WWF Verdensnaturfonden

Halvdelen af verdens mangroveskov er ved at forsvinde

Del

En ny vurdering fra IUCN viser, at halvdelen af mangroveskovene kan være kollapset i 2050. Vi har allerede mistet 70 procent af verdens oprindelige mangrover, og derfor haster det at få beskyttet og genoprettet klodens oversete superskove, der optager fire gange mere CO2 end tropisk regnskov og er levested for arter som bengalsk tiger og næseaben, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

Mangroveskov i Madagaskar
Mangroveskov i Madagaskar Inaki Relanzon/WWF

Store dele af planetens oversete superskove er i overhængende risiko for at forsvinde.  

For første gang har den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN vurderet mangroveskovene, der vokser i kystnære områder i tropiske og subtropiske egne på kloden.  

Og IUCN vurderer, at omkring 20 procent af mangroveskoven er kritisk truet, mens det sammenlagt er mere end halvdelen, der er i risiko for kollaps i 2050.  

Til dato har vi allerede mistet 70 procent af verdens oprindelige mangroveskove.  

"IUCN's vurdering er alarmerende for massevis af mennesker, dyrearter og for klimaet. Mangrover er verdens fiskebørnehaver, som utrolig mange fisk er afhængige af som ynglesteder. Det er tab af arter, oversvømmelse og ødelæggelse af store landområder og udledning af store mængder CO2, der vil blive en realitet, hvis ikke vi formår at beskytte mangroverne,” siger WWF Verdensnaturfondens seniorekspert i skov, Sofie Tind Nielsen.  

Mangroveskove optager fire gange mere CO2 end tropisk regnskov og er derfor en vigtig spiller i kampen mod klimakrisen. Og så er de ekstremt vigtige naturområder, og mange arter såsom den kritisk truede madagaskarflodørn, den bengalske tiger, næseaben samt flere arter af tukaner og næsehornsfugle.

Hvert tredje mangroveområde er truet af klimaforandringer

Mangroverne og dermed også de mange arter og mennesker, der lever i og af skovene, er særligt truet af afskovning, men i stigende grad også af klimaforandringer, der i form af vandstandsstigninger og ekstreme vejrhændelser udgør en trussel mod hvert tredje mangroveområde ifølge IUCN.

Derfor peger organisationen på, at beskyttelse og genoprettelse af mangroverne er afgørende for at tackle klima- og naturkrisen, og det arbejde er allerede rigtig godt i gang. 

”Mangroverne er gået fra at være ét af de hurtigst forsvindende økosystemer på jorden til at være nogle af de bedst beskyttede inden for en relativt kort tidsperiode. IUCN-rapporten viser helt tydeligt, hvor ekstremt vigtigt det er, at vi beskytter de tilbageværende mangroveskove og samtidig får sat meget mere fart på genopretningen,” lyder det fra Sofie Tind Nielsen.  

Global Mangrove Alliance, som WWF er en del af, viste i en rapport fra januar 2023, at tabsraten af mangrover er faldet med 80 procent siden 2010, mens halvdelen af de mangroveskove, der er blevet fældet de sidste 12 år, er genoprettet.  

WWF Verdensnaturfonden arbejder med at genoprette og beskytte mangroveskove i blandt andet Madagaskar, Kenya og Myanmar og kæmper sammen med Global Mangrove Alliance for at fordoble andelen af fredede mangroveområder fra 40 til 80 procent inden 2030. 

Kontakter

Om WWF Verdensnaturfonden

WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på www.wwf.dk.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye