Fremtidens robotteknologi: bedre brug af data fører til hurtigere automation
SDU står i spidsen for projektet FERA, som har modtaget over 14 millioner kroner fra Innovationsfonden. I samarbejde med en række partnere herunder Odense Robotics, Novo Nordisk og Universal Robots er det målet at forbedre automationsløsninger i industrien ved at bruge data mere strategisk.

- Ved at bruge data fra eksisterende robotløsninger til at lave nye, reducerer vi både omkostninger og implementeringstiden for nye automationsløsninger. Dette bryder med traditionel tilgang, hvor hver ny robotløsning kræver omfattende design og tidskrævende programmering. Det kommer virksomheder ikke blot i Odense, men hele Danmark til gode.
Sådan lyder det fra Mikkel Baun Kjærgaard, som er professor i Software Engineering ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU. Han taler om projektet FERA, der netop har modtaget 14,3 millioner kroner fra Innovationsfonden. FERA står for Fast and Efficient Robotic Automation via Re-Use of Data. Men FERA betyder også ’vildt dyr’ på latin; data fra den virkelige verden kan nemlig fremstå som et vildt dyr, som er svær at holde styr på. Projektet bidrager her med en unik software-baseret måde at strukturere og genbruge data fra robotløsninger på.
- Vi forventer vi at se en reduktion i programmeringstiden med op til 25 procent og en forbedring i løsningseffektiviteten og dækningen af potentielle fejlkilder. Dette er et kæmpe skridt fremad for robotindustrien, uddyber Mikkel Baun Kjærgaard.
Stort økonomisk potentiale
Og tid er som bekendt penge. Ved at anvende data mere strategisk kan virksomheder accelerere deres automationsstrategier og dermed opnå en hurtigere effekt af investeringerne.
- Denne nye måde at bruge data på kan have stor betydning for både robotvirksomheder og dem, der skal bruge løsningerne, siger Søren Elmer, som er CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale klynge for robot, automation og droner, og fortsætter:
- Projektet nedbringer tiden det tager at implementere nye automationsløsninger, og det er afgørende for at bevare konkurrenceevnen i en globaliseret verden. Vi forventer, at FERA vil være med til at sætte nye internationale standarder for, hvordan data anvendes i robotteknologi.
Søren Elmer uddyber, at FERA et eksempel på styrken ved partnerskaber mellem universiteter, industrien og teknologiske innovatører. Med FERA er vejen banet for en fremtid, hvor robotautomation bliver gjort mere tilgængelig for virksomheder af enhver størrelse.
FERA-projektet vil blive demonstreret i praksis i 2026, med specifikke anvendelser allerede under udvikling hos Novo Nordisk og Universal Robots, to af projektets industripartnere. Disse demonstrationer sigter mod at vise, hvordan FERA kan forbedre processer som maskinbetjening og samling af produkter i forskellige industrier.
Fakta:
Projektet støttes af Danmarks Innovationsfond gennem Grand Solutions-programmet med en bevilling på 14,3 millioner kroner. Projektets totale budget lyder på 20,4 millioner kroner.
Partnere: SDU, KU, Universal Robots, Novo Nordisk, Odense Robotics, PIAB og University of Bremen.
Kontakter
Birgitte WulffkommunikationsrådgiverInnovationsfonden
Tlf:61905011Tlf:61905011birgitte.wulff@innofond.dkMikkel Baun KjærgaardProfessorSDU
Tlf:21972447Tlf:21972447mbkj@mmmi.sdu.dkFakta:
Projektet støttes af Danmarks Innovationsfond gennem Grand Solutions-programmet med en bevilling på 14,3 millioner kroner. Projektets totale budget lyder på 20,4 millioner kroner.
Partnere: SDU, KU, Universal Robots, Novo Nordisk, Odense Robotics, PIAB og University of Bremen.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum