Udenrigsministeriet

Danmark sender ny humanitær støtte til civilbefolkningen i Syrien og syriske flygtninge i nabolandene

Del

Efter mere end 13 års konflikt har de humanitære behov i Syrien aldrig været større. FN vurderer, at 16,7 millioner syrere har brug for humanitær bistand. Derfor støtter Danmark nu civilbefolkningen i Syrien og syriske flygtninge i nabolandene med ekstra 332 mio. kr.

Den langtrukne konflikt har resulteret i en kompleks humanitær situation, som har store konsekvenser for civilbefolkningen. Mange steder i Syrien er infrastrukturen ødelagt, økonomien er i dyb krise, og en stadig større del af befolkningen er fanget i ekstrem fattigdom. Befolkningen er også påvirket af de voldsomme ødelæggelser, der ramte landet i forbindelse med jordskælvene i februar 2023, og som særligt påvirkede det nordvestlige Syrien.

Den 27. maj 2024 afholdes den årlige Syrienkonference i Bruxelles, som skal sikre international støtte til at afhjælpe den humanitære situation i Syrien og nabolandene. Danmark vil ved konferencen annoncere et tilsagn om støtte på 651 mio. kr., som indbefatter det nye bidrag på 332 millioner kroner samt de 319 millioner kroner, som Danmark allerede har afsat til at støtte civilbefolkningen i Syrien og dets nabolande i 2024.

”Konflikten i Syrien har haft forfærdelige konsekvenser for befolkningen. Det er derfor vigtigt, at vi fortsat støtter op om den sårbare civilbefolkning i Syrien såvel som flygtningene og deres værtssamfund i nabolandene. De fleste teenagere i Syrien har ikke prøvet at leve i fredstid og vokser op under ekstremt svære forhold. Vi hjælper derfor med blandt andet adgang til skolegang og helt basale sundhedsydelser, beskyttelse mod kønsbaseret vold og i det hele taget bistand til nogle af de mest sårbare familier og børn”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Syrienkrisen er en af verdens største fordrivelseskriser. Mere end 12 millioner syrere har måttet flygte fra deres hjem. Mere end 5 millioner af dem bor nu i nabolandene Libanon, Tyrkiet, Irak og Jordan samt i Egypten. Forholdene for syriske flygtninge i nabolandene er for manges vedkommende yderst vanskelige. Værtslandene presses i tiltagende grad af egne udfordringer med manglende ressourcer og interne spændinger, mens fattigdom og fødevareusikkerhed generelt er stigende.

Baggrund

Fokus for den nye humanitære støtte vil være at yde hjælp til sårbare syriske flygtninge, internt fordrevne og berørte lokalsamfund i Syrien og nabolande, der huser syriske flygtninge. Bidragene går gennem FN og NGO’er og vil blandt andet sikre brede humanitære indsatser, herunder adgang til basale sociale services såsom uddannelse, sundhed, beskyttelsesindsatser i forbindelse med kønsbaseret vold og husly til internt fordrevne og flygtninge.

Den samlede støttepakke på 651 millioner kroner i 2024 går til følgende:

Den humanitære støtte i alt

332,3 mio. kr.

Nye ekstraordinære bidrag

FN’s humanitære landefonde i Libanon

FN’s humanitære landefond i Syrien

FN’s humanitære landefonde i nordvest Syrien

FN’s Flygtningeorganisations (UNHCR) regionale appe l

International Rescue Committee (IRC)

Top-up bevillinger til danske NGO’er


25 mio. kr.

25 mio. kr.

40 mio. kr.

30 mio. kr.

20 mio. kr.

60 mio. kr.

Eksisterende bidrag under strategiske partnerskabsaftaler

UNICEF Syrien

UNFPA Syrien

Bidrag via strategetiske partnerskabsaftaler med danske NGO’er


4,5 mio. kr

6,8 mio. kr.

121 mio. kr.

Nærområde- og udviklingsindsatser

225 mio. kr.

Freds- og stabiliseringsindsatser

94 mio. kr.

I alt

651,3 mio. kr.

Nærområde- og udviklingsindsatserne har fokus på tiltag, der skal styrke modstandskraft og beskyttelse ved bl.a. at støtte beskæftigelse og produktion samt styrke adgangen til sundhed, vandforsyning og andre nødvendige sociale ydelser i Syrien og nabolandene.

Under Danmarks Freds- og Stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, støtter Danmark desuden 10 partnere i Syrien. De arbejder bl.a. med at understøtte en FN-faciliteret forhandlet afslutning på konflikten i Syrien og at styrke det syriske civilsamfund. Sideløbende bidrager den danske indsats bl.a. til at sikre adgang til basale ydelser, støtte lokalsamfunds reintegration af fordrevne personer og skabe alternativer til voldelige ekstremistiske narrativer.

For yderligere henvendelser:

Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Gennemgangen af Palæstina-programmet er afsluttet18.6.2024 20:48:06 CEST | Pressemeddelelse

Udenrigsministeriet har lavet en grundig gennemgang af hele det danske landeprogram til Palæstina i forlængelse af sidste års gennemgang af dele af landeprogrammet. Gennemgangen har blandt andet konkluderet, at bistanden har leveret resultater, er relevant og at danske midler ikke direkte eller indirekte er tilgået personer eller organisationer, som er opført på EU’s og FN’s sanktionslister. Gennemgangen har også bekræftet, at der ikke er indikationer på, at danskstøttede civilsamfundsorganisationer har opildnet til had og vold i deres kommunikation.

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye