Gjensidige

Her er de dårlige vaner på motorvejen, som bilisterne selv indrømmer

Del

Selvom de fleste bilister nok opfatter sig selv som både ansvarlige og kompetente, så har mange alligevel svært ved at overholde færdselsloven, viser en ny undersøgelse.

Det er helt normalt, at bilister kommer op i det røde felt, når andre trafikanter på motorvejen ikke overholder reglerne. Men mange af de dårlige og ulovlige vaner praktiserer de faktisk selv. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige. 

Især hastighed er et område, hvor danskerne har udfordringer med at tage færdselsloven alvorligt. 44 procent af bilisterne svarer i undersøgelsen, at de har kørt hurtigere end fartgrænsen, mens 29 procent har kørt langsommere end fartgrænsen på motorveje. 

”Færdselsloven skal jo sikre, at trafikken bliver afviklet så glidende, at der ikke opstår potentielt farlige situationer. Motorveje er den mest sikre vejtype, men sikkerheden kan blive udfordret, både hvis man kører for hurtigt og for langsomt,” siger Lene Rasmussen, som er skadedirektør i Gjensidige. 

I følge færdselsloven har bilister pligt til at holde til højre, og man skal derfor trække ind til højre, så snart der er plads efter en overhaling. Undersøgelsen viser dog, at en del danskere ser stort på reglerne om, hvor man skal placere sig i trafikken. 18 procent indrømmer nemlig, at de ikke altid selv har fulgt reglen om at holde til højre. 

”Det føles måske mere trygt at blive liggende i midtersporet, men der er faktisk gode sikkerhedsmæssige grunde bag reglen om at holde til højre, Og så er det altså en stor hjælp for andre, hvis man kan finde ud af at blinke i god til, før man skifter vognbane. Pludselige opbremsninger kan hurtigt udvikle sig til ulykker, når farten er høj,” siger Lene Rasmussen. 

I undersøgelsen svarer 15 procent af bilisterne desuden, at de Ikke har overholdt bremseafstanden, 12 procent har Ikke blinket i god tid, før de skiftede vejbane, mens 10 procent har været i tvivl om reglerne for sammenfletning. 

Om undersøgelsen: 

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige i april 2024 blandt 928 repræsentativt udvalgte danskere med kørekort. 

Har du selv gjort en eller flere af følgende ting, når du har kørt på motorvejen? 

Kørt hurtigere end fartgrænsen 

44%  

Kørt langsommere end fartgrænsen, selvom der var gode forhold på vejen  

29 %  

Ikke holdt til højre, men forblev i venstre vejbane  

18 %  

Ikke overholdt bremseafstanden  

15 %  

Ikke blinket i god tid, før du skiftede vejbane 

12 %    

Været i tvivl om reglerne for sammenfletning 

10 %   

Ikke kørt med det rigtige lys tændt  

7 %  

Ingen af disse  

19 %  

Ved ikke 

8 %  

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye