Brug fem minutter på at sommerlukke dit varmeanlæg - og spar op mod 1.600 kroner
Den 15. maj er Danmarks nationale sommerlukdag, og tal fra Energistyrelsen viser, at der kan være flere hundrede millioner kroner at spare på landsplan, hvis de fleste husstande bruger bare få minutter på at sætte varmeanlægget på sommerdrift.

Når du slukker for varmen over sommeren, kan det godt betale sig at bruge fem minutter ekstra på at slukke helt for varmeanlægget. Der er nemlig penge at spare, og så gavner det Danmarks grønne omstilling.
Det er ikke helt nok at dreje termostaten på radiatoren i bund, når man sommerlukker sit varmeanlæg. For selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder anlægget stadig på lavt blus – ligesom når en bil holder i tomgang.
Ved at slukke for varmen på selve varmeanlægget, kan den enkelte husejer opnå en årlig besparelse på 600-1600 kroner afhængigt af varmeformen, hvilket svarer til 3-5 pct. af det årlige varmeforbrug, forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner:
”Når man sætter anlægget på sommerdrift, producerer det kun varmt vand og ikke varme til f.eks. radiatorer eller gulvvarme, hvilket giver god mening i sommermånederne. Det kan måske virke lidt uoverskueligt første gang, men det tager faktisk kun få minutter, og der er virkelig noget at vinde både for danskernes egen pengepung og klimaet.”
5 minutter, der gavner din pengepung og klimaet
Sommerlukning består af to enkle handlinger: Luk varmeanlægget og sluk cirkulationspumpen. Det varierer fra bolig til bolig, hvilket håndtag på varmeanlægget du skal dreje på, og hvor du slukker cirkulationspumpen. I nogle huse sker det ene eller begge dele automatisk.
Når du har lukket for varmeanlægget, er det en god idé at åbne helt for termostaterne på dine radiatorer, så de ikke sætter sig fast i løbet af sommeren.
På SparEnergi.dk findes der guides, der viser, hvordan du sætter dit anlæg på sommerdrift.
Overordnede besparelser ved at sommerlukke for varmeanlæg fordelt på type:
- Oliefyr: 1.600 kroner
- Naturgas: 900 kroner
- Træpillefyr: 900 kroner
- Luft til vand varmepumpe: 600 kroner
- Fjernvarme: 700 kroner
Besparelsen gælder for en sommer i et standardhus på 130 m2.
Kontakt
Energistyrelsens telefon- og mailrådgivning:
Telefon: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
To selskaber vil lagre CO2 i de kystnære områder på havet7.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i de kystnære områder Inez, Lisa og Jammerbugt på havet.
Ny innovation på vej – projekter søger om 881 millioner kroner ved EUDP5.3.2025 10:05:29 CET | Pressemeddelelse
Der er igen rift om midlerne til udvikling og demonstration af ny energiteknologi i Danmark. Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop lukket for årets første ansøgningsrunde – og endnu engang er interessen overvældende. EUDP har modtaget hele 104 ansøgninger, der samlet søger om 881 millioner kroner i støtte til fremtidens energiløsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum