Psykiatrifonden

Ny undersøgelse: Unge er pressede og bange for at skuffe

Del

For mange unge i alderen 16 til 24 år føles livet som en ren fiasko, hvis det ikke går godt hele vejen rundt. De føler sig ofte hårdt pressede og er bange for at skuffe andre. Derfor taler mange hverken med forældre eller venner om det, der er svært. Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, og resultatet bekymrer: ”De dårlige følelser kan slå rod”, siger rådgivningsleder Liza Johnson.

Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens Rådgivning
Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens Rådgivning

33 % af de unge svarer i den nye undersøgelse, at de kun sjældent eller aldrig taler med deres forældre om nederlag og sorger. Psykiatrifonden har to gange tidligere gennemført lignende undersøgelser, og det tal var 31 % i 2021 og 28 % i 2017, så der er sket en lille stigning. Måske kunne man tro, at det skyldes, at man i den alder hellere vil tale om det, der er svært, med sine venner, men det svarer 25 % af de 1200 adspurgte unge, at de sjældent eller aldrig gør. På spørgsmålet om, hvorfor de sjældent eller aldrig deler deres nederlag og sorger med forældrene, svarer 32 %, at de er bange for at skuffe forældrene, 31 % at de ikke vil  belaste forældrene, og 29 % skammer sig eller svarer, at forældrene ikke vil kunne forstå.   

”Der er desværre fortsat mange unge, som ikke deler det, der er svært at tale om, med andre. Det kan føre til ensomhed, skam og skyld. De dårlige følelser kan slå rod og udvikle sig, hvis man ikke taler om det”, siger Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning.  

Læs hele undersøgelsen: Jeg skal have succes på næsten alle områder af livet for at føle mig god nok

Tal om det – du er ikke alene 

Er høje karakterer en forudsætning for at få et godt liv? Det mener 33 % i den nye rundspørge, mens det gjaldt 41 % i 2021 og 42 % i 2017, så her ses et vist fald. Samtidig er der sket et fald i antallet af unge, der føler, at deres venner har et bedre liv end de selv, når de ser på sociale medier. I dag føler 19 % af de adspurgte altid eller ofte, at deres venner har et bedre liv end de selv på sociale medier. I undersøgelsen fra 2021 gjaldt det 31 %, og i 2017 var det 26 %.  

“Vi er glade for, at der også er sket en positiv udvikling, som tyder på, at de unge måler sig knap så meget op mod andre, som de gjorde tidligere. Men samtidig kan vi se i undersøgelsen, at mange føler, at det alene er deres ansvar, hvis livet ikke går, som de drømte om – fx at de skal have succes med alt for at føle sig gode nok. Mange føler sig stadig under et hårdt pres og taler hverken med deres venner eller forældre om det. Det er et problem, og derfor er det så vigtigt, at de unge prøver at tale om de svære ting. Når man gør det, finder man ofte ud af, at man ikke er alene om det.”  

Hvis bare jeg tager mig sammen … 

Voxmeter har stillet 1200 unge i alderen 16 til 24 år en række spørgsmål som fx hvor enige, de er i udsagn som: ”Jeg kan blive præcis det, jeg vil, hvis bare jeg tager mig sammen”, og ”Jeg er bekymret over at skuffe den ene eller begge mine forældre ved ikke at være succesfuld i mit liv”. 

Undersøgelsen skal ses i forlængelse af to tilsvarende undersøgelser fra 2017 og 2021.   


 

FAKTA OM UNDERSØGELSEN 

  • Data indsamlet blandt unge i alderen 16-24 år  

  • 600 kvinder og 600 mænd  

  • Foretaget i februar og marts 2024 af Voxmeter  

  • Når der tales om forskelle mellem unge mænd og kvinder, menes der statistisk signifikans på 95 % eller mere.  

  • Undersøgelsen er en del af Psykiatrifondens ungeindsats ’Sig det højt’, som er støttet af Det Obelske Familiefond. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens Rådgivning
Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens Rådgivning
Download
Undersøgelsens forside
Undersøgelsen er foretaget for Psykiatrifonden af Voxmeter
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Få en god snak med børn om følelser med elefanter, ordlege og tegninger5.7.2024 12:44:13 CEST | Pressemeddelelse

Under hele eventet 'Find elefanten - oplev Aarhus' kan man være med i ’Min elefant’-tegnekonkurrencen, hvor Psykiatrifonden finder en ny vinder hver fredag. Man kan også tage på tal-skattejagt blandt elefanterne og måske blive den heldig vinder af skattejagten. De 30 elefantkunstværker, mange allerede har opdaget i Aarhus' gader, skal være med til at gøre det lettere at tale om psykisk sygdom, også i børnehøjde.

Find elefanten: Dronningen åbner kunstevent og roser Benthe og Ediths digte20.6.2024 16:08:03 CEST | Presseinvitation

Elefanten i rummet i form af et kunstværk af Aarhus-kunstneren Hans Krull blev afsløret af H.M. Dronning Mary ved Aarhus Øje i dag. Det markerede åbningen af sommerens kunstevent, der skal få os til at tale åbent om psykisk sygdom, Find elefanten - oplev Aarhus. To beboere fra bostedet Enghaven i Horsens læste hver et digt op for Dronningen og mødte tydelig støtte og opbakning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye