Region Hovedstaden

Dansk-ledet internationalt samarbejde skal afprøve effekt af influenzavacciner for at skabe en platform, der kan sikre mere detaljerede analyser af vacciner i fremtiden.

Del

Projektet ”VAXXAIR” er ledet af professor Jens-Ulrik Stæhr Jensen, Herlev og Gentofte Hospital, og bringer en række danske og internationale aktører sammen. Projektet har netop modtaget en bevilling på 34 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Projektet er etableret i forbindelse med Novo Nordisk Fondens nye initiativ NIVI, der har fokus på forskning i og udvikling af vacciner mod nogle af de mest dødelige luftvejssygdomme, herunder tuberkulose (TB) og influenza.

I VAXXAIR (Vaccine Pandemic Preparedness Through Airway Immunology Characterization) vil forskerne undersøge, hvilken type influenzavaccine, der mest effektivt beskytter luftvejene.

Grundlaget for forsøget er et samarbejde mellem institutioner i flere lande, og skal bane vejen for udviklingen af en avanceret og robust infrastruktur, som dels vil give en hidtil uset grad af information om dannelse af immunitet i luftvejene, og som desuden, med få justeringer, kan bruges til udviklingen af fremtidige vacciner mod virus med pandemisk potentiale.

”Det nye her er at vi vil undersøge selve den immunitet, der opnås lokalt i luftvejene, når man er blevet vaccineret mod influenza, eller principielt enhver anden virus, der har epidemipotentiale. Vi har lært meget af COVID-19 pandemien, og et af de forhold der, trods vaccinernes store succes, er blevet afdækket er, at modstandsdygtighed overfor luftvejsinfektioner kun mangelfuldt kan beskrives ved simpelt at måle antistoffer i blod efter vaccination", siger professor og overlæge Jens-Ulrik Stæhr Jensen, Afd. for Medicinske Sygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, og fortsætter:

”Vi vil derfor udvikle en så dyb som mulig analyse af både cellulær og antistofmedieret immunitet direkte i luftvejene, og vi forventer at de svar vi kan komme med, kan åbne for en helt ny og bedre forståelse for hvilke immunologiske komponenter der skal aktiveres for at en vaccine giver effektiv, langvarig og robust beskyttelse mod en luftvejsinfektion. I sidste ende er målet, at vi hurtigt og præcist vil kunne opnå viden om, hvordan og hvor effektivt en given vaccine beskytter mod en epidemisk luftvejssygdom”, forklarer han.

Sammenligning af influenzavacciner er første skridt

Helt konkret vil man i dette forsøg sammenligne effektiviteten af de såkaldt ”levende svækkede influenzavacciner” (LAIV), som gives via næsespray, og de intramuskulære inaktiverede vacciner (IIV), som gives ved injektion.

Ved at undersøge og sammenligne de to forskellige typer af influenzavacciner på luftvejene, vil man afdække de immunologiske faktorer, der har indflydelse på effekten. En viden, der også vil kunne bruges, ved andre mikroorganismer, hvis behovet opstår.

Det betyder, at når der bliver fundet nye vaccinekandidater, så vil set-upet både hurtigt og på højeste niveau kunne give svar på vaccinens virkning i luftvejene, og dermed bidrage til det faglige grundlag, når det skal besluttes, hvilke vacciner der skal testes klinisk, ligesom infrastrukturen vil kunne vejlede, når vacciner skal opdateres til at virke mod nye varianter.

Unikt samarbejde med internationalt potentiale

Projektet består af et unikt samarbejde på tværs af faggrænser mellem klinikere, immunologer, molekylærbiologer, bioinformatikere og forskere med kendskab til randomiserede studier.

Og potentialet er stort, siger Jens Ulrik Stæhr Jensen.

”Vi vil bruge dette studie til at danne os et overblik over hvilke prøver, der giver det bedste indblik i den immunitet, der dannes i luftvejene. Når vi ved det, kan vi formentlig lave en ”core-model”, som kan justeres til en ny vaccine relativt hurtigt. Målet er, at vi i forskningskonsortiet, vil være i stand til at foretageeffektive tests med en meget høj detaljeringsgrad af om og hvordan en vaccinekandidat beskytter mod sygdommen. Og her taler vi ikke kun i Danmark, men også på internationalt niveau”, siger Jens-Ulrik Stæhr Jensen.

Om VAXXAIR

Samarbejdet involverer lungemedicinsk forskningsenhed og den lungemedicinske invasive udredningsenhed, på Herlev og Gentofte Hospital, Klinisk Immunologisk Afdeling og Copenhagen Hospital Biobank på Rigshospitalet, Lunge- og Infektionsmedicinsk afdeling på Nordsjællands Hospital, Statens Serum Institut, Danmarks Nationale Biobank, DTU og KU. Derudover deltager Imperial College i London og det schweiziske Université de Geneve.


Medansøgere på bevillingen er lektor og ledende overlæge Hanne Marquart, lektor Signe Modvig, professor og cheflæge Kasper K Iversen, lektor Lars Rønn Olsen, lektor Pradeesh Sivapalan, lektor Zaigham Saghir, lektor Ryan Thwaites, lektor og laboratorieleder Erik Sørensen, lektor og gruppeleder Henrik Kløverpris, Laboratorieleder Ramona Trebbien, professor Zitta Barrella Harboe

Pressekontakt:

- Jens-Ulrik Stæhr Jensen på telefon 38673057 eller via pressekonsulent Andreas Bennekou, 38673040, andreas.bennekou@regionh.dk

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye