Gjensidige

Trods stor stigning i hudkræft: Danskerne glemmer solcremen i sommervarmen

Del

De seneste år er der sket en eksplosion i antallet af danskere, der har fået konstateret hudkræft, men alligevel vælger et stort antal danskere at droppe solcremen, når de befinder sig i den danske sommervarme. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.

Sommeren har i den grad indfundet sig herhjemme, hvor vi danskere har skulle vænne os til en skyfri himmel og temperaturer over 20 grader.  

Men med solskin og høje temperaturer følger også et markant højere UV-indeks, der kan udgøre en reel sundhedsrisiko, hvis man opholder sig i længere tid i solen uden solcreme.  

Alligevel vælger flere end hver fjerde dansker ikke at beskytte sig mod solen, når det er sommer i Danmark, mens hver tredje kun bruger solcreme en enkelt gang dagligt, når temperaturen er høj.  

Den tilgang kan dog få store konsekvenser for den enkelte, lyder advarslen fra Mette Glad, der er fagchef i Sundhed hos Gjensidige.  

Hun peger blandt andet på, at der ifølge Kræftens Bekæmpelse de seneste ni år er sket en stigning i antallet af danskere med hudkræft på 116 procent.  

En stigning der blandt andet tilskrives en øget udsathed overfor solen blandt mange danskere.  

“Selvom mange danskere måske tror, at solcreme kun er noget, man skal bruge på ferie i Sydeuropa, så er det mindst lige så vigtigt at beskytte sig, når man er i Danmark.  Det er faktisk helt afgørende, hvis vi skal have knækket den negative kurve, vi har set i udviklingen af hudkræft blandt danskerne,” siger hun.  

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør man beskytte sig mod solen når UV-indekset er over 3, hvilket det har været de seneste godt 14 dage. 

Men det er ikke kun når solen bager, at det er vigtigt at få smurt sig ind og beskyttet sig mod solen. For selvom det er overskyet, er man stadig udsat for solens skadelige virkning. Men i undersøgelsen svarer tæt på hver anden, at de slet ikke bruger solcreme, hvis det er overskyet.  

“Det er en stor misforståelse, at man ikke skal beskytte sig mod solens UV-stråler, fordi det er overskyet. Selvom man måske ikke mærker det direkte, som ved højt solskin, så skal man stadig være meget påpasselig med at opholde sig ude under solens stråler mellem 12 og 15, og sørge for at smøre sig ind i solcreme eller dække sin hud til,” siger Mette Glad.    

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i april 2024 blandt 1.008 repræsentativt udvalgte danskere.

Hvor mange gange påfører du typisk solcreme på en almindelig sommerdag i Danmark? 

Én gang dagligt 

35% 

To gange dagligt 

24% 

Tre gange dagligt 

5% 

Mere end tre gange dagligt 

2% 

Jeg bruger ikke solcreme på almindelige sommerdag i Danmark 

28% 

Ved ikke 

6% 

Bruger du solcreme i sommerhalvåret på dage, hvor det er overskyet? 

Ja, i samme grad som på solskinsdage 

11% 

Ja, men i mindre grad end på solskinsdage 

38% 

Nej, jeg bruger ikke solcreme når det er overskyet 

47% 

Ved ikke 

4% 

 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye