Aalborg Universitet

Ordblind iværksætter har skabt nyt afgørende hjælpemiddel

Del

Med nyudviklet oplæsnings- og retteværktøj, der er optimeret gennem AI, skaber nyuddannet softwareingeniør nye muligheder for Danmarks cirka 400.000 ordblinde.

Jakob Frederik Lykke, ordblind iværksætter har udviklet prisbelønnet program til ordblinde
Jakob Frederik Lykke, ordblind iværksætter har udviklet prisbelønnet program til ordblinde AAU Kommunikation

Jakob Frederik Lykke - der er nyuddannet softwareingeniør fra AAU, har udviklet Cliarly – et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde, og selvom han kun har været i gang i relativ kort tid, er virksomheden allerede prisbelønnet. Ikke mindst fordi Jakob med sin egen baggrund som ordblind har skabt et produkt, der virkelig sætter brugeren i centrum.

”Mit mål er, at Cliarly kan gøre livet nemmere for de danskere, der har læsevanskeligheder, hvilket kan skabe en større tro på, at man som ordblind sagtens kan få en uddannelse eller et arbejde”, siger Jakob Frederik Lykke.

Dansende bogstaver og frygten for ikke at kunne få en uddannelse eller et arbejde er hverdagskost for de syv procent af danskerne, der er ordblinde. Jakob Frederik Lykke har udviklet programmet på baggrund af både egne erfaringer og samtaler med andre ordblinde. Cliarly adskiller sig fra eksisterende ordblindeværktøjer ved at forbedre lytteoplevelsen, som er optimeret gennem AI ved brug af naturlige og letforståelige stemmer der, uden afbrydelse af kildereferencer, oplæser tekst.

Jakob Frederik Lykke har netop blevet tildelt AAU Startup Legatet på 250.000 kroner og modtog i efteråret Innovationsfondens Innofounder, målrettet iværksættere med videregående uddannelse. Pengene har allerede nu været god grobund for iværksættervirksomheden, da det har resulteret i den nyligt tilføjede funktion ’Cliarly Corrected’ der udgøres af et tekstfelt og en ’Ret tekst’-knap. Med et enkelt tryk rettes stave- og grammatikfej i indsat tekst. Funktionen er trænet til at vibe-tjekke og kan forstå de skrivefejl, ordblinde typisk laver. Cliarly består derfor nu både af et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde.

Og behovet for gode værktøjer er stort! Undersøgelser viser, at ordblinde generelt klarer sig dårligere i uddannelsessystemet. Hvor 38% af ordblinde danskere påbegynder en videregående uddannelse mod 56% af den øvrige del af befolkningen, er det kun 14% der færdiggør den. Denne onde spiral er noget Cliarly søger at gøre op med.

 ”Ordblindhed skal ikke være en hindring. Man skal kunne klare sig på lige fod med alle andre”, siger Jakob Frederik Lykke.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye