Lars Sandahl: Det er uansvarligt, hvis nyt råderum går til den offentlige sektor
Regeringen har opjusteret det frie økonomiske råderum med 11,25 mia. kroner, og de penge skal tilbage til danskerne og investeres i fremtiden og i at løse klimakrisen, siger Dansk Industris adm. direktør, som advarer mod igen at gøre den offentlige sektor større

Fredag har regeringen opdateret sit økonomiske råderum, så der nu er 11,25 mia. kr. ekstra, som ikke er disponeret. Og de penge skal IKKE gå til offentligt forbrug, hvis man spørger i Dansk Industri (DI).
- De penge skal tilbage til danskerne, og de skal investeres i vores fælles fremtid, som skal være både klogere og grønnere. Det er danske virksomheder og deres medarbejdere – både danske og internationale, som har knoklet og gjort en indsats for samfundet, som har skaffet de penge, og det er på høje tid, at de ser nogle af dem igen, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
- Min frygt er, at politikerne af gammel vane ender med at bruge størstedelen af råderummet på offentlig administration og flere offentligt ansatte, så både mere af vores fælles økonomi og flere medarbejdere bliver bundet til den offentlige sektor.
DI foreslår i stedet, at det øgede råderum i stedet skal fordeles nogenlunde ligeligt mellem at gøre Danmark grønnere, investeringer i fremtiden og ikke mindst, at pengene går tilbage medarbejderne og virksomhederne.
- Lad os bruge pengene på at sænke skatten på arbejde og afskaffe en række forbrugsafgifter. Velstanden kommer også fra alle de medarbejdere, som har knoklet og ydet store bidrag til samfundet. Det må vi gerne anerkende, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Og lad os bruge pengene på yderligere investeringer i grøn omstilling, digitalisering, forskning og kvanteteknologi. Investeringer, som jo gør os i stand til at gribe nye teknologiske muligheder og gør vores samfund sundere, rigere og mere effektivt.
DI-direktøren peger på, at det hidtil har være sådan, at hver gang regeringen har brugt 10 kroner, er de 8 kroner gået til offentligt forbrug.
- Det vil være fuldstændig uansvarligt, hvis også hovedparten af de næste mia. kroner går til offentligt forbrug. Den offentlige sektor bare vokser og vokser, men vi bør belønne dem, der skaber overskuddet og samtidig investere i fremtiden og vores klima, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Nis Peder KolbyPresserådgiver
Tlf:40323400nipk@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-budgetramme rammer helt rigtigt med stor konkurrenceevnefond – men med en bitter eftersmag16.7.2025 17:50:26 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har ramt helt rigtigt med et nyt forslag om én stor konkurrenceevnefond på 409 milliarder euro, der skal styrke Europas konkurrencekraft inden for bl.a. forsvar, digitalisering og grøn omstilling. Fonden er en del af Kommissionens nye forslag til en ramme for EU's næste budget på 2 billioner euro i alt, hvoraf konkurrenceevne fylder omkring 23% af totale budget. Desværre lægger forslaget også op til en ny erhvervsskat, der vil skade Europas konkurrenceevne.
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum