1.000 gedder giver nyt liv til næsten uddød fisk på Sydsjælland
Et genoprettet naturområde skal være levested for en helt ny bestand af den kritisk truede brakvandsgedde. 1000 gedder er blevet sat ud i naturen af WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune.
Engang fandtes brakvandsgedder i vådområder overalt på Sydsjælland og sydhavsøerne. Men på ganske få årtier er fisken gået så kraftigt tilbage, at den i dag er forsvundet fra flere af dens leveområder og er i overhængende fare for helt at uddø.
Men torsdag i denne uge fik fisken en ny chance, da WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune satte 1.000 gedder ud på Oremandsgaard Gods’ arealer ved Præstø.
”Der er akut behov for at redde brakvandsgedderne, der er meget tæt på at forsvinde fra vores natur for altid. Det kræver et omfattende arbejde med at genoprette bestanden ved blandt andet at sætte den ud i nye vådområder, som vi netop har gjort,” fortæller Anne-Kristine Sverdrup, der er seniorspecialist i WWF Verdensnaturfonden.
Brakvandsgedderne er en helt unik fisk, der er tilpasset et liv i saltholdigt vand. Men fiskens levesteder er kraftigt reduceret på ganske få årtier, og derfor er der brug for at genoprette naturen, hvis fisken skal have en chance for at overleve på sigt.
Genskabte leveområder
På Oremandsgaard Gods har Vordingborg Kommune været med til at genskabe det vådområde, der nu skal huse en helt ny bestand af brakvandsgedder.
”Genoprettelsen af brakvandsgedderne og af naturen går hånd i hånd. Derfor arbejder vi hårdt for at beskytte og genskabe levesteder, der kommer brakvandsgedderne og også en række andre arter til gode,” fortæller Jimmi Olsen, der er vandløbsbiolog ved Vordingborg Kommune.
Foruden de 1.000 gedder, der torsdag blev sat ud ved Oremandsgaard Gods, har WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune sat 3.000 gedder ud på Møn. De i alt 4.000 gedder er resultatet af måneders opdræt på FGU i Ringsted.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Nyt studie: Vilde dyrs betydning for mennesker er stærkt undervurderet i forskning15.1.2025 15:06:55 CET | Pressemeddelelse
Biodiversitetskrisen kan få alvorlige konsekvenser for os mennesker, men betydningen er stærkt underbelyst i forskning og den politiske debat. Det viser et nyt WWF-studie i det videnskabelige tidsskrift Nature.
WWF: Drop truet torsk til nytår27.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Torsken er for mange en traditionel spise til nytår, men fisken er hårdt presset i de danske farvande. Derfor anbefaler WWF Verdensnaturfonden, at danskerne springer torsken over til årets sidste måltid og vælger bæredygtige alternativer.
Rev udgjort af truede arter kan bane vejen for mere liv i havet12.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nordsøregionen var engang fyldt af biogene rev, men i takt med at intensiv udnyttelse har forværret havmiljøet, er også de fleste af de oprindelige biogene rev forsvundet. Derfor vil WWF Verdensnaturfonden og Ørsted sætte et rev fyldt med hestemuslinger og oprindelige østers ud og har netop valgt Hirsholmene tæt på Frederikshavn som lokation.
Ny rapport: Den private sektor er altafgørende for at nå globale biodiversitetsmål3.12.2024 12:29:38 CET | Pressemeddelelse
Mens tabet af biodiversitet er på et kritisk niveau, slår ny rapport fra svenske Milkywire og WWF Verdensnaturfonden fast, at vi ikke kan nå de globale biodiversitetsmål uden en stor indsats fra virksomheder. Rapporten fremhæver til inspiration Klarna og VELUX Gruppen, der begge investerer i natur- og biodiversitetsprojekter uden for deres egen produktion og værdikæde.
Forskere finder 742 nye arter i verdens næststørste regnskov3.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En abe, en krokodille og en helt ny kaffesort er blandt de hundredvis af arter, som forskere har identificeret i ét af Afrikas mest artsrige områder. Mange af arterne er allerede truet, når vi opdager dem, viser en ny WWF-rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum