Langelands Museum

Stort økonomisk løft til Langelands Museum

Del

Regeringen har netop gennemført det langstrakte arbejde med at få lavet en tilskudsreform for de statsanerkendte museer i Danmark. Igennem årtier har det været forsøgt at skabe en retfærdig og gennemskuelig model for, hvordan museerne fik tildelt økonomisk støtte for de opgaver som de løste i henhold til museumsloven. Den nye reform kommer en række museer til gavn, heriblandt Langelands Museum.

Gæster på Langelandsfortet besøger en af de mange udstillinger.
Gæster på Langelandsfortet besøger en af de mange udstillinger. Langelands Museum

Det gav smil på læberne flere steder, da kulturminister Jakob Engel-Schmidt torsdag kl. 15.00 afholdt et doorstep-møde og præsenterede rammerne for regeringens museumsreform. 

Langelands borgmester, Tonni Hansen, glæder sig over regeringens udspil. 

“Jeg ved, at de fynske folketingspolitikere Bjørn Brandenborg og Erling Bonnesen har knoklet politisk for at sikre en mere fair og gennemsigtig tilskudsmodel for de statsanerkendte museer, og det er nu lykkedes. Der skal lyde en stor tak til dem, ministeren og regeringen for det store arbejde,” udtaler borgmesteren. Med den nye reform får Langelands Museum omtrent fordoblet sit statstilskud og modtager allerede fra januar 2025 2,9 mio. kroner i tilskud.

Også lederen af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen, er begejstret over det foreløbige resultat, som regeringen præsenterede torsdag eftermiddag. 

“Reformen har været meget tiltrængt. Fordelingen af statstilskud har i mange år været skæv og uigennemskuelig, både geografisk og i forhold til opgaver, og her på Langeland har vi alt for længe arbejdet efter humlebi-modellen: vi har leveret mere end økonomien egentlig har tilsagt. Lidt ligesom humlebien som ikke ved at den ikke kan flyve, har vi igennem snart mange år fået meget ud af de få midler samtidig med, at vi har været relativt gode til at tjene penge,” udtaler han. Udover den positive nyhed her og nu er han overbevist om, at reformen vil blive husket af én bestemt årsag.

“Den landede museumsreform er historisk på mange måder. Ingen regering har de seneste mange årtier formået det, som SVM-regeringen med kulturminister Jakob Engel-Schmidt i spidsen har gennemført. Han har formået at gennemføre det, som hans forgængere måtte opgive, nemlig at skabe et gennemskueligt og retfærdigt tilskudssystem for de statsanerkendte museer,” fortsætter museumslederen. 

Peer Henrik Hansen håber, at museerne med reformen får nogle retningslinjer som kan skabe en fornuftig balance mellem på den ene side at skulle danne og uddanne og så på den anden side at skabe interessante besøgssteder for såvel lokale som udenlandske turister. Han glæder sig i øvrigt over, at ministeren satte så stor fokus dannelse og vidensdeling.

Reformen træder i kraft fra januar 2025.

Billeder

Unikke sølv-stigbøjler fundet i en fyrstegrav fra vikingetiden. Langelands Museum har en omfattende samling fra den tidligste stenalder og helt frem til i dag med en række genstande af national og international betydning.
Unikke sølv-stigbøjler fundet i en fyrstegrav fra vikingetiden. Langelands Museum har en omfattende samling fra den tidligste stenalder og helt frem til i dag med en række genstande af national og international betydning.
Langelands Museum
Download
Museet har et flot besøgstal på mellenm 70.000 og små 100.000 gæster de seneste fem år.
Museet har et flot besøgstal på mellenm 70.000 og små 100.000 gæster de seneste fem år.
Langelands Museum
Download
Skoler lægger vejen forbi museet i forbindelse med deres undervisning og gør også brug af museets undervisningstilbud.
Skoler lægger vejen forbi museet i forbindelse med deres undervisning og gør også brug af museets undervisningstilbud.
Langelands Museum
Download
Museets forlag publicerer en del af den forskning, som bedrives i dagligdagen. Her er det bogen "Miraklet ved Påø", som er udgivet i tredje oplag.
Museets forlag publicerer en del af den forskning, som bedrives i dagligdagen. Her er det bogen "Miraklet ved Påø", som er udgivet i tredje oplag.
Langelands Museum
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

Flygtede til Danmark med livet som indsats...18.11.2024 14:52:40 CET | Pressemeddelelse

Vandcykler, kaprede fly, kajakker og meget andet blev brugt til at krydse Østersøen i al slags vejr under den kolde krig. Når østeuropæerne satte livet på spil ude på åbent hav, var det for at komme i sikkerhed i Vesten via Danmark, og det skete under hele den kolde krig. Disse spektakulære fortællinger fortælles nu i en ny bog med titlen ”Frihedens Hav – flugten over Østersøen”, der udkommer den 22. november.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye