Nationalmuseet køber syv sjældne mønter fra L. E. Bruuns samling
Med penge fra støtteforening har Nationalmuseet anvendt en forkøbsret til at erhverve syv yderst sjældne mønter fra Lars Emil Bruuns møntsamling, inden denne sælges på auktion.
Nationalmuseet har netop modtaget en meget fornem gave.
Museet har udnyttet en forkøbsret til at erhverve syv unikke mønter fra smørgrossisten Lars Emil Bruuns møntsamling, inden denne sælges på auktion.
Det er sket med generøs støtte fra Selskabet Den kgl. Mønt- og Medaillesamlings Venner, der blev stiftet i 1945 med netop det formål; at træde økonomisk til, når Bruuns samling blev frigivet til salg. Mønternes samlede pris på 7,7 millioner kroner er således doneret af Selskabet til Nationalmuseet.
Der er tale om seks guldmønter og en sølvmønt, alle præget i 15-1600-tallets dansk-norske monarki. To af mønterne er således præget i Christiania, nutidens Oslo.
To af guldmønterne er præget i Haderslev for den endnu umyndige Christian 4 af hans mor, Sophie af Mecklenburg. De har sandsynligvis været anvendt som skuemønter med politisk indhold. I hvert fald førte møntmotivernes indhold til sammenstød mellem rigsrådet og enkedronningen. Begge mønter har monteringsspor, formentlig fra øskener, så de kunne bæres som smykker eller medaljoner.
”Alle syv mønter er unikke på hver sin måde og meget velholdte. Vi har nøje udvalgt dem, så de på bedste vis supplerer den møntsamling, vi har på Nationalmuseet. Mønterne kommer fra ældre samlinger, men vi kan kun følge deres præcise købs- og salgshistorik tilbage til 1800-tallet,” siger Helle Horsnæs, seniorforsker og ansvarlig for den Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet.
Alle guldmønter er unikke i den forstand, at der kun findes et eksemplar af netop denne type. Det vil sige, der kan være mønter med samme værdi og år, men præget af andre stempelsæt. Eller mønter der er præget med samme stempelsæt, men i andre værdier.
Sølvmønten – den tredobbelte norske speciedaler i sølv – blev tidligere anset for at være unik, men i i 1970'erne blev endnu et eksemplar handlet og er i dag i privat samling.
Forkøbsret til udvalgte mønter
Bruuns møntsamling har i 100 år tjent som reserve for den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, såfremt denne skulle gå tabt i brand eller ved tyveri. Da dette ikke er sket, sættes samlingen nu til salg på auktion, jævnfør Bruuns testamente.
Bruuns møntsamling består reelt af flere samlinger, og Nationalmuseet har forkøbsret til en række nærmere beskrevne mønter fra en af disse samlinger – den, som Lars Emil Bruun købte i 1922, et år før sin død, af den danske greve Preben Bille-Brahe, og som i datiden blev beskrevet som ”den betydeligste Samling af danske og norske Mønter”.
Ifølge købskontrakten forpligtede Bruun sig til at give Den kgl. Mønt- og Medaillesamling forkøbsret til typer af mønter fra Bille-Brahe samlingen, som ikke i forvejen fandtes i Nationalmuseet. Det er altså syv mønter herfra, som Nationalmuseet har erhvervet.
Der er foreløbigt ingen planer om at udstille de nyerhvervede mønter.
Nationalmuseets møntsamling
Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet er landets førende samling af betalingsmidler, medaljer og andre genstande relateret til betalingsmidler fra hele verden. Samlingen blev oprettet, da det i 1780 blev besluttet at overføre Det kongelige Kunstkammers samling af mønter og medaljer til nyindrettede lokaler på Rosenborg Slot. Ved Grundlovens indførelse i 1849 blev samlingen offentlig ejendom, og i 1867 blev den overflyttet til Prinsens Palais, hvor den blev en del af Nationalmuseet i 1892.
Samlingen indeholder i dag over 700.000 genstande, hvoraf næsten 300.000 er danske mønter og medaljer.
Et mindre udvalg af mønter, sedler og andre genstande fra samlingen kan ses i Nationalmuseets udstilling KA-CHING.
Kontakt: Helle Horsnæs, seniorforsker og ansvarlig for den Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, 4120 6142, hho@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
Helle HorsnæsSeniorforsker og ansvarlig for den Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling på NationalmuseetNationalmuseet
Tlf:41 20 61 42hho@natmus.dkJohn Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet udlåner 900 år gammel vikingebåd til Holbæk16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den ikoniske Gislingebåd, der stammer fra udgangen af vikingetiden, langtidsudlånes af Nationalmuseet til Holbæk Museum – det selvsamme område, hvor den oprindelig blev fundet. Båden har aldrig været udstillet før.
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
Danmark blev ramt af menneskehedens største klimakatastrofe viser ny forskning19.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang kan forskere nu konstatere at en 1.500 år gammel klimakatastrofe ramte Danmark. Måske førte krisen til opfindelsen af rugbrød.
Nationalmuseet eksperimenterer med leg17.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprogram undersøger og afprøver legende tilgange i Nationalmuseets udstillinger og aktiviteter. Programmet er støttet af LEGO Fonden og vil resultere i en masse eksperimenter for både børn og voksne, som giver viden om legens muligheder i en museumskontekst.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum