Europæisk samarbejde baner vejen for bedre behandling af migræne
Forsker fra Syddansk Universitet og Esbjerg Grindsted Sygehus står bag nye europæiske anbefalinger til sygepleje til migrænepatienter
En af de hyppigste typer af hovedpine er migræne. Migræne påvirker omkring 15 % af den voksne befolkning.
Sygeplejersker spiller en vigtig rolle i behandling af hovedpiner, som for eksempel migræne. Nyt europæisk samarbejde har ført til, at der nu er lavet ekspertbaserede retningslinjer på området. Det kommer til at betyde bedre og mere ensartet behandling for patienterne på hovedpinecentrene.
-Udvikling af retningslinjerne giver os nu på tværs af landegrænser en fælles forståelse af sygeplejerskens opgaver og roller. Det er hensigten, at vi med retningslinjerne bliver i stand til at forske meget mere i sygeplejerskernes betydning for migrænebehandling, fortæller Louise Schlosser Mose, klinisk lektor ved Institut for Regional Sundhedsforskning og Esbjerg Grindsted Sygehus.
Sygeplejerskerne har en central rolle i at hjælpe patienterne
På de europæiske hovedpinecentre møder patienterne ofte en sygeplejerske ved konsultationen, og netop deres roller og opgaver er nu blevet nærmere defineret.
Retningslinjerne baserer sig på et såkaldt Delphi-studiedesign. Det betyder, at eksperter på et område – i dette tilfælde migræne – sammen gennemgår den nuværende praksis samt kommer med forslag til ny praksis i flere spørgerunder. De justerer løbende til, så eksperterne når til enighed om, hvilke opgaver og roller der definerer sygeplejen.
På migræneområdet har det ført til dels en beskrivelse af sygeplejerskens rolle og opgaver i klinisk praksis, men også en beskrivelse af den undervisende del: Det vil sige, hvordan sygeplejerskerne bedst klæder patienterne på til at håndtere at leve med migræne.
-For patienterne vil det betyde, at vi nu som sygeplejersker har fået et klinisk arbejdsredskab, der kan sætte ramme om konsultationer og patientuddannelse samt højne kvaliteten. Med det fælles udgangspunkt får vi mulighed for at videreudvikle og justere sygeplejen til gavn for patienterne, forklarer Louise Schlosser Mose.
Allerede nu kommer anbefalingerne patienterne til gavn.
Om migræne:
Migræne kommer i anfald, som typisk både medfører hovedpine og følgesymptomer som kvalme og lyd- og lysfølsomhed.
Migræne medfører blandt andet nedsat livskvalitet og flere sygedage. Migræne udgør 14 % af alt sygefravær blandt erhvervsaktive. Årligt koster migræne 420 millioner kroner i behandling og 1,2 milliarder i tabt produktion.
Om studiet:
Sygeplejersker og neurologer fra 18 specialiserede hovedpinecentre i 10 europæiske lande har deltaget i studiet.
Studiet har ført til et klinisk værktøj, som kan bruges som tjekliste ved konsultationer ved hovedpinecentrene.
Her bliver blandt andet beskrevet, hvordan selve sygehistorien skal optages, men også anbefalinger til hyppighed og varighed af konsultationerne. Det bliver også beskrevet, hvordan sygeplejerskerne med specialviden om migræne kan og bør undervise dels patienterne, men også kollegaer indenfor sundhedsvæsenet.
Kontakter
Louise Schlosser MoseLektorInstitut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:60178780louise.schlosser@rsyd.dkNana Olejank HansenKommunikationsmedarbejder Klinisk Institut/Institut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:65 50 30 64nolejank@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
9 ud af 10 patienter med hoftebrud får hjælp af pårørende6.12.2024 11:07:04 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at patienter efter hoftebrud modtager mere hjælp fra de pårørende på tre måneder end de modtager fra kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Omfanget overrasker forskerne.
SDU får to nye kandidatuddannelser4.12.2024 14:16:00 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at udbyde to nye kandidatuddannelser. Begge vil blive udbudt på SDU’s campus i Sønderborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum