100.000 palæstinensere er flygtet ud af Rafah

Del

Mindst 100.000 palæstinensere vurderes at være flygtet ud af Rafah mod byen Khan Younis og kyststrækningen Al-Mawasi.

En palæstinensisk familie flygter med deres børn ud af grænsebyen Rafah i den sydlige del af Gazastriben.
En palæstinensisk familie flygter med deres børn ud af grænsebyen Rafah i den sydlige del af Gazastriben. © UNICEF/UNI571260/El Baba

Tusindvis af palæstinensere flygter lige nu ud af grænsebyen Rafah af frygt for angreb. Mindst 100.000 menes at have søgt mod byen Khan Younis og Al-Mawasi, som den israelske hær har udpeget som såkaldte humanitære zoner.

”De fleste af børnene i Rafah allerede blevet fordrevet flere gange af kampene, hvilket strider imod menneskerettighederne og den humanitære folkeret. Vi har i UNICEF længe advaret om det scenarie, der lige nu udspiller sig. Khan Younis er sønderbombet efter tidligere angreb, og Al-Mawasi er en smal stribe strand på kysten, der mangler den grundlæggende infrastruktur - som toiletter og rindende vand - der er nødvendig for at mange mennesker kan opholde sig der,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

UNICEFs nødhjælpskoordinator i Gazastriben, Hamish Young, opholder sig i Al-Mawasi. Han fortæller, at vejene til Al-Mawasi er blokerede af de hundredvis af lastbiler, busser, biler og æsel-trukne vogne læsset til bristepunktet med mennesker og deres ejendele, der er på flugt. De er udmattede og bange.

Og på den sandede kyststrækning står der nu telte og primitive overdækninger, hvor de søger ly. Der er intet rent vand, og midt mellem telte og barduner graves der huller i sandet som erstatning for toiletter, fortæller han.

”Børnene i Gaza lider forfærdeligt i denne konflikt. Flere end 14.000 børn er blevet dræbt. Endnu flere er blevet såret eller har mistet familiemedlemmer. Næsten alle børn i Gaza har været udsat for krigens traumatiske oplevelser, hvis konsekvenser vil vare hele livet. Mange er hårdt sårede, udmattede, syge, underernærede eller traumatiserede. Med denne seneste eskalering i Rafah, må de nu udholde mere smerte og lidelse,” siger Susanne Dahl.

I de seneste fem dage er der ikke kommet brændstof og stort set ingen nødhjælp ind i Gaza. Manglen på brændstof er desperat og truer lige nu med at sætte livsvigtige humanitære operationer i stå. Der er behov for brændstof for at kunne levere nødhjælp – vand, mad, medicin. Og der er behov for brændstof til at drive hospitaler og sundhedscentre samt vandafsaltningsanlæg og vandbrønde og spildevandspumper.

"Situationen er alvorlig. Hvis grænseovergangene Kerem Shalom og Rafah ikke genåbnes for brændstof og humanitære forsyninger, vil konsekvenserne kunne mærkes øjeblikkeligt: respiratorer til for tidligt fødte børn vil miste strøm; børn og familier vil blive dehydreret eller forbruge farligt vand; spildevand vil flyde over og sprede sygdommen yderligere. Kort sagt, tabt tid vil snart blive tabte liv,” siger Susanne Dahl.

UNICEF opfordrer til, at konfliktens parter øjeblikkeligt indstiller fjendtlighederne, beskytter børn og civil infrastruktur, frigiver alle tilbageværende gidsler og giver humanitære aktører den nødvendige adgang til Gaza for at kunne sikre den nødhjælp, der desperat er behov for.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

1 ud af 4 børn globalt lever i alvorlig fødevarefattigdom på grund af ulighed, konflikter og usund madkultur6.6.2024 10:37:59 CEST | Pressemeddelelse

Omkring 181 millioner børn under 5 år – eller 1 ud af 4 – oplever alvorlig fødevarefattigdom, hvilket gør dem op til 50 procent mere tilbøjelige til at lide af livstruende underernæring, afslører en ny UNICEF-rapport i dag. De høje tal skyldes både økonomisk fattigdom, konflikter og ulighed, men også stor udbredelse af sukkerholdige, ultraforarbejdede og usunde fødevarer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye