Danmark sender ny humanitær støtte til civilbefolkningen i Syrien og syriske flygtninge i nabolandene
Efter mere end 13 års konflikt har de humanitære behov i Syrien aldrig været større. FN vurderer, at 16,7 millioner syrere har brug for humanitær bistand. Derfor støtter Danmark nu civilbefolkningen i Syrien og syriske flygtninge i nabolandene med ekstra 332 mio. kr.
Den langtrukne konflikt har resulteret i en kompleks humanitær situation, som har store konsekvenser for civilbefolkningen. Mange steder i Syrien er infrastrukturen ødelagt, økonomien er i dyb krise, og en stadig større del af befolkningen er fanget i ekstrem fattigdom. Befolkningen er også påvirket af de voldsomme ødelæggelser, der ramte landet i forbindelse med jordskælvene i februar 2023, og som særligt påvirkede det nordvestlige Syrien.
Den 27. maj 2024 afholdes den årlige Syrienkonference i Bruxelles, som skal sikre international støtte til at afhjælpe den humanitære situation i Syrien og nabolandene. Danmark vil ved konferencen annoncere et tilsagn om støtte på 651 mio. kr., som indbefatter det nye bidrag på 332 millioner kroner samt de 319 millioner kroner, som Danmark allerede har afsat til at støtte civilbefolkningen i Syrien og dets nabolande i 2024.
”Konflikten i Syrien har haft forfærdelige konsekvenser for befolkningen. Det er derfor vigtigt, at vi fortsat støtter op om den sårbare civilbefolkning i Syrien såvel som flygtningene og deres værtssamfund i nabolandene. De fleste teenagere i Syrien har ikke prøvet at leve i fredstid og vokser op under ekstremt svære forhold. Vi hjælper derfor med blandt andet adgang til skolegang og helt basale sundhedsydelser, beskyttelse mod kønsbaseret vold og i det hele taget bistand til nogle af de mest sårbare familier og børn”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Syrienkrisen er en af verdens største fordrivelseskriser. Mere end 12 millioner syrere har måttet flygte fra deres hjem. Mere end 5 millioner af dem bor nu i nabolandene Libanon, Tyrkiet, Irak og Jordan samt i Egypten. Forholdene for syriske flygtninge i nabolandene er for manges vedkommende yderst vanskelige. Værtslandene presses i tiltagende grad af egne udfordringer med manglende ressourcer og interne spændinger, mens fattigdom og fødevareusikkerhed generelt er stigende.
Baggrund
Fokus for den nye humanitære støtte vil være at yde hjælp til sårbare syriske flygtninge, internt fordrevne og berørte lokalsamfund i Syrien og nabolande, der huser syriske flygtninge. Bidragene går gennem FN og NGO’er og vil blandt andet sikre brede humanitære indsatser, herunder adgang til basale sociale services såsom uddannelse, sundhed, beskyttelsesindsatser i forbindelse med kønsbaseret vold og husly til internt fordrevne og flygtninge.
Den samlede støttepakke på 651 millioner kroner i 2024 går til følgende:
Den humanitære støtte i alt |
332,3 mio. kr. |
Nye ekstraordinære bidrag FN’s humanitære landefonde i Libanon FN’s humanitære landefond i Syrien FN’s humanitære landefonde i nordvest Syrien FN’s Flygtningeorganisations (UNHCR) regionale appe l International Rescue Committee (IRC) Top-up bevillinger til danske NGO’er |
25 mio. kr. 40 mio. kr. 30 mio. kr. 20 mio. kr. 60 mio. kr. |
Eksisterende bidrag under strategiske partnerskabsaftaler UNICEF Syrien UNFPA Syrien Bidrag via strategetiske partnerskabsaftaler med danske NGO’er |
6,8 mio. kr. 121 mio. kr. |
Nærområde- og udviklingsindsatser |
225 mio. kr. |
Freds- og stabiliseringsindsatser |
94 mio. kr. |
I alt |
651,3 mio. kr. |
Nærområde- og udviklingsindsatserne har fokus på tiltag, der skal styrke modstandskraft og beskyttelse ved bl.a. at støtte beskæftigelse og produktion samt styrke adgangen til sundhed, vandforsyning og andre nødvendige sociale ydelser i Syrien og nabolandene.
Under Danmarks Freds- og Stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, støtter Danmark desuden 10 partnere i Syrien. De arbejder bl.a. med at understøtte en FN-faciliteret forhandlet afslutning på konflikten i Syrien og at styrke det syriske civilsamfund. Sideløbende bidrager den danske indsats bl.a. til at sikre adgang til basale ydelser, støtte lokalsamfunds reintegration af fordrevne personer og skabe alternativer til voldelige ekstremistiske narrativer.
For yderligere henvendelser:
Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
Det danske EU-formandskab prioriterer sikkerhed og konkurrenceevne19.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Europaminister Marie Bjerre præsenterer på et pressemøde i Landstingssalen på Christiansborg regeringens prioriteter og program for det danske EU-formandskab, som begynder den 1. juli 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum