Folkekirkens Nødhjælp

Nordmænd og danskere under samme tag i Kyiv

Del

To af Nordens største nødhjælpsorganisationer, Folkekirkens Nødhjælp og norske Kirkens Nødhjelp, samler kræfterne i én stor dansk ledet indsats i Ukraine.

Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og Kjersti Thoen, finansdirektør i Kirkens Nødhjelp, besøger et central-varmeværk i Mykolaiv, der er blevet ramt under de gentagne missil- og droneangreb på kritisk infrastruktur i Ukraine. Varmeværket er blevet genetableret gennem det dansk-norske Ukraine program,  og kan nu levere varme til op mod 160.000 mennesker.  De er flankeret af Robert Behnisch, leder af programmet i vand og sanitetsarbejde, og Dmytro Roi, grundlægger af samarbejdspartneren SDS, der arbejder med vand- og varmeforsyning og som har stået for at få central-varmeværket repareret.
Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og Kjersti Thoen, finansdirektør i Kirkens Nødhjelp, besøger et central-varmeværk i Mykolaiv, der er blevet ramt under de gentagne missil- og droneangreb på kritisk infrastruktur i Ukraine. Varmeværket er blevet genetableret gennem det dansk-norske Ukraine program, og kan nu levere varme til op mod 160.000 mennesker. De er flankeret af Robert Behnisch, leder af programmet i vand og sanitetsarbejde, og Dmytro Roi, grundlægger af samarbejdspartneren SDS, der arbejder med vand- og varmeforsyning og som har stået for at få central-varmeværket repareret. Rasmus Gravesen/ Folkekirkens Nødhjælp

Gennem et fireårigt fælles humanitært program puljer organisationerne funding, ekspertiser og administration og kommer dermed til at nå ud til langt flere mennesker med nødhjælp, minerydning og genopbygning. Det dansk-norske samarbejde har foreløbigt modtaget 168 millioner kroner til indsatserne i Ukraine.

Et fælles program i netop Ukraine giver rigtig god mening, siger Jonas Nøddekær Vejsager, nyslået generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der – som sin første officielle handling – deltager i åbningen af det nye fælles kontor i Ukraines hovedstad Kyiv.

“Vi har forskellige ekspertiser, som hver især er helt nødvendige for det humanitære arbejde og genopbygningen af det krigshærgede land. Sammen supplerer vi hinanden og skaber langt mere omfattende aktiviteter til gavn for mennesker og samfund i Ukraine. Og til sammen er vi en stor nødhjælpsaktør, der virkelig kan gøre en forskel," siger Jonas Nøddekær.

Genopbygning og sikre samfund
Kirkens Nødhjelp er eksperter i vand og sanitet, mens Folkekirkens Nødhjælp er eksperter i uddeling af kontanter og i humanitær minerydning. Sammen kan de kirkelige nødhjælpsorganisationer rydde områder forurenet med ueksploderet ammunition og derefter genopbygge den kritiske infrastruktur, der er ødelagt under krigen.

Siden krigens begyndelse i februar 2022 har Kirkens Nødhjelp støttet Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine, og tre eksperter fra den norske organisation har været lånt ud til konkrete humanitære opgaver. Det nye fælles humanitære program bygger således videre på et allerede tæt samarbejde i Ukraine. Om samarbejdet siger Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp:

“Folkekirkens Nødhjælp har i en årrække været en af vores vigtigste partnere både i det nordiske samarbejde og i det fælles globale netværk, ACT Alliance, som vi begge er del af. Vi er meget glade for at indgå et nyt partnerskab med et fælles kontor i et krigshærget land, hvor behovet for humanitær hjælp er enormt og vil være det i mange år fremover.”

Mange års partnerskab
Folkekirkens Nødhjælp og Kirkens Nødhjelp har en lang historie med tætte partnerskaber og har blandt andet fælles programmer i Zambia, Malawi, Myanmar og Palæstina.

De to nordiske søsterorganisationer markerer i dag åbningen af det nye fælles kontor i Kyiv med en reception med deltagelse af blandt andet den danske ambassadør, repræsentanter for EU, FN og andre donorer og samarbejdspartnere.

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps indsatser i Ukaine her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp: Vi må ikke give op på verdensmålene2.7.2024 16:27:17 CEST | Pressemeddelelse

Den globale udvikling går ikke den rigtige vej. Det viser ny rapport fra FN, hvor det fremgår, at over en tredjedel af verdensmålene enten gået i stå eller helt i backgear. Kun 17 procent af verdensmålene er på rette spor. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp ser med allerstørste alvor på meldingerne fra FN: ”Rapporten bekræfter på mange måder fornemmelsen af, at verden simpelthen ikke bevæger sig i den rigtige retning. Det er meget bekymrende, at de mål, vi i fællesskab har sat for en bæredygtig verden, er i tilbagegang. Det er en trist melding, fordi det betyder, at vi som verdenssamfund ikke formår at samles om at løse de udfordringer, vi står overfor, og det har konsekvenser for millioner af mennesker i hele verden.” FN-rapporten viser, at en tiendedel af verdens befolkning lever i sult, og over 120 millioner mennesker er fordrevne. Med den nuværende udvikling melder FN om, at 590 millioner mennesker vil leve i ekstrem fattigdom i 2030. Jonas Nøddekær peger på det stigende konfl

Ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp: Kendt som handlekraftig holdspiller1.7.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Karin Elisabeth Lind er ansat som ny international direktør i Folkekirkens Nødhjælp. Hun kommer fra en stilling som CEO i Access2Innovation, der arbejder med bæredygtig forretningsudvikling i udviklingslandene og særligt i Østafrika. Karin Elisabeth Lind har et indgående kendskab til internationalt arbejde fra Access2Innovation, CARE Danmark, Verdens Skove og har været ansat i Folkekirkens Nødhjælp som landechef i Kenya og Uganda og som leder af Folkekirkens Nødhjælps kontorer for programarbejde og global fundraising. “Karin er kendt som en enormt vellidt og handlekraftig holdspiller. Hun får tingene til at ske. Det er der brug for i en verden med udbredte og permanente kriser, men også med en masse muligheder for at skabe bæredygtig udvikling. Hun har de faglige og ledelsesmæssige kvalifikationer til at udfylde rollen som international direktør, og jeg ser virkelig frem til samarbejdet,” siger generalsekretær Jonas Nøddekær. “Jeg er glad og stolt over udnævnelsen til international dir

Udviklingsprojekter skyller væk uden klimaløsninger31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Udvikling og klima hænger uløseligt sammen. Klimakrisen truer med at rulle årtiers udviklingsarbejde tilbage, mens fattigdom presser naturen og klimaet i mange sårbare områder. Der er derfor behov for at nedbryde silo-tilgangen og i stedet integrere klima og udviklingsarbejdet. Udviklingsbistanden skal indarbejde fremtidens klimascenarier og udnytte nye grønne teknologier som for eksempel decentral solenergi. Øget sammentænkning mellem klima og udvikling er en forudsætning for at nå både verdensmålene og Paris-aftalen. En styrket kobling vil øge de enkelte landes modstandsdygtighed over for klimaforandringer og merværdien af en grøn energiomstilling. Bedre integrerede tilgange til at sikre gensidige klima- og udviklingsgevinster vil kunne spare milliarder af kroner. Med en fælles event ’Integrating climate and development – a way forward’, sætter Udenrigsministeriet, CONCITO og Folkekirkens Nødhjælp fokus på debatten om, hvordan klima og udvikling kan integreres. Ministeren for udvikli

Folkekirkens Nødhjælp advarer om hungersnød og folkedrab i Sudan26.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Situationen i Sudan eskalerer dag for dag, og Folkekirkens Nødhjælp advarer nu om risiko for folkedrab. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær siger: ”Den sudanesiske civilbefolkning er fanget i krydsilden i en forfærdelig blodig konflikt, der har tvunget millioner af mennesker på flugt. Nu får vi meldinger fra FN om risikoen for, at civile bliver slået ihjel på baggrund af deres etnicitet. Verdenssamfundet står overfor et nyt folkedrab, der bringer minderne tilbage til Rwanda”. Det sudanesiske militær har i over et år været i væbnet konflikt med den paramilitære gruppe ’Rapid Support Forces’. Konflikten har kostet over 15.000 menneskeliv og drevet mere end 8,8 millioner mennesker på flugt. Over 17,5 millioner mennesker oplever fødevareusikkerhed i Sudan, og tusindvis af mennesker risikerer at dø af sult inden for de næste måneder. Jonas Nøddekær opfordrer kraftigt verdenssamfundet til at løfte et større ansvar for at deeskalere situationen: “Der er brug for et maksimal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye