan opstå af flere forskellige årsager. Alle heste i alle aldre kan lide af kolik – også helt unge føl.
Koliksymptomer kan i de mange tilfælde forhindres med den rette viden, mener Jon Vedding, der er hestedyrlæge hos Agria.
Derfor ønsker Agria Dyreforsikring med kampagnen #stopkolik at øge og udbrede viden om, hvordan kolik kan undgås og dermed bidrage til øget hestevelfærd.

Tiden er afgørende

Symptomerne på kolik er noget anderledes hos føl end hos voksne heste: Hos voksne heste viser kolik sig ofte med symptomer som mangel på appetit og uro. Hesten skraber ofte med forhovene og kigger om på bugen. Hesten lægger sig ned for at rulle, og når den rejser sig ryster den sig ofte ikke, som en rask hest ville gøre. Ved meget voldsomme smerter kan hesten sparke op mod bugen og kaste sig rundt på jorden.

- Føl viser smerte på forskellige måder, nogle gange reagerer de meget stærkt på ingenting, og nogle gange kan de blive helt slappe og apatiske. De vil ofte lægge sig i sammenkrøllet stilling med forbenene foldet ind eller lægge sig helt om på ryggen; de forsøger at finde en position, hvor det ikke gør så ondt, og ofte skærer de tænder, forklarer Jon Vedding, der understreger, at har du et føl, der viser symptomer, bør du altid kontakte en dyrlæge:

- Når et nyfødt føl bliver syg, skal du ikke vente. Få timer kan betyde forskellen mellem liv og død, da følkolik udvikler sig meget hurtigt, fra du ser de første symptomer.

Fakta om følkolik

Der kan være flere årsager til, at føl får kolik: Her lister vi de 5 oftest forekommende – og Agrias hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvilke symptomer du skal holde øje med:

  1. Meconiumforstoppelse er almindeligt forekommende hos nyfødte føl. Det indhold, der findes i det nyfødte føls tarm, kaldes meconium og består af bl.a. fordøjet fostervand og tarmvæske, som føllet har ophobet igennem drægtigheden. Meconium-forstoppelse opstår, hvis det nyfødte føl ikke er i stand til at afsætte meconium ved første gødning, dvs. cirka inden for tolv timer efter fødslen. Forstoppelsen forårsager kolik, hvilket er en meget smertefuld tilstand. Ved meconium-forstoppelse vil føllet ofte være uroligt og typisk gå og svinge med halen og ofte lægge sig på ryggen med benene i vejret.

  2. Føldiarré opstår typisk, når føllet er 6 – 14 dage gammelt, og optræder i forbindelse med, at hoppen har sin første brunst efter foling (følbrunsten). Dette er dog som sådan ikke direkte relateret til følbrunsten men mere føllets etablering af tarmfloraen.
    - Oftest bliver føllet ikke særligt påvirket af diarréen, men det kan nogle gange påvirke almentilstanden og give koliksymptomer, forklarer Jon Vedding.

  3. Rotavirus kan påvirke føllet, når det er blevet et par uger gammelt, og giver ofte anledning til sygdomssymptomer i form af diarré, som kan føre til dehydrering. Føl, der er ramt, har normalt brug for dyrlægebehandling. Rotavirus er meget smitsomt, og syge føl bør derfor isoleres fra andre føl.

  4. Spolorm kan udvikle sig til et stort problem for føllet, som fra to-måneders alderen kan begynde at vise symptomer.
    - Spolorm kan være rigtig farlig for føllet og kan i nogle tilfælde være fatal. Kraftige spolorm-infektioner vil påvirke føllets trivsel, og symptomerne er bl.a. nedstemthed, dårligt pelslag og vægttab. Hvis føllet går med en stor mængde spolorm i tarmen, kan det forårsage fortykkelse af tarmvæggen, forstoppelse og i alvorlige tilfælde føre til en bristet tarm, siger Jon Vedding og forklarer, at føllene tidligt i deres liv bliver smittet med spolormen, som derefter udvikler sig til den voksne orm, før den forårsager symptomer.

  5. Vindkolik med ophobning af store mængder gas ses ofte i forbindelse med meconiumforstoppelse, men der kan forekomme andre årsager som f.eks. misdannelser i tarmen eller ved endetarmen. I disse tilfælde vil føllet begynde at vise kolik indenfor de første levedøgn. Blæreruptur (sprængt blære) kan ligne dette, men her vil det være et øget bugomfang som følge af væske (urin) i bughulen, og disse føl vil kun gradvise forøge deres bugomfang og kun vise mindre koliksymptomer.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Agria Dyreforsikrings hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at dit nyfødte føl undgår sygdommen.
Kolik er den næst-hyppigste diagnose blandt de føl, der får brug for dyrlægebehandling. Agria Dyreforsikrings hestedyrlæge, Jon Vedding, forklarer, hvad du kan gøre for at dit nyfødte føl undgår sygdommen.
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr27.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. En ny fare er fjæsingen. Den lille, giftige fisk kan forårsage betydelig skade på både mennesker og kæledyr, og ses lige nu i et langt større antal end tidligere. Se her hvordan du bedst kan tage dine forholdsregler og lær, hvordan du skal reagere i tilfælde af, at din hund kommer i nærkontakt med en fjæsing.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye