Billund Kommune

Naturvejledning i børnehøjde

Del

9 børnehavebørn fra Koglerne i Børnenes Univers Grindsted Syd var i dag på tur ud i det grønne for at lære mere om den natur, der omgiver dem. Borgmesteren og to udvalgsformænd var også inviteret med for at se nærmere på kommunens naturvejledning til børn.

Børnene bliver klogere på myrer og andet småkravl i skovbunden
Børnene bliver klogere på myrer og andet småkravl i skovbunden Foto: BIllund Kommune

”Hold lige min regnorm, mens jeg giver myrerne mad,” lyder det begejstret fra en 4-årig dreng. Og så drysser han farvestrålende krymmel ud over myretuen, mens udvalgsformand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget, Simon Nicolajsen Jørgensen (S), pænt står og passer på regnormen.

Mens myrerne mæsker sig, får naturvejlederen også myrerne til at tisse på hendes hånd, så børnene kan få lov at lugte, hvordan myretis egentlig lugter. Det er blandt andet noget af det, der gør naturvejledning i børnehøjde til en fantastisk oplevelse, som børnene husker længe.

Lærer den nære natur at kende

Børnene er faktisk ikke ret langt hjemmefra. De går nemlig rundt i de grønne områder, som omgiver deres daginstitution i Grindsted.

Mens mange andre kommuner har en naturskole, hvor børnene fragtes ud til naturvejlederen, så har Billund Kommune i stedet valgt, at naturvejlederen kommer til områder nær institutionen og foregår i de områder, hvor børnene er vant til at færdes. På den måde lærer børn og personale den nære natur at kende, og de motiveres til at bruge naturen mere i hverdagen, fordi de ved præcis, hvor de skal kigge.

Ordningen med naturvejledning til børnehaver og skoler kører nu på sin tredje sæson siden opstarten i 2022. Den er en del af kommunens ’Den Grønne Læseplan’, som blev vedtaget af Børne- og Familieudvalget i 2021. Planen indeholder mål for, hvordan daginstitutioner og skoler skal arbejde med natur og miljø.

Børnene leger sig til læring

I Den Grønne Læseplan er det blandt andet et mål, at personalet får inspiration til at fremme børnenes fortrolighed med naturen gennem aktiviteter, leg og undervisning. Og det gør de i høj grad med sådan en dag, fortæller Helle Vejrum, pædagog i Børnenes Univers Grindsted Syd:

”Der ligger mange myretuer her i området, så fremover vil vi have krymmel med, når vi tager på tur, så vi kan se myrerne flytte rundt på det. Efter sådan en time her er børnene blevet nysgerrige på naturen. De glemmer helt, at de for eksempel er bange for edderkopper, og jeg tror, vi skal lege videre med insektglas hele dagen.”

Denne dag er borgmester Stephanie Storbank (V), formand for Børne- og Familieudvalget Bjarne Larsen (V) og formand for Teknik-, Plan- og Kulturudvalget Simon Nicolajsen Jørgensen (S) også taget med for at få indblik i ordningen.

”Naturen fascinerer os alle uanset alder. Jeg tror, vi alle får det bedre af en sjov dag ude i den friske luft. Men det er også en legende måde at lære på, hvor børnene kan få lov at eksperimentere med tingene og tilegne sig viden” siger Stephanie Storbank.

Fakta

Som en del af Den Grønne Læseplan er der fx også mulighed for at besøge Billund Vand, GEV, Grindsted Landbrugsskole, museumsgården Karensminde m.fl.

I 2024 har i alt 46 børnehavehold tilmeldt sig naturvejledning, som foregår forår eller efterår.

Alle kommunens folkeskoler har også mulighed for at booke en naturvejleder efter ’først-til-mølle’-princip. Her kan de vælge mellem temaerne 1) Naturekspeditionen (målrettet indskolingen), Livet i vandet (for alle årgange) og Bioblitz (målrettet udskolingen).

Kontakter

Billeder

Børnene bliver klogere på myrer og andet småkravl i skovbunden
Børnene bliver klogere på myrer og andet småkravl i skovbunden
Foto: BIllund Kommune
Download
Download

Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune

Principper for vedvarende energianlæg ligger nu fast i Billund Kommune3.12.2024 15:01:11 CET | Pressemeddelelse

Kommunalbestyrelsen har besluttet en række principper for, hvordan Billund Kommune skal vurdere og prioritere ansøgninger om vedvarende energianlæg som solceller, biogasanlæg, vindmøller mv. I den forbindelse er det fx afgørende, at der tages størst muligt hensyn til berørte borgere og lokalsamfund. Ansøgere, som har sendt projektforslag til kommunen, får derfor mulighed for at tilrette deres projekt, så det følger kommunens nye ansøgningsskema.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye