Dansk Vegetarisk Forening

Byret blåstempler forskelsbehandling af veganere i Region Hovedstaden

Del

Byretten i Hillerød har frifundet Region Hovedstaden i en sag om forskelsbehandling af en indlagt vegansk kvinde under to indlæggelser. "Et nederlag for velfærdssamfundet," lyder reaktionen fra Dansk Vegetarisk Forening.

Foto: Dansk Vegetarisk Forening
Foto: Dansk Vegetarisk Forening

Byretten i Hillerød har torsdag den 23/5 frifundet Region Hovedstaden i en sag om forskelsbehandling af en gravid vegansk kvinde, Mette Rasmussen, som blev indlagt en gang under sin graviditet og igen var på hospitalet i forbindelse med fødslen.

Veganisme er en overbevisning beskyttet af Menneskerettighedskonventionen på linje med religion. Dermed har veganere ret til at kunne leve efter deres overbevisning i det danske samfund uden at blive udsat for forskelsbehandling. Domstolen skulle i denne sag tage stilling til, om Mette Rasmussen blev stillet dårligere end andre patienter, da hun var indlagt.

Mette Rasmussen fik under sine indlæggelser kun tilbudt madvarer, der var kategoriseret under "tilbehør" på hospitalets menukort, da det var det eneste veganske, hospitalet kunne tilbyde. I dagens dom fra byretten lyder det, at Mette Rasmussen ikke blev afskåret fra at leve vegansk, fordi hun havde mulighed for at spise dette tilbehør, samt at hun "havde mulighed for selv at medbringe mad eller via på-rørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet" eller selv købe mad i 7-Eleven.

"Sagsøgeren har således ikke under sine, i øvrigt kortvarige, indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning," står der i dommen.

Tørre hvide ris, bagte gulerødder, selleri og kogte kartofler

Mette Rasmussen er trist over, at dommeren ikke har valgt at forholde sig til kvaliteten af den tilbudte veganske mad, men alene det faktum, at de tilbudte madvarer – ris, rodfrugter, æblejuice osv. – var veganske. Hun valgte efter fødslen af sit første barn at tage hjem fra hospitalet før tid, da hun på grund af manglende næring var bekymret for, at amningen ikke kunne komme ordentligt op at køre på hospitalet. Og da hun skulle føde sit andet barn, valgte hun en hjemmefødsel, fordi hun ikke havde lyst til at blive indlagt igen.

I dag har Mette Rasmussen to sunde og raske børn, og hun er mest af alt bekymret over dagens dom på vegne af de mange andre veganere og vegetarer, som har problemer med at få mættende og næringsrige måltider på hospitalerne.

"Det er meget overraskende, at domstolen mener, at det, jeg fik tilbudt, vurderes at være fyldestgørende som vegansk mad, både nærings- og smagsmæssigt. Tørre hvide ris, bagte gulerødder, selleri og kogte kartofler. Og så er jeg ellers bare lykkelig for, at jeg ikke skulle være indlagt længere tid, end jeg rent faktisk var, for så var jeg blevet decideret undervægtig af fejlernæring og manglende kalorier," siger hun.

Mette Rasmussen synes, at det er en trist udvikling, at et offentligt tilbud henviser en gruppe af patienter til private aktører som 7-Eleven, hvis patienterne vil have et fuldt måltid. I hendes tilfælde havde hospitalet et helt menukort med 14 forskellige kødretter, men ingen af dem kunne laves veganske.

"Jeg kan helt ærligt ikke forstå, at alle hospitalskøkkener ikke kan lave nærende veganske retter, som kan komme alle patienter til gavn. Det går imod alle anbefalinger at lade syge mennesker leve af tilbehør som kogte kartofler og ris under deres indlæggelser. For mig at se ville det være det oplagte og nemme valg at lave et par lækre veganske retter med planteproteiner, som alle kan spise. Hvidovre Hospital følger i det her tilfælde ikke engang sin egen måltidspolitik eller kostvejledninger fastsat af staten. Det synes jeg er vildt, at de har lov til," siger Mette Rasmussen om dommen.

Dansk Vegetarisk Forening har hundredevis af eksempler på mennesker, der har haft problemer med at få veganske måltider under indlæggelse. Desværre går mange ting igen i beretningerne: At hospitalet ikke kunne tilbyde vegansk kost, og at patienterne derfor måtte få familie eller venner til at medbringe madpakke, at den indlagte måtte gå i kiosken og se, hvad de kunne finde af veganske færdigretter. Eller at indlagte mennesker måtte leve af tilbehør, der ikke indeholdt nok næring, og at de derfor tabte sig meget under deres indlæggelser.

Et nederlag for velfærdssamfundet

Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl kalder dommen for "et nederlag for velfærdssamfundet og den grønne omstilling", at Region Hovedstaden har fået lov til at spise Mette Rasmussen af med tilbehør i flere døgn – endda i forbindelse med, at hun fødte et barn og dermed havde brug for ekstra kalorier til at komme til hægterne.

"Selvfølgelig skal de offentlige institutioner ikke forskelsbehandle borgere på baggrund af deres etiske overbevisning om ikke at gøre skade på andre levende væsener. Og det mener vi klart er tilfældet, når der på et hospital er 14 kødretter og ingen veganske retter, men kun tilbehør. Vi kæmper videre på vegne af landets 180.000 vegetarer, herunder 45.000 veganere, og alle andre der ønsker at spise grønnere. Og vi fortsætter kampen for, at alle kan få nærende og mættende plantebaserede måltider i de offentlige køkkener," siger han.

Dansk Vegetarisk Forening har i flere år kæmpet for, at der altid kan tilbydes mindst ét plantebaseret måltid i landets offentlige køkkener. Halvdelen af danskerne mener ifølge Coop Analyse, at der altid bør være en grøn valgmulighed i de offentlige køkkener, mens kun 23 % er imod.

Foreningen er sammen med Mette Rasmussen og sagens advokat Dorthe Kynde Nielsen fra &Foldschack nu ved at vurdere, om dommen skal ankes til landsretten.

Nøgleord

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc (at) vegetarisk.dk / tlf +45 50 56 18 17

Billeder

Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Download

Links

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) er en af de mest centrale aktører på det plantebaserede område i Danmark. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere. Vi arbejder også for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er samtidig en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye