Udenrigsministeriet

Danmark giver 785 millioner kr. til grøn omstilling og el i Afrika

Del

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen har i dag annonceret et nyt dansk bidrag på 785 mio. kr. til Den Afrikanske Udviklingsfond.

Fokus er på grøn omstilling og adgang til elektricitet i de 37 fattigste og mest sårbare lande i Afrika.

Pengene går blandt andet til at forbedre forsyning af vedvarende energi og bidrager til store energiinvesteringer i afrikanske lande. Fx skal en del af pengene gå til investeringer i et vandkraftanlæg på grænsen mellem Tanzania og Malawi. Den slags investeringer bidrager samtidig til fattigdomsbekæmpelse, fordi det kan give flere mennesker adgang til grøn elektricitet.

Bidraget er det største, danske bidrag til Den Afrikanske Udviklingsfond nogensinde og skal bidrage til danske prioriteter i Afrika.

”Der er et kæmpe behov for at hjælpe mange afrikanske lande med grøn omstilling og fattigdomsbekæmpelse. Samtidig har vi en interesse i, at udviklingen af de afrikanske samfund bliver grøn, så den ikke forværrer klimakrisen. Når de 600 millioner afrikanere, der lige nu lever uden elektricitet, skal have adgang til strøm, skal det fx helst være grøn strøm. Det er den positive udvikling, vi gerne vil støtte med vores bidrag til Den Afrikanske Udviklingsfond,” siger Dan Jørgensen.

I alt skal det danske bidrag være med til at give 20 millioner mennesker adgang til elektricitet. Derudover skal Danmarks bidrag især understøtte klimatilpasninger i Afrika. Afrika rammes hårdt af klimaforandringer, trods kontinentets beskedne bidrag til de globale udledninger. Og langt størstedelen af befolkningerne har næsten intet at stå imod med, når enten tørken eller oversvømmelserne rammer.

Dan Jørgensen er lige nu i Kenyas hovedstad, Nairobi, for at deltage i årsmødet for Den Afrikanske Udviklingsbank, som Udviklingsfonden hører under. De afrikanske lande ejer 60% af Udviklingsbanken, og det er også de afrikanske lande, der fører an, når Banken og Fonden investerer.

”Det er de afrikanske lande, der skal forme udviklingen af det afrikanske kontinent. Udviklingsbanken er en stærk institution, som med god grund nyder stor tillid fra de afrikanske lavindkomstlande. Med vores bidrag støtter vi op om bæredygtig udvikling på de afrikanske landes egne præmisser,” siger Dan Jørgensen. 

Ud over klimatilpasning og grøn omstilling vil det danske bidrag også være med til at styrke god regeringsførelse, opbygning af velfungerende institutioner og bæredygtig gældsbehandling i landene.

Danmark og en række andre lande planlægger desuden at øge deres garantiforpligtelser over for Den Afrikanske Udviklingsbank for at sikre, at den kan bevare en AAA-kreditvurdering. Bankens kreditvurdering er afgørende for, hvor mange penge, den kan låne ud og hvor dyre lånene bliver for modtagerlandene. En god kreditvurdering betyder, at banken kan opretholde sin udlånskapacitet og fortsat levere billigere lån på et tidspunkt hvor 21 afrikanske lande er i gældskrise eller i høj risiko for at komme det samtidig med, at der er et massivt behov for finansiering til investeringer i bæredygtig udvikling på tværs af det afrikanske kontinent.

Baggrund

Den Afrikanske Udviklingsbankgruppe består af Den Afrikanske Udviklingsbank, Den Afrikanske Udviklingsfond og en række mindre fonde. Danmark er med i og har og har været med til at grundlægge flere af dem. Udviklingsbankgruppen kaldes ofte samlet Den Afrikanske Udviklingsbank.

Danmarks bidrag på ca. 785 mio. kr. gives til Den Afrikanske Udviklingsfond og sker som led i en større genopfyldning af Fonden for perioden 2023-2025. Danmark har været medlem af og donor til Den Afrikanske Udviklingsfond siden Fondens oprettelse.

 Den Afrikanske Udviklingsfond tilbyder særlige lån med lav eller ingen rente og gavebistand til de 37 fattigste og mest sårbare afrikanske lande.

Senest har Den Afrikanske Udviklingsfond i perioden 2018-2022 samlet set blandt andet finansieret 8.700 km veje på tværs af landegrænser, forbedret adgang til transport for 50 mio. mennesker, adgang til elektricitet for 15,5 mio. mennesker, forbedret adgang til landbrugsteknologier for 74 mio. mennesker og adgang til vand og sanitet for 42 mio. mennesker.

Selve Den Afrikanske Udviklingsbank, som Danmark planlægger at øge garantiforpligtelsen over for, sikrer, at de afrikanske lande kan optage lån til udviklingsprojekter på bedre vilkår end på det private lånemarked. Banken gearer desuden de indskudte midler. Dermed bliver én dansk krone til knap tre kroner i udlån.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye