Rekordmange hjortepåkørsler kan skyldes større opmærksomhed
Dyrenes Beskyttelse har registret rekordmange hjortepåkørsler i årets fire første måneder, men forklaringen kan være, at folk er blevet bedre til at ringe efter hjælp.
OBS TIL MEDIER: DATA FOR HVER ENKELT KOMMUNE + VIDEO ER VEDHÆFTET I BUNDEN AF PRESSEMEDDELELSEN
Hjortepåkørsler er noget af det, der fylder allermest hos Dyrenes Beskyttelse Vagtcentral, og 2024 ser desværre ikke ud til at være nogen undtagelse. Årets første fire måneder har givet hele 3229 hjortepåkørsler på landsplan, hvilket er det højest antal for denne periode, siden organisationen begyndte at registrere hændelserne.
Det høje tal medfører dog ikke nødvendigvis en løftet pegefinger om, at bilister er blevet mere hensynsløse i deres kørsel.
- Gennem årene har vi været opmærksomme på, at der sandsynligvis eksisterer et stort mørketal, fordi det ikke er alle, der har ringet til Vagtcentralen 1812, når de har påkørt en hjort. Selvom tallet slår rekord, så er vores fornemmelse faktisk, at en del af forklaring er, at folk er blevet mere opmærksomme på, at de skal kontakte os, når uheldet er ude, siger Lars Holse, der er teamchef ved vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse.
Selv hvis en del af forklaringen bag det rekordhøje tal er mere ansvarsfulde bilister, der sørger for hjælp til det påkørte dyr, holder stik, så er det stadig en appel til at passe endnu bedre på naturens vilde dyr. Både for dyrets skyld, men også for én selv.
- Det er voldsomt at påkøre et vildt dyr i trafikken, og det kan have alvorlige konsekvenser for både dyr og mennesker. Hvis dyret ikke omkommer i ulykken, kan det risikere at lide i lang tid som følge af sine skader, siger Peter Gravlund Nielsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse. Han kommer samtidigt med en anbefaling til bilisterne:
- Hjortene er mest aktive om natten, så det er særligt fra lige før solnedgang til lidt efter solopgang, at man skal være særligt opmærksom, selvom hjortene også krydser veje i dagtimerne. De opholder sig typisk i skove, enge, levende hegn eller lignende natur, så i de områder vil sandsynligheden for krydsende hjorte være størst, siger Peter Gravlund Nielsen.
Fakta: Når uheldet er ude
- Hold ind til siden, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
- Find ud af, hvor du er. Det kan være vejnavn, vejnummer, kilometersten/vejkantspæl eller GPS-koordinater.
- Marker gerne stedet tydeligt, hvor ulykken er sket, f.eks. med en klud.
- Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
- Hold afstand, så dyret ikke stresses
- Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
Fakta: Undgå hjortepåkørsler
- Vær ekstra opmærksom på veje, hvor der bevoksning tæt på rabatten. Sæt gerne farten ned i disse områder.
- Hold øje med vejkanten. I mørke opdager man ofte reflekserne fra vildtets øjne, og så er det en god idé at sætte farten ned.
- Hold altid øje med skiltningen.
- Vær opmærksom på at f.eks. hjortevildt er flokdyr. Der vil derfor ofte komme mere end ét dyr ud på vejen.
- Vær ekstra opmærksom i april-maj og oktober-november, hvor der er særlig stor aktivitet hos hjortevildtet.
- Risikoen for påkørsel er størst ved solopgang og solnedgang.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Vedhæftede filer
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Regeringen dropper besparelser på dyrepolitiet efter massivt pres22.11.2024 10:34:23 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse glæder sig over, at regeringen har valgt at trække de planlagte besparelser på dyrepolitiet tilbage. Det står klart efter, at regeringen sammen med SF og Radikale Venstre har præsenteret finansloven for 2025.
Hunde overdraget til dyreinternat for sidste gang21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fem hunde er overdraget til Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Hundene kommer fra et hjem, hvor organisationen tidligere har overtaget hunde fra, men da den tidligere ejer nu er på plejehjem, kommer der ikke flere hunde fra dette hjem.
Pas på hundepoterne, når vejene saltes20.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Politikere har svigtet dyrene i landbruget med “historiske” aftaler18.11.2024 10:22:28 CET | Pressemeddelelse
2024 kunne have været året, hvor danske politikere tog et opgør med industrilandbruget og satte en ny retning for dyrene i landbruget. I stedet har de med Grøn Trepart-aftalen endnu engang bøjet sig for landbrugets tunge interesser. Det er et svigt af dyrene, mener Dyrenes Beskyttelse.
Mathilde Walther Clark hædret som Årets Dyreven15.11.2024 15:58:53 CET | Pressemeddelelse
Forfatter og debattør Mathilde Walter Clark er kåret til Årets Dyreven. Hæderen falder efter et år med fuld blus på formidlingen af forholdene for de mange millioner skjulte dyr i det danske industrilandbrug
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum